Piroskablog [gender+kultúra]

Piroska csak egyszer tévedt el a Nagy Kerek Nemierdőben, és máris lecsapott rá a Farkas. Piroska most visszacsap! Írd meg, mit láttál a Nagy Kerek Nemierdőben.

címkék

12pont (5) akció (3) amerika (17) autó (4) bakos (7) beszámoló (7) beszédmód (48) biológia (4) botrány (4) buzizás (3) celeb (7) család (8) egyház (6) előítélet (7) erőszak (21) esélyegyenlőség (22) feminista (4) feminizmus (14) ffi (59) film (18) foci (7) gender (3) hír (67) interjú (4) irodalom (15) iszlám (3) japán (4) kép (5) kritika (26) külföld (9) kultúra (10) magyar (9) média (14) melegek (11) népszabadság (6) (98) oktatás (4) olvasónapló (5) plasztika (4) politika (17) prostituált (3) reklám (17) sport (7) szabály (7) szavazás (4) szex (14) szexista (29) sztereotípia (27) szülés (3) társadalom (62) test (6) tévé (13) transgender (5) tudomány (4) újság (9) vallás (7) videó (12) vita (4) Címkefelhő

Piroska kosarából

Utolsó kommentek

Az őskor újragondolása

2007.03.03. 18:48 vl


Nagyon érdekes könyvről írnak a Tűsarkon, aminek ha csak egy része igaz, és miért ne lenne, akkor alapjaiban leszünk kénytelenek újragondolni a hagyományos nemiszerepekről kialakult nézeteinket. Hiszen ki ne emlékezne arra az egyszerű leosztásra, hogy a férfiak szerezték a kaját, a nők meg otthon tévéztek a kurva nagy és sötét barlangban.

Emlékszem, a középiskolában valamilyen órán (emberismeret? történelem?) levetítettek egy filmet az őskorról, ami számomra szimpatikusan indult: kurva sok férfi a vadászatból megérkezve megdugott irgalmatan sok nőt. Akkor persze még röhögtem ezen, de az már akkor feltűnt, mennyire furcsa ez a társadalmi berendezkedés. Valahogy a nő szerepe mindig csupán a reprodukció volt, és a bogyógyűjtés.

Ez olyan mélyen beágyazódott társadalmi tudásunkba, hogy talán már nem is gondolunk bele. Hiszen azóta is ez van: a nő maradjon otthon (egyébként rohadt karrierista), a férfi dolgozzon, hozza haza a pénzt.

Külön érdekes, h a régészek bizonyos szempontokat ezek szerint nem vettek eddig figyelembe, mondjuk történelem órán mindig csak a fegyverek alakulása volt fontos.


Egy új könyv szerint az őskori nők a társas kapcsolatok, a használati tárgyak, az élelemellátás, az emberi nyelv és a mezőgazdaság kreatív alakítói voltak, akiket a civilizálódás során csak fokozatosan szorítottak háttérbe a hataloméhes férfiak. A nőtörténelem és a genderkutatás a közösségek túlélésének legaktívabb és legtevékenyebb formálóiként rajzolta újra az őskori nők történeti képét.

 
 
A prehistória gender szempontú újraértékelését kitűző antropológus szerzők már az előkészítő munka során markáns állításokat tettek: "A nők emelték példátlanul magas szintre az emberi társas kapcsolatokat. Nők fejlesztették ki a legtöbb használati tárgyat, többek között például tökéletesítették a hajóépítést. Egyenlő mértékben vették ki a részüket a közösség élelemmel való ellátásából. Nők alkották meg az emberi nyelvet, és nők találták fel a mezőgazdaságot is."

A Natural History és a Smithsonian korábbi szerkesztőiként is ismert szerzők az őstörténeti kutatási eredmények női szempontú újraértékelésén túl az antropológiai és régészeti szaktudományos eljárások klasszikusan férfi szempontjait is támadják. Amikor ugyanis a kizárólag férfi kutatók csak a kövekre és a csontokra koncentráltak, "elhitették, hogy a világ a pleisztocén korig és még korábbra visszamenőleg is a férfiak világa volt." Ennek következményeként a "női szerepek teljesen háttérbe szorultak." A szerzők szerint tehát "az előítélet bizonyos értelemben önigazolás volt, de sokkal inkább ösztönös, semmint előre megfontolt és rosszindulatú".

