Piroskablog [gender+kultúra]

Piroska csak egyszer tévedt el a Nagy Kerek Nemierdőben, és máris lecsapott rá a Farkas. Piroska most visszacsap! Írd meg, mit láttál a Nagy Kerek Nemierdőben.

címkék

12pont (5) akció (3) amerika (17) autó (4) bakos (7) beszámoló (7) beszédmód (48) biológia (4) botrány (4) buzizás (3) celeb (7) család (8) egyház (6) előítélet (7) erőszak (21) esélyegyenlőség (22) feminista (4) feminizmus (14) ffi (59) film (18) foci (7) gender (3) hír (67) interjú (4) irodalom (15) iszlám (3) japán (4) kép (5) kritika (26) külföld (9) kultúra (10) magyar (9) média (14) melegek (11) népszabadság (6) (98) oktatás (4) olvasónapló (5) plasztika (4) politika (17) prostituált (3) reklám (17) sport (7) szabály (7) szavazás (4) szex (14) szexista (29) sztereotípia (27) szülés (3) társadalom (62) test (6) tévé (13) transgender (5) tudomány (4) újság (9) vallás (7) videó (12) vita (4) Címkefelhő

Piroska kosarából

Utolsó kommentek

A pina nyelve (Vagina monológok)

2007.04.03. 23:25 vl

Egy interjú miatt lehetőségem nyílt megnézni a Vagina monológokat, és hihetetlen élmény volt.

Az önfeledte gerekként mosolygó szexi Gryllus Dorka, a Jóban-rosszbanból ismert, de valójában nagyon jó színésznő, Létay Dóra és hát Udvaros Dorottya. Először léptek fel ebben az összeállításban a Thália színpadán.

Könnyed vaginázással kezdődik az előadás, ami igyekszik mindent elmondani nemcsak a vagináról (cicáról, punciról, nuniról, uhuról, puniról etc), hanem a nőről és kicsit a férfiől is. Persze Eva Ensler a lehetetlenre vállalkozott, amikor a nyelv által akarta leírni a pinát, de sikerült neki. Ennél már csak Bozsik Yvették (ő rendezte) feladata volt nehezebb: előadást csinálni a pinák főszereplésével. A cselekmény mint pina. A színész  mint pina. A néző mint pina. A fasz mint pina.

Nagyon féltem az előadástól (mindenkinek megvan a Jóbarátokból, amikor elmennek egy hasonló előadásra? na, bennem ez élt), mégiscsak csak egy fasz vagyok, ezért elhívtam A-t, aki pina. Mert itt ezek az apró különbségek fontosak. Reméltem, megértek valamit a pina sokszínűségéből, és megértettem.

Nők százai kerestek, hogy az életükről meséljenek nekem. Ugyanazokat a történeteket hallottam, megerőszakolt nők: tizenévesek, főiskolások, kislányok, idős asszonyok. Nők, akik rettegtek, és nem merték elhagyni a férjüket. Nők, akiket megerőszakoltak, még mielőtt érettek lettek volna a szexre - mostohaapáik, bátyáik, unokatestvéreik, nagybátyáik és a szüleik. Mintha egy borzalmas alvilágra nyíló ajtó tárult volna fel előttem, olyan dolgokat mondtak el nekem. Ez a darab arról szól, hogy semmi nem lehet annál fontosabb, mint hogy véget vessünk a nők elleni erőszaknak, mert a nők meggyalázása azt tanúsítja, az emberek nem tisztelik és nem védik az Életet. Amikor a nőket megerőszakolják, megverik, megnyomorítják, megcsonkítják, meggyalázzák, és rettegésben tartják, a legfontosabb és legszükségesebb, nélkülözhetetlen életenergiát pusztítják el a Földön. Forrás: www.thalia.hu


Luk luk, zene zene - tartja a régi mondás, pedig ezer lukból ezer szél fúj, hogy még durvább szemantikai szörnyeteget hozzak létre.

A három színésznő elkezdi sorolni, milyen is lehet egy pina, és persze helyeselsz, tagadsz, elfogadsz és elutasítasz, de ez így van rendjén.

A dramaturgia mint pina: sokáig nem értettem, hogyan építették fel a darabot, de egy itő után nagyon szép íve lett az előadásnak, ami sok néző türelmének a szétcincálásával járt. A csonkításról szóló résznél többen elhagyták a nézőteret, sok volt nekik, bár nem értem, mire számítottak a Vagina monológok cím után. Ja, és ez nem egy bérletes előadás volt, ahova boldog-boldogtalan bejön.

A színésznők nekem nagyon tetszettek, ezerarcúak, mint a pina, és ez ebben a kontextusban a legnagyobb dicséret.

[Meg lehet érteni valamiféleképpen a másik nemet ezen a darabon keresztül. Be kell ültetni nőket, hogy merjenek beszélni magukról, hogy megismerjék, felfedezzék magukat. Férfiakat is beültetni, hogy megismerjék a pinát, a pina nyelvét, a nőt, és önmagukat, férfiakat. Mert minden pináról mondott mondat hátterében valamilyen szempontból ott van a férfi, és az ő fasza.]

(Vagina monológok, Thália színház, 19:30.)

4 komment

Címkék: kritika beszámoló színház erőszak társadalom beszédmód

A bejegyzés trackback címe:

https://piroska.blog.hu/api/trackback/id/tr6854385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deansdale 2007.04.04. 11:31:50

Számomra valahogy nem jön össze a "mindent a pináról" azzal, hogy (a keretes idézet alapján) alapvetően az erőszakról szól. Lehet hogy nem jól értettem valamit, de szerintem a "mindent" nem feltétlenül a nemi erőszakon keresztül kéne megközelíteni.
Az előadást meg valszeg nem bírnám, mert nekem a nyelvezet túl tömény. Nem a pinával van bajom ( :), hanem azzal, hanem azzal, ha túl sok róla a rizsa. Persze "informatív" dolog hallani nőket ilyesmiről beszélni, de számomra az ehhez kapcsolódó intimitás nem fér össze a színpaddal, közönség(esség)gel.
Esetleg könyvben, naponta keveset.

"ezerarcúak, mint a pina, és ez ebben a kontextusban a legnagyobb dicséret" - meg kissé morbid képzavar :) Bár persze lehet érteni mire gondolsz :)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.04.04. 16:22:16

"A pina nyelve"? Jó hogy nem mindjárt vagina dentata... ;-)

A_vajszinu_arnyalat. · http://avajszinuarnyalat.freeblog.hu 2007.04.05. 00:58:59

OFF OFF OFF

Bocs az off-ert, de hatha erdekli az olvasokat, mert meglehetosen erdekes a poszt (es jellemzoek a kommentek is):

alma.nolblog.hu//?post_id=23599

vimo 2009.06.30. 22:47:39

én csak az eredetit láttam dvd-n és az nagyon tetszett. nagyon.
süti beállítások módosítása