Piroskablog [gender+kultúra]

Piroska csak egyszer tévedt el a Nagy Kerek Nemierdőben, és máris lecsapott rá a Farkas. Piroska most visszacsap! Írd meg, mit láttál a Nagy Kerek Nemierdőben.

címkék

12pont (5) akció (3) amerika (17) autó (4) bakos (7) beszámoló (7) beszédmód (48) biológia (4) botrány (4) buzizás (3) celeb (7) család (8) egyház (6) előítélet (7) erőszak (21) esélyegyenlőség (22) feminista (4) feminizmus (14) ffi (59) film (18) foci (7) gender (3) hír (67) interjú (4) irodalom (15) iszlám (3) japán (4) kép (5) kritika (26) külföld (9) kultúra (10) magyar (9) média (14) melegek (11) népszabadság (6) (98) oktatás (4) olvasónapló (5) plasztika (4) politika (17) prostituált (3) reklám (17) sport (7) szabály (7) szavazás (4) szex (14) szexista (29) sztereotípia (27) szülés (3) társadalom (62) test (6) tévé (13) transgender (5) tudomány (4) újság (9) vallás (7) videó (12) vita (4) Címkefelhő

Piroska kosarából

Utolsó kommentek

Férfiak a sportháborúban

2007.02.06. 20:20 vl

Így várták a szicíliai derbit
// Fotó: AFP, (c) 1999-2007 Index.huAz utóbbi napokban nem beszéltünk az olasz focibotrányról, pedig kell. A tény: a pénteki Catania-Palermo meccs után százan megsérültek, egy rendőr meghalt. Azóta leállították a focit Olaszországban, se bajnoki, se válogatott, se sörmeccs. Semmi. Még kis körömpasszok sincsenek a grundon. Legfrissebb hírek szerint akár egy évig sincs foci.

A sport a modernkori háborúk egyik legjobban szabályozott formája. Identitásod szerves része, hogy tartozol valahova, akikkel rendszeresen megküzdhetsz az ellenfelekkel. Sokak szerint ellenségekkel. Angliában cégeknek (firm) nevezik ezeket a szurkolói csoportokat.

Mert a sport nem csupán játék, hanem harc, aminek egyetlen célja van: a győzelem. Akárki akármit mond. Legyőzni a a másikat, megsemmisíteni. Ja, a Másikban soha nem magunkat, hanem az ellenséges idegent fedezik fel, akit le kell győzni. Az egészben a poén: mindkét fél természetesnek tartja, ha a másik agyonveri. Egymást feltételezik.

Az utóbbi években a Hooligans és a Futball faktor című filmek is foglalkokztak a témával: hogyan válik a férfi vasárnaponként dühöngő harcossá, aki ütni-verni akar.

Jelinek Egy sportdarab című könyvében a sport és háború azonosságát taglalja az ókori göög drámák műfaji hagyományában. Ahogy Darvasi és EP a fociról mint az élet és a megismerés metaforájáról beszél, Jelinek a sportban csak a háborút és a halált látja. Különbségek, mindkettő érthető.

Menni kell, győzni kell. Ha római, az a baj, ha inter-szurkoló, az, de az sem jó, ha fradista, újpesti, roma, zsidó, gazdag, szegény, fiú, lány. Minden baj. A hétköznapokban felgyülemlett feszültséget valahol, valamikor le kell ereszteni, erről szól Fincher Harcosok klubja című filmje.

Mindig csodálkozva hallom barátaimtól, amikor azt mondják, hogy csak játszani, szórakozni jönnek le. Van egy haverom, akiben egyszerűen nincs versenyszellem. Mindig röhögök rajta. Vallomás: kis korom óta sportolok, és szeretek nyerni. Az egész sport erről szól: van győztes és vesztes is. Ja, meg a bíró, de az mindig hülye.

A személyiséget rendkívüli módon meghatározza a sport. Ha két férfit megfigyelsz, meg tudod mondani, melyiknek fontos a sport. És nem azért mert egy agresszív tapló.

Ezek az események mindig bekövetkeznek, hihetetlen emberek és csoportok vannak, akik számára igenis fontos ez az agreszió, illetve a csoporthoz tartozás érzése. De a társadalomnak valamilyen megoldást kellene erre találnia, mert ez csak rosszabb lesz.

4 komment

Címkék: sport erőszak ffi társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://piroska.blog.hu/api/trackback/id/tr3134219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

forumuser 2007.02.06. 20:27:57

Ha nem a foci, akkor majd más.
Egyébként nem tudom eldönteni, hogy a te véleményed tulajdonképpen micsoda, kedves vl.

Ugyanazanő 2007.02.07. 00:24:34

Lehet nem mondok újat, de nekem az az érzésem, hogy valahol ott kezdődik ez az egész, hogy valamit kivetít az ember, ami belül van. Mert egyszerűbb. Egyszerűbb a konfliktust magunkon kívül helyezni, mert akkor lehet ellene lenni. Ha az ellentmondásokat az ember magában felfedezi, akkor azzal kezdeni kell valamit; nem lehet nekimenni. Szerintem ez jóval nehezebb.
Ha mondjuk valaki önkritikátlan, az azt jelenti, hogy a saját magával szembeni kételyeit letagadja, s így a kritika kívülről érkezik. Külső kritikával meg lehet agresszívnak lenni.
Vannak, akik arra hívják fel a figyelmet, hogy az egységet kell látni. Azt, hogy mindannyian részei vagyunk az egységnek. talán ezt felejtettük el. Persze nem tegnap. Ez mondjuk messze visz, s lehet nem is mindenki szereti az ilyen megközelítéseket...
Ha a sporttal és a verszenyszellemmel kapcsolatban előkerül az agresszió, általában említik az emberi természetet, meg hogy ez szükséges, és egészséges. Lehet, hogy mégsem, vagy nem így, vagy félreértjük az egészséges versenyszellemet, az építő rivalizációt, s akkor is ezeket a szavakat használjuk, amikor sokkal közönségesebb hajtóerőről van szó. Így aztán valami ártatlan és pozitív örve alatt destruktív tendenciákat táplálunk, erősítünk.
Van egy olasz film, melybem a főhős azon morfondírozik, hogy micsoda vicc, amikor azt mondják, nem a győzelem a fontos, hanem a részvétel. Azzal indokolja ezt, hogyha ő elmegy horgászni, és nem fog semmit, nem mondhatja, hogy "részt vettem".
Nem tudom. Lehet sokan vagyunk, s ezért az agresszió, amit a sportban vezetünk le. Aztán mégis önálló életre kel, s már senki nem ura a józan eszének. Az ilyen tragédiák után persze könnyen okoskodik az ember, de akkor is csak az jut eszembe, mi emberek miért nem tanultunk meg gondolkodni?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2007.02.08. 06:30:49

Nü, ez után az okos eszmefuttatás után a kedves szerző előránt mondjuk egy norvég-dán kézilabdameccset valahonnan, persze nőit, de szinte bármelyik Hypo meccs is jó lesz a kilencvenes évekből, aztán elgondolkodik, de szigorúan, milyen, amikor a tömény agresszió még következtesen alattomos is.

Azt nem várom el, hogy javítsa a címet, jól megvagyok azzal, hoy milyen gecik a féfiak.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2007.02.08. 14:40:22

Eltekintve a kérdés genderizéizől:

Csoporthoz tartozás és csoportok szembeállása egyidős az emberiséggel (ajánlott mű: Elias Canetti: Tömeg és hatalom)

És a konfliktusok sportbéli levezetése még mindig kevesebb áldozatot követel, mint a sport előtti idők háborúskodásai
süti beállítások módosítása