Piroskablog [gender+kultúra]

Piroska csak egyszer tévedt el a Nagy Kerek Nemierdőben, és máris lecsapott rá a Farkas. Piroska most visszacsap! Írd meg, mit láttál a Nagy Kerek Nemierdőben.

címkék

12pont (5) akció (3) amerika (17) autó (4) bakos (7) beszámoló (7) beszédmód (48) biológia (4) botrány (4) buzizás (3) celeb (7) család (8) egyház (6) előítélet (7) erőszak (21) esélyegyenlőség (22) feminista (4) feminizmus (14) ffi (59) film (18) foci (7) gender (3) hír (67) interjú (4) irodalom (15) iszlám (3) japán (4) kép (5) kritika (26) külföld (9) kultúra (10) magyar (9) média (14) melegek (11) népszabadság (6) (98) oktatás (4) olvasónapló (5) plasztika (4) politika (17) prostituált (3) reklám (17) sport (7) szabály (7) szavazás (4) szex (14) szexista (29) sztereotípia (27) szülés (3) társadalom (62) test (6) tévé (13) transgender (5) tudomány (4) újság (9) vallás (7) videó (12) vita (4) Címkefelhő

Piroska kosarából

Utolsó kommentek

Buzik és juhok

2007.01.04. 13:50 vl

A saját nemükhöz vonzódó birkák agyában pontosan azonosítható a homoszexualitásért felelős területet, állítja egy amerikai kutatócsoport. Az oregoni kutatók hormoninjekciókkal változtatták meg az állatok szexuális irányultságát, ezzel növelve a faj szaporodási esélyeit. A kritikusok szerint a kísérletsorozat homofób, a kísérletek ellen Martina Navratilova, volt Wimbledon-győztes teniszező kampányol, írja az Index.

A kritikusok szerint a kísérlet rendkívüli kockázattal jár, ugyanis a megszerzett tudást a jövőben az emberi homoszexualitás "gyógyítására" használhatják, esetleg jövőbeni terhes nők hormonkezeléssel szüntetnék meg, vagy csökkentenék gyerekük homoszexualitásának esélyét. A kísérlet ellen Martina Navratilova teniszező is felszólalt, véleménye szerint a "homofób és kegyetlen" kutatásnak semmi értelme. Már a kísérlet terveinek nyilvánosságra hozatalakor, tavaly februárban levélben bírálta az egyetemek kutatóit.

"Hogyan lehetséges 2006-ban, hogy egy nagy egyetem egy efféle homofób és kegyetlen kísérletnek ad otthont? ... Tisztelettel kérem, állítsák le ezt a szörnyű és céltalan kísérletet. Biztos vagyok abban, hogy megtalálják a módot az adófizetők dollárjainak hasznosítására, ahelyett, hogy erre a kísérletsorozatra vesztegessék el. Talán alapíthatnának belőle egy meleg és leszbikus közösségi központot, amellyel elősegíthetik a párbeszédet a különböző szexuális preferenciával rendelkező emberek között" - írta a teniszező.

Bővebben >>

3 komment

Címkék: tudomány hír botrány melegek

A bejegyzés trackback címe:

https://piroska.blog.hu/api/trackback/id/tr6325921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deansdale 2007.01.08. 16:21:12

Istenem...
Mitől lenne egy genetikai kutatás homofób? Legfeljebb az heterofób aki ilyenkor tiltakozik.
A tudás ellen tiltakozni nem valami okos dolog, mégpedig két okból. Egyrészt a tudomány fejlődését nem lehet megállítani - ha nem ezek az emberek végzik el a kísérleteket, majd elvégzi más. Másrészt a nemtudás sosem lehet produktívabb a tudásnál. Nem hiszem, hogy bármi pozitívat el lehetne érni azzal, hogy "erővel" nem hagyjuk tisztázni a dolgokat.
Nagyjából hasonló ez ahhoz, hogy nem lehet a nemzetiségiekről statisztikákat készíteni az "egyenlőség" nevében. Mit érünk el azzal, ha megtiltjuk a helyzet elemzését? Csak annyit, hogy nagyobb lesz a homály, vagyis létező problémákat lesz nehezebb megoldani.
Egyébként nem látom át, hogy miért lenne az katasztrófa, ha egyes szülők megpróbálnák elérni, hogy saját gyermekeik heteroszexuálisak legyenek (feltéve hogy orvosi értelemben biztonságossá tudják tenni a beavatkozást).

juzsika 2007.01.12. 20:50:12

Deansdale,
nekem "csak" az a gondom ezzel, hogy akkor ilyen alapon miért tilosak az eugenikai kísérletek? Miért nem szabad klónozni? Szerintem van olyan tudás, ami negatív. Pl. nem hiszem, hogy bárkinek is olyan jót tenne, hogy embrió korában hormonnal kezeljék. Nem beszélve arról, hogy ez "az ő érdekében" történik. Naná. Szerintem inkább a szülők félelme attól, hogy a gyerek esetleg nem lesz heteroszexuális.

És nem látom át, hogy miért akarnák egyes szülők befolyásolni a gyermekeik szexuális orientáltságát. Vagy mégiscsak gond az, ha valaki netalántán homoszexuális?

Deansdale 2007.01.12. 21:58:59

Jó, hogy ezeket említed, a klónozást is tiltják, vagy próbálják tiltani, mégis megcsinálják. Ha nem "John" akkor "Xi Ling" vagy "Szergej". Részletkérdés. A tudománynak ellenállni ostoba és hasztalan dolog. Mellesleg szerintem már rég léteznek klónozott emberek, csak nem került nyilvánosságra.

Részemről nem gond, ha valaki meleg, és én sem vagyok a gyógyszeres kúrák híve. Csak ha egyszer sikerül kockázatmentesre megcsinálni a procedúrát, akkor miért lenne etikátlan használni?
Valaki hetero gyereket szeretne? A szemétláda!

ui. szerintem ez embereken úgysem működne, plusz a hír szerintem kacsa :]
süti beállítások módosítása