Piroskablog [gender+kultúra]

Piroska csak egyszer tévedt el a Nagy Kerek Nemierdőben, és máris lecsapott rá a Farkas. Piroska most visszacsap! Írd meg, mit láttál a Nagy Kerek Nemierdőben.

címkék

12pont (5) akció (3) amerika (17) autó (4) bakos (7) beszámoló (7) beszédmód (48) biológia (4) botrány (4) buzizás (3) celeb (7) család (8) egyház (6) előítélet (7) erőszak (21) esélyegyenlőség (22) feminista (4) feminizmus (14) ffi (59) film (18) foci (7) gender (3) hír (67) interjú (4) irodalom (15) iszlám (3) japán (4) kép (5) kritika (26) külföld (9) kultúra (10) magyar (9) média (14) melegek (11) népszabadság (6) (98) oktatás (4) olvasónapló (5) plasztika (4) politika (17) prostituált (3) reklám (17) sport (7) szabály (7) szavazás (4) szex (14) szexista (29) sztereotípia (27) szülés (3) társadalom (62) test (6) tévé (13) transgender (5) tudomány (4) újság (9) vallás (7) videó (12) vita (4) Címkefelhő

Piroska kosarából

Utolsó kommentek

Agymosott nők utópiája

2007.01.31. 11:17 vl

Az az érzésem, hogy az Életforma nevű honlapra nagyon oda kell mostantól figyelni, mert különleges csemegéket lehet találni. Most ES akadt rá erre a cikkre, amiben egy a férfinak magát teljesen alávető nő szövegét olvashatjuk. A Piroska pont az ilyen megnyilatkozások ellen küzd, de mindig különös problémával kell szembenéznie, amikor egy nőtől hall ilyen férfiimádó szövegeket.

Azon gondolkozom, hogy ez a legújabb Philip K. Dick kötet, ami egy olyan maszkulin utópiát vázol fel, ahol a nők agymosáson esnek át, vagy esetleg kifinomult szoftverekkel irányítják őket, hogy a férfinek önként alárendeljék magukat. A Szexmisszió fordítva.

Tényleg így gondolkodik egy nő a férfiról? A férfi-nő kapcsolatról? Vagy önmagáról?

Azért másoltam be az egész cikket, mert kivételesen nem volt értelme szemezgetni, ez így egészében maga a Férfi-istenség szent szövege. És enenk ellenére azt írja, hogy "méltóságot kell építeniük saját nemi szerepüknek", de mégis hogy? Ez nem férfi-nő kapcsolat, hanem Isten-Hívő.

Csemegézzetek, én is azt teszem!

Mindig is szerettem a férfiakat - már az óvodában is - mert a tenyerükön hordoztak. Vagy éppen azért hordoztak a tenyerükön, mert szerettem őket?

Egyke kislányként Édesapám szemefénye voltam és különleges lényekként tekintettem a fiúkra: vonzott a fizikai erőfölényük, a vadságuk, egyenes gondolkodásuk. Míg "nőtársaim" gyakran megbonyolították az életem, a fiúkra mindig számíthattam, amikor csak gyámolításra, segítségre volt szükségem.

Hamar, nagyon hamar rájöttem: egy elismerő, dícsérő szóért cserébe a csillagokat is lehozzák az égről. Sokszor éltem a nőiségem adta lehetőségekkel, de nem éltem vele vissza. Könnyebb volt az életem, mint azoknak a barátnőimnek, akik újból és újból, minden áron be akarták bizonyítani: meg tudnak ők mindent oldani a maguk erejéből - vannak olyan ügyesek, okosak, erősek mint a férfiak. Noha bebizonyították az igazukat, boldogabbak nem lettek.

"A nő olyan mértékben várhat társától férfiasságot, amennyire ő nőies."

Hagyjuk őket férfiként viselkedni!

A zsigereikben, legősibb ösztöneikben van a támasz nyújtása, a gyengébbek gyámolítása, csak elő kell csalogatni az ösztönt. A férfi úgy egészíti ki a nőt, mint az Ég a Földet. Ne várjuk el, hogy úgy gondolkodjanak, mint mi, hanem örüljünk a különbözőségnek!