Az egyik közkedvelt előítélet szerint például a kőkori társadalmat és gazdaságot erős vadászok uralták, akik mammutokat és más nagytestű állatokat ejtettek el. Szerintük azonban egyáltalán nincs bizonyíték arra, hogy a felső-paleolitikum embercsoportjai elegendő - legalább 40 - vadásszal rendelkeztek egy mammut elejtéséhez, még kevésbé ahhoz, hogy egy egész csordát elpusztítsanak. Csak a legvakmerőbbek próbálnának megölni egy négy méter magas állatot, amely közismerten rossz természetű, ha megzavarják. Ráadásul a legtöbb elejtett állat nyúl, róka volt vagyis leginkább a kisemlősök közé tartozik. Emiatt pedig "az erős vadászok képe lassan elhalványul az őskorral foglalkozó könyvekben". Sokkal valószínűbb tehát, hogy 27 ezer évvel ezelőtt a férfiak és nők, gyerekek és öregek szervezett formában egyszerre járultak hozzá a közösségek megélhetéséhez. Rengeteg bizonyíték van arra, hogy nők által készített hurkokkal csalták csapdába a vasárnapi ebédrevalót. Bővebben>>

37 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://piroska.blog.hu/api/trackback/id/tr2042396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tistedur 2007.03.03. 19:45:15

és az igazság a két csoport állításai között van félúton :)

ertz 2007.03.03. 19:56:10

szerintem egy kicsit "túlzás" ez a könyv.mármint hogy a nők és a hajóépítés?! és mégis mivel, hogy?kidöntötték a fákat, vagy lelakkozták a deszkákat????(persze ahhoz el kéne olvasni a könyvet)

töriből én annó ezt tanultam: a férfiak vadásztak, a nők gyűjtögettek, szőttek, fontak, edényeket csináltak... MUNKAMEGOSZTÁS volt. általánosban és középsuliban is ez ment, nem pedig hogy melyik fegyver mekkora nagy előrelépés volt, meg hogy a férfi volt az isten stb...pedig ez nem most volt. ezek szerint jó sulikba jártam:DDD

verfarkas 2007.03.03. 23:20:25

azért az milyen vicces már, hogy ez radikális gondolatnak számít:

"Sokkal valószínűbb tehát, hogy 27 ezer évvel ezelőtt a férfiak és nők, gyerekek és öregek szervezett formában egyszerre járultak hozzá a közösségek megélhetéséhez. "

tistedur 2007.03.03. 23:23:16

a francokat számít annak..:)

ivadék76 2007.03.03. 23:26:02

De én azért nem így nézek ki!!!!! Egy pár evolúciós fokkal jobb vagyok!Nem baj?

tistedur 2007.03.03. 23:31:14

hát eggyel biztos..ő egy neandervölgyi szerintem :)

ivadék76 2007.03.03. 23:37:15

Ez a közös ősi szervezettség,most is megmutatkozik,csak egy kicsit átalakult.Akkor halásztak,mi meg most nethálózunk.

tistedur 2007.03.03. 23:38:24

és az ügyesek ebből is meg tudnak élni :)

ivadék76 2007.03.03. 23:45:53

Egyszerre több "vadat" kell tenni a tűzbe úgy könnyebb lesz ! :)

ivadék76 2007.03.04. 00:03:22

Tistedur küldök neked egy virtuális puszanntást. Na mentem,ősholdunk fogyatkozását megkukkolni, ,de mivel egy korrekt piroskarikás film van a TV2-n azt még megnézem.Szia Dina :)

tistedur 2007.03.04. 00:04:43

szia Dina!
jó szórakozást :)

Deansdale 2007.03.04. 07:18:00

"a nők, akiket (...) a civilizálódás során csak fokozatosan szorítottak háttérbe a hataloméhes férfiak"
Szerintem sosem voltak a háttérben, egyébként a mondat megfogalmazása férfigyűlölő felhangokkal terhes.

