Piroskablog [gender+kultúra]

Piroska csak egyszer tévedt el a Nagy Kerek Nemierdőben, és máris lecsapott rá a Farkas. Piroska most visszacsap! Írd meg, mit láttál a Nagy Kerek Nemierdőben.

címkék

12pont (5) akció (3) amerika (17) autó (4) bakos (7) beszámoló (7) beszédmód (48) biológia (4) botrány (4) buzizás (3) celeb (7) család (8) egyház (6) előítélet (7) erőszak (21) esélyegyenlőség (22) feminista (4) feminizmus (14) ffi (59) film (18) foci (7) gender (3) hír (67) interjú (4) irodalom (15) iszlám (3) japán (4) kép (5) kritika (26) külföld (9) kultúra (10) magyar (9) média (14) melegek (11) népszabadság (6) (98) oktatás (4) olvasónapló (5) plasztika (4) politika (17) prostituált (3) reklám (17) sport (7) szabály (7) szavazás (4) szex (14) szexista (29) sztereotípia (27) szülés (3) társadalom (62) test (6) tévé (13) transgender (5) tudomány (4) újság (9) vallás (7) videó (12) vita (4) Címkefelhő

Piroska kosarából

Utolsó kommentek

Bemutatkozása előtt fikázzák a női kommentátort

2007.04.20. 13:04 vl

Az angol rádiózás történetében szombaton először lesz női kommentátor labdarúgó-mérkőzésen. A 32 éves Jacqui Oatley a Fulham-Blackburn Rovers találkozót közvetíti.

Ez a tény már a mérkőzés előtt megosztotta a szigetországi futballéletet: "Teljességgel ellenzem a dolgot, ugyanígy gondolja minden ismerősöm a labdarúgásban" - mondta Dave Bassett, a Sheffield United és Wimledon korábbi vezetőedzője.

A Daily Mail újságírója, Steve Curry is aggodalmait fejezte ki, mondván a riporternő hangja leginkább a tűzoltó szirénához hasonlítható. Oatley a BBC Radio 5 élő adásában közvetíti majd a szombaton 16 órakor kezdődő mérkőzést.

9 komment

Címkék: foci hír beszédmód sztereotípia

A bejegyzés trackback címe:

https://piroska.blog.hu/api/trackback/id/tr7661180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wegazzo · http://mdah.blog.hu 2007.04.20. 16:47:58

Hát ez mindenesetre egy flesses dolog lesz.
Én nem kétkedek, majd a meccs után:P

Mátyás 2007.04.20. 19:12:23

én is egyetértek Dave Bassett-tel

elefánt · http://republican.blog.hirszerzo.hu 2007.04.20. 19:46:38

Azon meg valószínűleg sok nő bukna ki, ha hirtelen egy férfi kezdené el az Oprah-t vezetni. Nem muszáj mindent erőből egalizálni. Ha lesz rá igény, úgyis elő fog kerülni a női futballkommentátor.

Berill · http://berill.freeblog.hu 2007.04.20. 21:22:51

Elefánt, sztem nem logikus a példád. Showműsorokat, butácska beszélgetősöket is sok férfi vezet, Amerikában pláne, de nekünk is van egy Balázsunk. A foci meg nem egy db férfi showja. Másrészt: azt is lehet mondani, hogy előkerült egy nő, aki futballkommentátor, tehát valakinek nyilván van rá igénye (neki pláne: és joga miért is ne lenne?). Az, hogy közben egyesek fujjognak, nem jelent semmit. Vagy ha egy bizonyos butolf kis Dave-nek nem tetszik a dolog, akkor az azt jelenti, hogy "nincs rá igény"? Hm, ha 3 mondatból 2 logikailag sántít, az nem olyan jó arány. A középsőt megkímélem :)

vl · http://www.szakitshabirsz.blog.hu 2007.04.20. 21:33:27

az Oprah Show Oprah Winfrey miatt van, illetve bír olyannak lenni.
egyébként valószínűleg nagy igény van a nőkre a kommentátor állásokban, mert rengeteg nő nézi a focimeccseket (Beckham és C. Ronaldo miatt is), egyre több nő focizik, sőt, a hétvégén egy focitornán nő fújt nekünk. nagyon vicces volt látni, ahogy eleinte finomkodnak, majd amikor beszóltak a bírónőnek, akkor durván a helyére tett mindenkit.
a magyar tévében Somogyi Dia van, aki kb csak olimpián közvetít, meg Zelinke Ildi, aki annak ellenére nem kap meg egy kosárlabda közvetítést, h kurva jól kosarazik. pedig érdekelne engem nagyon.

elefánt · http://republican.blog.hirszerzo.hu 2007.04.21. 11:38:36

Az, hogy valaki jól kosarazik, speciel nem jelenti azt, hogy jól is tudja közvetíteni, ebben ugye egyetértünk. Zelinka Ildikó speciel semmivel nem múlja fölül vagy alul a magyar királyi televízió sportriportereinek vagy Palik Lászlónak a színvonalát, egyiknek sem volna helye a tévében, ha ezek beszélnek, lehalkítva nézem.

