Piroskablog [gender+kultúra]

Piroska csak egyszer tévedt el a Nagy Kerek Nemierdőben, és máris lecsapott rá a Farkas. Piroska most visszacsap! Írd meg, mit láttál a Nagy Kerek Nemierdőben.

címkék

12pont (5) akció (3) amerika (17) autó (4) bakos (7) beszámoló (7) beszédmód (48) biológia (4) botrány (4) buzizás (3) celeb (7) család (8) egyház (6) előítélet (7) erőszak (21) esélyegyenlőség (22) feminista (4) feminizmus (14) ffi (59) film (18) foci (7) gender (3) hír (67) interjú (4) irodalom (15) iszlám (3) japán (4) kép (5) kritika (26) külföld (9) kultúra (10) magyar (9) média (14) melegek (11) népszabadság (6) (98) oktatás (4) olvasónapló (5) plasztika (4) politika (17) prostituált (3) reklám (17) sport (7) szabály (7) szavazás (4) szex (14) szexista (29) sztereotípia (27) szülés (3) társadalom (62) test (6) tévé (13) transgender (5) tudomány (4) újság (9) vallás (7) videó (12) vita (4) Címkefelhő

Piroska kosarából

Utolsó kommentek

Nőnap: még mindig nincs egyenlő bérezés

2007.03.08. 12:33 vl


Az EU tagországaiban még mindig kettős mérce van a fizetések megítélésében, bár sokkal több nő dolgozik, mint korábban. Bővebben az Indexen.
1, Az Európai Unió tagországaiban még mindig jelentős a különbség a férfiak és a nők fizetése között, derül ki az EU statisztikai hivatalának nőnapi összeállításából. Az eltérés nagyjából átlagosan 15 százalékot tesz ki a 27 tagországban.
2, világ dolgozó szegényeinek 60 százalékát a nők teszik ki. A dolgozó szegények azok az emberek, akik bár dolgoznak, nem keresnek annyit, hogy képesek legyenek magukat és családjaikat a napi 1 dollár/fő jövedelmi szint fölé emelni.
3,miközben világszerte emelkedik a női munkavállalók száma, növekszik körükben a munkanélküliség is.
4,Nem mérik azonos mércével a férfiakat és a nőket akkor sem, ha egy-egy fontosabb pozíció betöltéséről van szó: a vállalatvezetők 32 százaléka nő, 10 százalékot tesz ki az igazgatósági tagok aránya, és mindössze 3 százalékra tehető a női irányítás a jelentősebb nagyvállalatoknál

4 komment · 1 trackback

Címkék: hír társadalom esélyegyenlőség

A bejegyzés trackback címe:

https://piroska.blog.hu/api/trackback/id/tr5144259

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: یونولیت سقفی 2018.12.11. 06:12:10

Különleges motorok - Deltic - Techstory

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deansdale 2007.03.08. 18:51:14

Mint már említettem, a közszférában azonos a bérezés, a versenyszférában meg szabadpiac van. Mindenkit annyiért alkalmaznak amennyiért hajlandó dolgozni. Ennek semmi köze a sovinizmushoz, és mivel a piacot nem nagyon lehet szabályokkal befolyásolni, nem is várható változás a közeljövőben.

ivadék76 2007.03.08. 19:59:32

A pénz előtt, tudás a hatalom,ez mozgat mindent. Minél közelebb vagyunk a tudás hatalamához "elvileg" annyival többet is keresünk,de hol...?

elefánt · http://republican.blog.hirszerzo.hu 2007.03.11. 11:01:22

Csendben tennék két megjegyzést.

Az egyik, hogy a nők és a férfiak azonos munkamennyiséggel (azonos számú ténylegesen ledolgozott munkaórával) azonos fizetésnövekedést érnek el. Ez ma Magyarországon így van. Volt erről a Mancsban egy cikk anno, Bús Lívia írta, nem tudom sajnos előkeríteni.

A másik, hogy a nők "hagyományos" családi szerepük miatt kevesebb munkaórát dolgoznak le a munkahelyükön, mint a férfiak. Ez utóbbit meg megint lehet feszegetni, de ugyanahhoz a meddő vitához jutunk, mint az esetek 95 %-ában, és ugyanaz lesz az eredmény: sokan nem hajlandók elfogadni, hogy a nő az egyik vagy a másik pályát _választja_.

Az egyik véglet, a semjénzsolti jellegű, hazakényszerítené a nőket, szülőgépnek. A másik pedig minden esetet, amikor a nő és a férfi megosztja a feladatokat, nem pedig mikrométerrel kimérten elfelez mindent, elnyomásként interpretál.

Meddő vita, szerintem. Legalábbis ha fel merjük tenni, hogy a szabad egyének képesek felelősséget vállalni saját sorsukért, nem pedig az altestük által kijelölt nemi szerepek rabszolgái.

(Ez, ugye, nem jelenti azt, hogy az egyenlő mércétől eltérőkkel szemben ne kellene fellépni. Mondjuk a munkaerő-felvételkor, és a többi. Csak legyen a mérce tényleg objektíve egyenlő. Mert különben épp úgy egy, a társadalom által erre fel nem hatalmazott csoport vízióinak realizálására fog szolgálni, mint az, ami ellen küzd.)

mechanikusnarancs 2007.03.12. 03:40:12

Szerintem a cikkből egyáltalán nem az derül ki, hogy érvényesül a kettős mérce. A fizetéseknél az eltérés csakis a struktúrális eltérésekkel magyarázható, a megkülönböztetés az lenne ha azonos állásért egy nő kevesebb fizetést kapna mint egy férfi és szerintem ilyen már nincsen. És ahogy én ismerem a vállalatvezetők archetipusát, az, hogy itt kisebbségben vannak a nők szerintem messzemenően pozitív:)
süti beállítások módosítása