"A nők emelték példátlanul magas szintre az emberi társas kapcsolatokat"
Kíváncsi vagyok, hogy ez alatt mit értenek, és honnan vették...

"fejlesztették ki a legtöbb használati tárgyat, (...) tökéletesítették a hajóépítést (...) alkották meg az emberi nyelvet(...)"
És ezeket a következtetéseket miből vonták le? Néhány kődarabon és barlangrajzon kívül semmi nem maradt fenn pl. a kőkorból. A ló túloldalára átesés tipikus példája. Ezek szerint a férfiak mindigis hülyék voltak, sőt, csak nyűg a szuperintelligens nők nyakán. Beszélni sem tudtak, amíg a nők nagy kegyesen meg nem tanították őket.
Az, hogy a mezőgazdaságot a nők "találták fel", nem nagy meglepetés, mivel ők foglalkoztak a gyűjtögetéssel - de ezt szenzációként tálalni legfeljebb az idióta USA-ban lehet.
(Mintegy mellesleg néhány gondolkodó szerint addig volt jó az emberiségnek, amíg fel nem találták a mezőgazdaságot. De ezt nem vetem a nők szemére :)

Totál hülyeség, hogy eddig férficentrikus lett volna az őskor-kép. A suliban pl. azt tanították még nekem is, hogy a férfiak vadásztak, a nők gyűjtögettek. Soha senki nem mondta egy szóval sem, hogy a férfiak felsőbbrendűek lettek volna, vagy hogy a gyűjtögetés "értéktelenebb" munka lett volna. Együttműködtek, ettől lettek emberek.
Ha nem ejtettek el mammutokat, kíváncsi vagyok mi a túrónak rajzolgattak barlangfalakra lándzsákkal tűzdelt mammutokat.
Érdekes, hogy a könyv új felfedezésnek állít be olyan dolgokat, amik eddig is köztudottak és természetesek voltak, pl. hogy a nők foglalkoztak a ruhakészítéssel.
Eh, sorolhatnám még oldalakon át a túlzásokat és ferdítéseket. A lényeg, hogy szerintem senki nem állította, hogy a nők a régi korokban alacsonyabbrendűek lettek volna. Egyértelmű, hogy együtt, egymást támogatva fejlődött férfi és nő.
Ez a könyv is csak meglovagolja a feminista divatot, biztos jól keresnek vele a szerzői. Az olvasók ezentúl meg mutogathatják "bizonyítékként", hogy a nők nélkül a férfiak még beszélni sem tudnának.

Deansdale 2007.03.04. 07:41:04

Meglepetésemre a barátnőm szerint a férfiak voltak "a főnökök". Ő ebben semmi negatívumot nem lát, sőt, hozzátette, ez sokkal inkább felelősség, mint "hatalom". Amíg a nő szült, addig a férfi ügyességén múlt, hogy lesz-e mit enni a családnak.

Nekem meg az jutott eszembe, hogy az eszkimók helyzete kissé hasonlít az ősemberére. Az eszkimók kajáinak túlnyomó többsége vadászatból származott (fókazsííííír :), erre mondja valaki, hogy a hülye férfiak jelentéktelen szórakozása a vadászat, míg a felelősségteljes nők feltalálják a mezőgazdaságot...

ivadék76 2007.03.04. 07:55:14

Légyszi,ne húzd fel magad ez csak egy blog,de azért örülök,hogy vannak olyan gondolkodású emberek mint mondjuk te.Ha ez nem így lenne manapság,érdekesen nézne ki a koponyánk,és a benne lévő "tartalom".