Laboratóriumi vizsgálatok egész sora igazolta, hogy a férfi és a női agy másként működik, ami a hormonális tényezőkkel együtt idézi elő a hagyományosan férfiasnak és nőiesnek tartott magatartásbeli és hozzáállásbeli jellegzetességeket.

"A férfi a grandiózus szellemi célok kijelölésére és megvalósítására, a nő a hétköznapok megszépítésére jön a világra."

Kezünkben a kulcs: tisztelet és szeretet

"Tudnom kell, hogy a társam olyan erő mellettem, akihez bármikor fordulhatok, akitől bármikor, bármire választ kapok, és akit nem lehet csak úgy átugrani, mert ha igen, akkor el fogok menni tőle." Törőcsik Mari

"A férfi és nő zátonyra futott, hitehagyott kapcsolatában egyetlen fölemelkedéshez vezető út kínálkozik: méltóságot kell építeniük saját nemi szerepükben.

...Minden nőben él az az eredendő vágy, hogy egy férfit piedesztálra emeljen. Az egyedül üdvözítő út, ha ezt az eszményképet az ura testesíti meg számára.

...Minden férfi, mondjon bármit is , vágyik arra, hogy a nő felnézzen rá és tisztelje."

"A nő a Hold.

A Hold az este, az éjszaka.

A Hold a konyha, az étkező és a hálószoba.

A férfi a Nap.

A Nap a nappal.

A Nap a nappali szoba.

... a nő ... ne földi, látványos bizonygatással akarjon a Nap melegéhez közelebb kerülni. Szíve teljes szeretetével forduljon a férfi felé."

26 komment

Címkék: média ffi társadalom beszédmód

A bejegyzés trackback címe:

https://piroska.blog.hu/api/trackback/id/tr9232427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

forumuser 2007.01.31. 15:37:35

Ó, anyám.
Mindjárt jönnek a bólogatójánosok, igenigen, a nők elfelejtették, hol a helyük, most törtetnek a rohadtak ahelyett, hogy alázatosan kevergetnék a tűzhelynél a levest. Mert az igazi nő simulékony, megértő, szelíd, csendes, blabla.
Persze, kinek ne legyezgetné a hiúságát, hogy egy szűzies, irányítható, kiskutyatekintetű fiatalasszony lesi minden mozdulatát áhítattal... (Azért szerencse, hogy vannak olyan férfiak, akik az egyenrangúságban hisznek.)

Ezen a "piedesztálra emelni" dumán szoktam a leginkább fennakadni. Már elnézést, de a tiszteletet nem _kiérdemelni_ kell? Nem alanyi jogon jár... És ez a tisztelet-izé nem arról szólna alapvetően, hogy a (házas)felek _kölcsönösen_ tiszteljék egymást az értékeikért, jó tulajdonságaikér?

"Laboratóriumi vizsgálatok egész sora igazolta, hogy a férfi és a női agy másként működik, ami a hormonális tényezőkkel együtt idézi elő a hagyományosan férfiasnak és nőiesnek tartott magatartásbeli és hozzáállásbeli jellegzetességeket."

Egen, és hol marad a vizsgálódás a szocializációról? Nem egytényezős dolog ám.

Ugyanazanő 2007.01.31. 17:46:52

Az magánprobléma, hogy valaki bepozícionálja magát a konyhába, illetve, hogy alá-fölrendeltségben gondolkozik. Ameddig ezt kis kudkója küszöbén belül teszi, addig váljék egészségére. DE őnagysága játssza itt a megvilágosodottat.
Engem igazából az bosszant fel az ilyen irományokban, hogy ezt a marhaságot az ilyen nő terjeszti is. Továbbá helyet kap egy újságban, s van mersze onnan kioktatgatni az isten barma.
Vannak sejtéseim, hogy mi indíthat valakit ilyesmire. Ő is egy terméke, meg a hozzá hasonló agymosottak - nemtől tök függetlenül - annak a_kultúrának_, ami körülöttünk tenyész.

forumuser 2007.01.31. 17:56:12

Azon gondolkodtam, hogy vajon női gén-e az alárendelt birkaság, vagy a szocializáció terméke... Utóbbit tartom valószínűbbnek, de az is lehet, hogy az ok az emberi természetben keresendő.