"Másrészt: azt is lehet mondani, hogy előkerült egy nő, aki futballkommentátor, tehát valakinek nyilván van rá igénye (neki pláne: és joga miért is ne lenne?)."

Namostan, a helyzet az, hogy bárkinek joga van szabadon beszélni, de ez rohadtul nem egyenértékű azzal, hogy bárkinek lehetősége van tévébemondónak lenni. A tévé egy munkaadó, aki szigorúan a saját érdekei alapján eldönti, kell-e neki az illető az adott munkára, avagy sem. Amit te mondasz, na az sántít logikailag, kábé ugyanúgy, ahogyan az, amikor a szólásszabadsághoz való jogból vezetik le a médiakiegyensúlyozás nevű borzalmat.

"Az, hogy közben egyesek fujjognak, nem jelent semmit."

Hogyne jelentene. A tévének a közönséget kell kiszolgálni, nem a bemondót. Ugye.

"egyébként valószínűleg nagy igény van a nőkre a kommentátor állásokban, mert rengeteg nő nézi a focimeccseket (Beckham és C. Ronaldo miatt is)"

Ahogyan az ki is derül, másért nézi a nő a focit, másért a férfi. Ha lesz akkora a női igény, akkor biztos lesz valaki, aki elindít egy női kommentátorokkal felvértezett sportcsatornát.

De így semmi másról nincs szó, minthogy a létező és egyértelmű piaci igényeket köpködik szembe ideológiai alapon.

Mert mondjuk, a nők egy jól mérhető részaránya szeretne például vezető lenni az üzleti és politikai életben. Ha nem engedik meg nekik, mert nők, és ez a közvetlen indok (azaz nincs kevesebb tapasztalatuk, stb.), akkor helyes a politikai fellépés. Ha viszont _nincs_ kifejezett igény a _közönség_ részéről, akkor felesleges. Nem az számít, hogy ki szeretne bemondó lenni.

vl · http://www.piroska.blog.hu 2007.04.21. 12:10:48

hát, én szeretem, ha valaki ért hozzá: Zelinka kommentátorként sztem jó, és azt utdom, h érti a kosárlandát, de ez kicsit off topic.
miért vagy biztos benne, h szembe köpték a kapitalizmust? nem lehet, h ért hozzá? rögtön lesöpörnéd?
egy esélyt talán megér.

Berill · http://berill.freeblog.hu 2007.04.21. 17:57:45

Elefánt, egyszerre válaszolták 2 embernek jelölés nélkül, ami nem túl udvarias, de nomindegy. Ami engem illet:

1. Nem ismerek népszavazási eredményt arról, hogy legyen-e női futballkommentátor az angol rádióban. Te igen? Vagy Dave a nép? Vagy te vagy az?

2. Hát, én nem mindig hiszek a nép mindenekfelettálóságában. Ha konkrétan megkérdeznénk a magyar népet egy-két ügyben, hogy mi is legyen a szabály, és el is kéne fogadni azt a szabályt, annak talán te sem örülnél...

3. A média azért eléggé összetett vmi. Nem a nép állítja össze, hogy vmi nagyon izgit mondjak.

4. Szóval ha sok szűklátókörű emberke azt mondja, hogy a foci a fiúké, akkor az szted így kell hogy legyen, attól teljesen függetlenül, hogy talán a világ legjobb sportkommentátora a fütyitlen Jacqui Oatley? Én nem látom a különbséget a piaci / vezetői részvétel és a sportkommentátorság között. Ha az előbbiben szavaztatnád meg a férfiakat, nem lenne a válasz, gondolom. Gondolom, az utóbbiban is. Miért nem dönthet az érdem? Ha valahol is a fütyi dönt, akkor miért ne döntene az mindenhol? Ha meg elfogadjuk, hogy nem a fütyi számít (azért én reménykedem ám, E), akkor miért ne fogadnánk el mindenhol?

Deansdale 2007.04.22. 17:54:18

A magyar sporttv-ken is próbálkoznak időnként, szerintem legtöbbször mulatságos eredménnyel. Balázs Klári kábé annyira jó kommentátor, mint a fenekem :) Függetlenül attól, hogy nő, ha egyáltalán lehetséges ilyet mondani.
A többi csaj se valami fergetes, de szerintem egy idő után belejönnének páran, elvégre a pasiknak sem megy egyből. (Néha sokból sem.) Majd' minden hétvégén focit nézek, de a kommentátor neme sokkal kevésbé izgat, mint a játék.
Ja, és a cikkben a nő hangját kifogásolták, nem a nemét.
süti beállítások módosítása