Piroskablog [gender+kultúra]

Piroska csak egyszer tévedt el a Nagy Kerek Nemierdőben, és máris lecsapott rá a Farkas. Piroska most visszacsap! Írd meg, mit láttál a Nagy Kerek Nemierdőben.

címkék

12pont (5) akció (3) amerika (17) autó (4) bakos (7) beszámoló (7) beszédmód (48) biológia (4) botrány (4) buzizás (3) celeb (7) család (8) egyház (6) előítélet (7) erőszak (21) esélyegyenlőség (22) feminista (4) feminizmus (14) ffi (59) film (18) foci (7) gender (3) hír (67) interjú (4) irodalom (15) iszlám (3) japán (4) kép (5) kritika (26) külföld (9) kultúra (10) magyar (9) média (14) melegek (11) népszabadság (6) (98) oktatás (4) olvasónapló (5) plasztika (4) politika (17) prostituált (3) reklám (17) sport (7) szabály (7) szavazás (4) szex (14) szexista (29) sztereotípia (27) szülés (3) társadalom (62) test (6) tévé (13) transgender (5) tudomány (4) újság (9) vallás (7) videó (12) vita (4) Címkefelhő

Piroska kosarából

Utolsó kommentek

Piros lapot a bíróknak.

2007.05.25. 23:04 KingaBrit

Olvasom, hogy a minap kirúgták az afgán alsóházból Ms Joya-t, aki már egy jó ideje egy olyan országban küzd hősies kitartással az emberi jogokért (hadd pontosítsak, hogy világos legyen: a nők jogaiért), ahol ez bizony jócskán megnöveli az életbiztositási költségeket. Egyszeruen piros lapot kapott a honatyáktól (szó szerint egyébként), kész, azonnali kiállítás. Azt találta mondani ugyanis egy televízióadásban, hogy a törvényhozó testület egy állatseregletre hasonlít - ami mellesleg azért nem áll oly távol az igazságtól: még jól emlékszünk arra, hogy vagy egy évvel ezelőtt, egy szenvedélyes parlamenti fölszólalása után a T.Ház egyes tagjai üvegekkel dobálták meg, más honatyák pedig bájosan megfenyegették, hogy elkapják, és megerőszakolják, ha nem lesz kuss (még egyszer írom, hogy biztos világos legyen: az afgán parlamentről van szó, az egyik afgán törvényhozótestület választott tagjairól).

A piroslapozás azért volt lehetséges, mert - jól figyeljünk, mert essesemmi - a házszabályok értelmében a képviselők nem bírálhatják egymást. Punktum. (Mellékesen Ms Joya-nak az a gyanúja, hogy éppen az ő megfékezésére - magyarul szájának befogására - született ez az előírás.) Mondjuk, nem annyira meglepő a reakció, mert a most 29 éves hölgy (aki 4 éve robbant be az afgán közéletbe egy óriási vihart kavart beszéddel) soha nem rejtette véka alá a véleményét kollegáiról: mint azt többször elmondta, szerinte ma az afgán parlament 70%-a gerillavezér vagy /és visszatért tálib vezető. Olyannyira "közkedvelt" bizonyos körökben, hogy pár hónapja, amikor katonák bizonyos háborús bunösök amnesztiájáért tüntettek, mellékesen hozzátették a jelszavakhoz, hogy ja, és "Halál Malai Joya-ra".

Az a mázlija Ms Joya-nak (egyelőre), hogy fölemelt hangja és a (frekventált) ellenséges közeg miatt meglehetősen szem előtt van nemzetközileg is, és ez némi biztonságot jelent a számára az afgán támogatóin kívül is (mert hogy azok is akadnak azért jócskán).

Mindazonáltal megrendítőek azok a mondatai, amit erről mond - megrendítő, mert azért a szívünk és eszünk mélyén mindannyian tudjuk (sejtjük), hogy csak idő kérdése az egész, a világnak azon a szögletében: "Meg fognak ölni, de a hangomat nem tudják elpusztítani, mert ez az afgán nők hangja. A virágot leszakíthatják, de a tavasz eljövetelét nem tudják megállítani."

---kábé

4 komment

Címkék: külföld iszlám hir afganisztán

A bejegyzés trackback címe:

https://piroska.blog.hu/api/trackback/id/tr1887267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drc · http://donricardo.freeblog.hu 2007.05.26. 15:17:03

mindig mondtam, hogy a shari'a nem jogrendszer, hanem egy nagy kaki. iszlám államban meg általában nem érdemes születni, pláne nőnek nem ...

KingaBrit · http://kingabrit.wixsite.com/kinga 2007.05.27. 07:35:44

... es amint azt a fonti tortenet is mutatja: nem eletbiztositas...

Gabi 2007.06.05. 18:14:52

Hogy-hogy kirugtak?
Segitsetek, nem vagyok tisztaban a helyzettel - nem valasztott kepviselok vannak?

KingaBrit · http://kingabrit.wixsite.com/kinga 2007.06.05. 18:25:59

Gabi: elvileg igen. De van egy olyan szabaly, hogy ha biralja egy kepviselo a masikat, akkor a tobbiek szavazhatnak, hogy folfuggesszek-e a kepviseloi statuszat. Es ez szo szerint ugy tortenik, hogy egy szines kis cetlit emelnek fol szavazaskor.
süti beállítások módosítása