A fenti szöveg "sötét oldala":
"Az én exemnek is voltak ilyen problémái... neki ezt, neki azt... neki mindent... el akartam hagyni, de becsúszott a gyerek (nem terveztük, de én nagyon vártam)... aztán mikor 7 hónapos lett és továbbra is azt hallgattam, hogy ő ezt, ő azt (otthon lógatod egész nap a lábad te mocskos k...va, miért nem suvickolod a lakást inkább és miért nem csinálsz 15 fogásos vacsorát, de a pénzt keresd meg rá te a gyerek mellett, viszont ha pénzed van, akkor azt biztos a sarkon kerested, már 6 hetes a gyerek, le kén e végre adnod a felesleget (le is adtam... kevesebb voltam, mint szülés előtt)...stb)."

Deansdale 2007.01.31. 19:15:09

Nagyobb a füstje mint a lángja. Ha tényleg nő írta, akkor egyrészt szíve joga így érezni, másrészt ő maga is bevallja, hogy számára kényelmes életstílus, hogy 1-2 jó szóért cserébe a seggét is kitörlik a pasik.
Persze van pár elcseszett kiszólás a cikkben, de azért még nem kéne meglincselni az íróját.
Node negatív macska, az egyenjogúság nem azt jelenti, hogy a nő és a férfi kötelezően ugyanazt csinálja (mindkettőnek munka, háztartás), hanem lehetőleg azt, hogy mindketten azt csinálják amit akarnak. Szóval ha egy nő szeret főzni, meg nincs azzal baja, hogy rendben kell tartani a lakást, ámde nem akar robotolni valami gyártelepen, attól ő még nem egy agymosott maradi liba.
Ha meg a női és férfi agy máshogy működik, szerinted mi a jobb, ha eszerint szocializálják a gyereket, vagy ha ez ellen? Csak kérdezek :)
Mindenki oda ír cikket ahová akar. Semmit se kötelező olvasni. Biztos van egy rakat ember, aki a feministákról gondol hasonlókat, kedves Ugyanazanő, esetleg összehozlak ilyenekkel és kedvetekre vitázhattok.

Sánta Kántor · http://nincskegyelem.blog.hu 2007.01.31. 19:33:28

Áldás, békesség, gyármekejim. Én vagyok a nagy gonosz farkas. Igaza van a cikket szerző asszonyállatnak. Hisz meg vagyon írva: oldalbordák vagytok Ti mindannyian, bizony mondom néktek. Hús a húsunkból, vér a vérünkből. Szóval most tessék szépen valami közelben lézengő atyámfiát rögvest piedesztálra emelni, mert egyébként létrejöttetek módjának okán akkor faljuk fel például a kedves nagyit, amikor épp kedvünk szottyan.

forumuser 2007.01.31. 19:33:31

"Szóval ha egy nő szeret főzni, meg nincs azzal baja, hogy rendben kell tartani a lakást, ámde nem akar robotolni valami gyártelepen, attól ő még nem egy agymosott maradi liba."

Ilyet nem mondtam, és a cikkben sem erről volt szó... Ahogy vl írta, ez nem egyenrangú párkapcsolat, hanem alá- és főlérendeltségi viszony; márpedig attól, hogy valaki háztartásbeli, még lehet egyenrangú partner, amennyiben mindketten annak tekintik egymást.

"Ha meg a női és férfi agy máshogy működik, szerinted mi a jobb, ha eszerint szocializálják a gyereket, vagy ha ez ellen?"

Pontosítok. Annak, amit a két nem között különbségnek érzünk, csak egy része genetika; a másik része szocializáció. Vannak alapvető különbségek, de ezeket a mi társadalmunk gyakran felnagyítja, szélsőségessé torzítja.