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.03.04. 08:33:27

Én szeretem ha egy nőnek karakteres a pofacsontja...

ivadék76 2007.03.04. 08:41:30

...mert akkor szélesebbre tudja nyitni a száját? :)

Deansdale 2007.03.04. 08:49:28

Ez nekem szólt, ivadék? :)
Nem húztam fel magam. Bár ha másoknak mégis úgy tűnik, felül kéne vizsgálnom a stílust, amiben írok...

ivadék76 2007.03.04. 08:53:03

...ja egy igazi kritikus vagy!Ez korrekt!:))

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.03.04. 11:37:46

ivadék76: többek között :) most szemét hímsoviniszta voltam? ;)

tistedur 2007.03.04. 12:52:29

driller !
igen az vagy ..:) mars sarokba ..

tistedur 2007.03.04. 13:03:14

Dean!
fenntartva az első állításomat,azt kell mondanom,hogy kellett ez a könyv.akárcsak amiatt is,hogy vitázzunk róla/vele.(igaz először el kellene olvasni.így legfeljebb a róla szóló cikkel vitázhatunk)
amiben új ez a könyv,az a hangsúly:kiemeli,amit eddig is tudtunk-de nem volt elég hangsúlyos.ráadásul,neked is megvannak a magad sztereotípiái:az eszkimók nem feltétlenül felelnek meg az őskori vadászoknak:nem mindig éltünk jégkorszakban:)ráadásul más volt a környezet és más faji diverzitás vette őket körül..emiatt nem helyes pl.sem a kalahári vagy éppen az őserdei vadászó-gyüjtögetőket felhozni..ezek csak összehasonlítási alapként jók valamennyire.és a földművelés nem a jégkorszakhoz kötődik.:)
szerintem az alapvető gond,hogy mi nem közösségben gondolkodunk:ők viszont abban gondolkodtak és abban éltek:emiatt fontos a nők jobb kommunikációs és szociális kapcsolatteremtő/fenntartó képessége..nem arról szól,hogy a férfiakat a nők tanították meg beszélni:)

ivadék76 2007.03.04. 14:55:19

...gondolkodunk tehát írunk!Éljen a hazafias kommunikáció!,és ekkor leugrottunk a fáról!:)

ivadék76 2007.03.04. 15:36:22

...már ott vagyok,bejössz?:)

Deansdale 2007.03.05. 06:49:58

No egen, az eszkimós dolog afféle mellékszál, tudom, hogy nem volt mindig jégkorszak :)
És egy érdekes dologra tapintottál rá: eddig mi is közösségben gondolkodtunk róluk (ezért nevezték ősközösségnek, vagy mi), ami csoportosan próbált meg túlélni és fejlődni. Most ez a feminista könyv megpróbálja ezt a közösséget "szétzúzni" azzal, hogy megpróbálja elhitetni, már az őskorban is létezett a nemek közötti harc. Gyakorlatilag az őskorra vetítik a feminizmust és sovinizmust.

vl, te meg valami tartalomfüggő moderációt ígértél, vagy mi...

negatív macska 2007.03.05. 10:02:20

"Amíg a nő szült, addig a férfi ügyességén múlt, hogy lesz-e mit enni a családnak."

Ez igaz, de egyébként? Szerintem - bármelyik nem végezte is - a vadászat és a gyűjtögetés egyenértékű munka volt, már csak azért is, mert az ember nem ejtett el minden másnap egy vadat, volt, hogy hetekig nem jutottak húshoz. (Nem is a mindennapos húsevésre rendezkedett be az emésztőrendszerünk, de ez már csak lazán kapcsolódik ide.)

"soha senki nem mondta egy szóval sem, hogy a férfiak felsőbbrendűek lettek volna, vagy hogy a gyűjtögetés "értéktelenebb" munka lett volna"

Namostan biztos le leszek baszatlanfeministázva, de az igazság az, hogy én mindig is kiéreztem belőle azt a mellékzöngét, hogy hátigen, volt az a gyűjtögetés is, meg ilyesmi, de úgy igazán a vadászat számított, a férfierő megnyilvánulása, bizonyám. Már akkor is éreztem, amikor a ziskolában tanultunk erről. Vagy már akkor is nyiladozott feminista értelmem? :)

Egyébként érdekes azért, mennyire készpénznek veszünk bizonyos elméleteket az őskorról. Na nem arról, hogy a terhes nő valószínűleg otthonmaradt a seggén, ez logikus, hanem arról, hogy itten tutibiztosan patriarchális társadalom létezett csak, ahol a hímek mondták meg a tutit.