Ugyanazanő 2007.01.31. 22:33:16

Kedves Deansdale!
No most azzal van-é kedves problémád, hogy leírtam a véleményem, melyben jeleztem, hogy ameddig nem igehirdet a nő, addig nincs közöm hozzá, s onnantól kezdve van közöm hozzá, hogy a maga példájának követésére szólongat, mely piedesztálra-emelésről szól? No, én senkit, értsd se nőt, se férfit, se fiatalt, se öreget nem szeretek piedesztálra emelni. Ugyanis alapvető hibának tartom ezt a mentalitást.
Szerintem a tisztelet legyen alap és kölcsönös. Ne csak párkapcsolaton belül, de most nő-férfi viszonylatban gondolkodunk. Nem, nem nézem le, aki házimunkát végez. De valahogy mindig ez az egyetlen (képzelt) érv az ellen, aki a "hagyományos" férfi-nő viszonyt megkérdőjelezi, vagy gondolkodik rajta. Ezen a csúszdán aztán már ott is tartunk, hogy nekem kellene fülem-farkam behúzni, mert jajj nem toleráltam valakit, aki kioktatott nőiségből. Az a problémám, hogy ember-emberben nem gondolkodik a szóbanforgó cikk szerzője.
Miért számítana egyébként, hogy milyen rossz véleménnyel vannak a feminizmusról ismerőseid? Nekem a cikkről van rossz véleményem, s nem tartom jó észérves vitatkozásnak, ha szembenálló tömegeket kellene vízionálni, és nem egymás szavaira, érveire reagáni, hanem arra, hogy mit gondolunk arról az izmusról, amit a vitapartnernek tulajdonítunk. Miért akarnék én bárkivel hajtépni? Szerintem nem izmusokban kellene már gondolkodni.
Az csak egy mellékszál, hogy szerintem úgy nem lehet beszélgetni, ha mindent totál relativizálunk, meg hogyha a toleranciát csak egyeseken kérjük számon, míg mások állandóan azzal takaróznak, hogy nekik joguk van megmondóembert játszani.

verfarkas 2007.01.31. 23:44:47

szerintem ez nem kulonbozik gyokeresen egy atlagos nok lapja/velvet/origo/blikk cikktol ami a ferfi-no temaban irodott. Hulye, persze.

forumuser 2007.02.01. 00:04:40

"De valahogy mindig ez az egyetlen (képzelt) érv az ellen, aki a "hagyományos" férfi-nő viszonyt megkérdőjelezi, vagy gondolkodik rajta."

Na igen, én is mindig ezt kapom a pofámba. Hogy vitapartnereimnek ez a mániája, mindenesetre gondolkodásra késztet. Én ugyanis nem szoktam egyenlőségjelet tenni a háztartásbeliség és a lenézendő izé közé, tehát az azonosítás nem tőlem származik.

Deansdale 2007.02.01. 07:05:12

Kedves Ugyanazanő, azt írod: "nem tartom jó észérves vitatkozásnak, ha (...) nem egymás szavaira, érveire reagálunk, hanem arra, hogy mit gondolunk arról az izmusról, amit a vitapartnernek tulajdonítunk."
Ez nagyon király, de ehhez hogy lehet azt társítani, hogy "az bosszant (...) hogy helyet kap egy újságban"?
Szólásszabadság van. Ha már értelmesen akarunk vitatkozni, akkor ne tiltsuk be a cikkírót csak azért, mert mást gondol mint mi.
Egyébként semmi bajom azzal, hogy elmondtad a véleményed, nekem a véleményeddel van bajom :))))
Mondja el mindenki amit akar, aztán vitázzunk róla ha van kedvünk. Te is, és én is elmondjuk a véleményünket, ahogy a cikk írója is ezt tette.
És most szó sincs izmusokról.

Deansdale 2007.02.01. 07:10:52

"Nem, nem nézem le, aki házimunkát végez. De valahogy mindig ez az egyetlen (képzelt) érv az ellen, aki a "hagyományos" férfi-nő viszonyt megkérdőjelezi, vagy gondolkodik rajta."
Ehhez csak annyit, hogy ha egy nő nyilatkozik, hogy őt kielégíti a házimunka és gyereknevelés, egyből megkapja, hogy agymosott liba, félreszocializált szolgalélek. Erre még itt Piroskánál is találni bőven példát, tulajdonképpen akár pont ennek a cikknek az apropóján is.
Persze a piedesztál már túllő a célon, ezt elismerem, de ennél sokkal gyengébb célpontokra is szoktak egyes feministák ágyúval lőni.
Én nem tartom magam se hímsovinisztának, se feministának. Mint a legtöbb dologban, ebben is a középút híve vagyok. Mindkét irányú vadhajtásokkal vitába szoktam szállni :)