Deansdale 2007.03.05. 10:39:53

Az, hogy a vadászatot többre értékeljük mai fejjel, valamennyire érthető. Izgalmasabb, dinamikusabb, összetettebb képességeket igénylő, sőt, "romantikusabb" dolog, mint növényeket keresgélni. Az ember valahogy ösztönösen többre tartja ilyeténformán a vadászt mint a gyűjtögetőt. De ennek semmi köze a nemekhez!!! És nyilván a növények sem voltak kevésbé fontos táplálék, mint a hús.

tistedur 2007.03.05. 10:42:48

Dean!
a férfi "tartja többre" a vadászt mint a gyüjtögetőt :)

Deansdale 2007.03.05. 12:35:21

Amennyire én tudom, Negatív Macska nem éppen férfi :)

tistedur 2007.03.05. 12:38:43

Dean!
szövegértés tisztelt kollega :)
az ott bezony írónia :)
hová is lennétek nélkülünk!? :D

hallohallo 2007.03.09. 08:43:11

hát, ami a vadászatot meg a gyűjtögetést illeti, kb 8 évvel ezelőtt már megjelent az élet és tudományban, hogy a legújabb kutatások szerint a gyűjtögetés mindkét nem feladata volt, és a táplálék kb. 80 százalékát az, vagyis a növényi táplálék tette ki. (csontvizsgálatok, lelőhelyek eredményei.) a vadászat ritka és veszélyes mulatság volt, ne a mindennapi betevő megszerzése.
szóval ennyit a "hagyományos" munkamegosztásról.
(a tankönyvek ritkán követik az új felfedezéseket...)
ja, és legújabb felfedezés: a csimpánzoknál megfigyelték a dárdahasználatot - de csak a nőstényeknél.
www.zoldmagazin.com/belso/csimpanztanulas2.html
ezzel nem azt mondom, hogy mindent a nők csináltak, csak jó lenne már végre nem hivatkozni annyit az ősemberekre meg a "természetes" munkamegosztásra. ha már egyszer valszeg nem is igaz. ráadásul régen volt, és azóta változott egy s más. én most mindenesetre lassan kibújok a barlangomból és elmegyek gyűjtögetni a munkahelyemre :D

negatív macska 2007.03.09. 13:11:29

"a legújabb kutatások szerint a gyűjtögetés mindkét nem feladata volt, és a táplálék kb. 80 százalékát az, vagyis a növényi táplálék tette ki"

Tényleg, miből is gondoltuk tulajdonképpen, hogy a férfiak CSAK vadásztak, a nők pedig CSAK gyűjtögettek?

tistedur 2007.03.09. 13:13:43

mert csak..az olllyan férfias:magányosan a barlangi medve/mamut/nyuszi ellen..)

Pohenix king 2011.10.09. 11:30:49

hallohallo, csak úgy szólok, hogy a csimpánzoknál a női egyedek gyengébbek, mint a férfi egyedek, ebből következtethetünk, hogy a vadászatból adódóan a férfi egyedek kisajátították a zsákmányt és a női egyedek pedig mindig lemaradtak a kajcsiról és ezért megpróbálkoztak egyedül elintézni a dolgot, de a kezük túl nagy a melóhoz ezért megpróbálták a fa odújában elintézni a zsákmányt és ki kapirgálni a holttestét és azt elfogyasztani.
@hallohallo:

Pohenix king 2011.10.09. 11:35:21

Amúgy meg nem hiszem, hogy a női egyedek az őskorban inteligensebbek lettek volna, mint a férfiak, mert ez hülyeség! Nem minden férfi egyed buta és nem minden női egyed okos! De lehetséges, hogy néhány női egyed okosabb volt a többinél és ebből adódóan a féfi egyedekre is igaz úgyan ez az állítás.

Pohenix king 2011.10.09. 11:37:26

Ugyan ez az állítás, már bocsi a helyesírási hibáért.
süti beállítások módosítása