Sánta Kántor · http://nincskegyelem.blog.hu 2007.02.01. 11:57:23

Ha minden nő sikeres üzletasszony volna, három diplomával és négy külföldi ösztöndíjjal a háta mögött, valamint egyedül lakna a perzsamacskájával egy 3 szobás lakásban, szingli-partynként 2 fickót szedne fel, és 33 éves koráig nem házasodna meg, szerintem az is agymosott állapotnak lenne tekinthető. Akárcsak az ellenkezője.

forumuser 2007.02.01. 13:57:54

"Ehhez csak annyit, hogy ha egy nő nyilatkozik, hogy őt kielégíti a házimunka és gyereknevelés, egyből megkapja, hogy agymosott liba, félreszocializált szolgalélek."

Szerintem mindenki éljen úgy, ahogy jólesik. Egyik sem jobb vagy rosszabb önmagában. A főállású anyasággal kapcsolatban azért vannak ellenérzéseim, de nem "feminista" értelemben; kockázatosnak tartom. Semmi sem garantálja, hogy a házasság örökké tart, és azt sem, hogy a családfenntartó nem betegszik le vagy kap szívrohamot 45 évesen.

forumuser 2007.02.01. 18:34:28

Egyébként nemrég véletlenül ráakadtam erre az eletforma.hu-ra, a fenti cikktől függetlenül. Nem tudom, kik írnak oda, de néhol bődületes marhaságokat és cikknek nem nevezhető firkálmányokat olvastam.

zoli 2007.02.02. 11:06:21

„Az asszony nem ember, a medve nem játék.” - régi székely közmondás.

Deansdale 2007.02.02. 11:21:13

Régi székely közmondás a seggem, ha már viccelődni és/vagy provokálni akarsz, legalább szedd össze magad...

zoli 2007.02.02. 20:15:49

Az nagy baj az emancipácóval, hogy mire valóban 1-2 nő tényleg komolyan él vele (önmagáért, cselekedeteiért és társáért is felelőséget vállal), addigra a túlszaporodott „nőelnyomó” muszlimok meghódítják az elpuhult, elöregedett európai társadalmat, s nőket visszazavarják a konyhába. adok ennek kb. 50 évet.

zoli 2007.02.03. 03:41:05

Kedves Deansdale!

De ez egy régi székely közmondás! Ha valóban értelmeset akarsz replikázni, akkor ez kevés, legalább szedd össze magad... : )

Deansdale 2007.02.03. 06:38:29

Jah, csak az a gond, hogy a feminizmus és a liberalizmus egy tőről fakad, így ugyanazzal a lendülettel, amivel a nők jogait akarják gyarapítani, "kénytelenek" beengedni azokat a máshogy gondolkodókat, akik aztán sz*rnak a nők összes jogára. Kicsit tudathasadásos állapot lehet :P

ui. mutass nekem légy oly kedves egy székely közmondás-gyűjteményt, amiben ez benne van, azonnal bocsánatot kérek...

zoli 2007.02.04. 18:43:14

Dreansdale!

Akkor ez egésznek így semmi értelme, mert a kígyó a saját farkába harap és egy kurva nagy önsorsrontás lesz belőle. A liberalizmus lassú méreg. : )

forumuser 2007.02.04. 19:30:43

No de a liberalizmus nem írja felül a törvényt, nem? Aki egy nyugat--európai országot választ lakhelyéül, az ne hőzöngjön, ha ott nem legális asszony ölni és csiklót kimetszeni.

Deansdale 2007.02.04. 22:08:50

Zoli, micsoda véletlen, a linkelt első 20 találat mind humor(os) oldal, egy sem székelyekről és/vagy közmondásokról szól.
Macska, igazad van :)

zoli 2007.02.05. 08:56:17

vszeg azért mert a székelyek tele vannak humoros közmondással.

csecsinono 2007.02.19. 17:39:06

Az, hogy valami szekely kozmondas, meg nem jelenti azt, hogy kobevesett es megkerdojelezhetetlen IGAZSAG -- legfeljebb egyfajta gondolkodasmod tunetekent kezelheto es ertelmezheto.

mitoszkiller 2015.01.22. 12:29:06

ocsmány nők klubja akik nem kellenek senkinek...szánalmasok vagytok...
süti beállítások módosítása