Piroskablog [gender+kultúra]

Piroska csak egyszer tévedt el a Nagy Kerek Nemierdőben, és máris lecsapott rá a Farkas. Piroska most visszacsap! Írd meg, mit láttál a Nagy Kerek Nemierdőben.

címkék

12pont (5) akció (3) amerika (17) autó (4) bakos (7) beszámoló (7) beszédmód (48) biológia (4) botrány (4) buzizás (3) celeb (7) család (8) egyház (6) előítélet (7) erőszak (21) esélyegyenlőség (22) feminista (4) feminizmus (14) ffi (59) film (18) foci (7) gender (3) hír (67) interjú (4) irodalom (15) iszlám (3) japán (4) kép (5) kritika (26) külföld (9) kultúra (10) magyar (9) média (14) melegek (11) népszabadság (6) (98) oktatás (4) olvasónapló (5) plasztika (4) politika (17) prostituált (3) reklám (17) sport (7) szabály (7) szavazás (4) szex (14) szexista (29) sztereotípia (27) szülés (3) társadalom (62) test (6) tévé (13) transgender (5) tudomány (4) újság (9) vallás (7) videó (12) vita (4) Címkefelhő

Piroska kosarából

Utolsó kommentek

Gender mainstreaming: copfos lány ásóval

2007.02.20. 09:58 vl

Az Index is beszámol a bécsi egzotikus világról, ahol nők és férfiak között igyekeznek megteremteni az esélyegyelőséget. A főváros egyik fontos hivatala a nőügyi osztály, ami már hónapokkal ezelőtt nagy meglepetést okozott nekünk a copfos jelzőtábláival. A Tűsarok is foglalkozott vele.

Vajon nálunk mikor kezdik fontosnak tartani a gender mainstreaminget? Az utóbbi években egyre inkább háttérbe szorult a téma, miért?

Valószínűleg az nem elegendő válasz, hogy férfiak irányítják az országot, akik fent akarják tartani ezt a társadalmi berendezkedést.

Hiszen dolgozott Lévai Katalin és Göncz Kinga is a kormányban, átütő sikert egyik sem ért el. A hazai nőpolitika eleve egy vicc, de legalább ezt a nyugaton is divatos témát felkarolhatnák.

Ha nagyon nyomja az ember a gázt, csak két órát kell utazni arra a helyre, ahol a nemi esélyegyenlőség kérdése nem megmosolyogtató huncutság, még csak nem is értelmiségi poénok tárgya, hanem a helyi politika fontos eleme. Állami pénzből fenntartott nőházak, biztonságérzetet növelő parkolóház, copfos karakter az utcai jelzőtáblán és kulcsától megfosztott erőszakos férj a Bécsi Városháza nemi esélyegyenlőségi programjában. Az EU-ban most van az esélyegyenlőség éve, nem árt, ha látjuk, hogyan lehetne csinálni.

Bővebben>>

14 komment

Címkék: politika magyar bécs esélyegyenlőség

A bejegyzés trackback címe:

https://piroska.blog.hu/api/trackback/id/tr9338142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elefánt · http://republican.blog.hirszerzo.hu 2007.02.20. 22:47:19

Volt már magyar gender mainstreaming, én még láttam olyan régi gyerekkönyvet (pedig nem vagyok olyan kurva öreg, fizikailag), amiben volt ábra: szovjet teherautóvezetőnő kereket cserél.

Doesn' this ring any fuckin' bell?

Nem ugrik be, hogy a social engineering soha, sehol nem működött? A Gilmore Girls, ami zseniális, egymaga többet tesz a női egyenjogúságért, mint háromezer bizottság.

A biztonságos parkoló - oké. Az anyaotthon - oké.

A "bűnösség vélelme" - itt nem sír senki jogérzéke? De ám legyen, feltéve, ha a valótlan vád legalább ilyen súlyos jogkövetkezményekkel jár.

Táblacsere? Irreleváns. Magyarországon pl. kifejezetten nem nélküli figurák vannak, pálcikaemberkék a legtöbb helyen, de ettől függetlenül lényegtelen. Mert senki nem ezen gondolkodik, hanem a jelentésen: ne menj át a zebrán, vagy hasonló.

Óvoda: kifejezetten káros a nyomásgyakorlás. Válasszon a gyerek. Én is mindig autót rajzoltam, pedig senki nem kényszerített, és baromira utáltam a Tündér Lalát hallgatni. Pedig sose vett nekem senki játékpisztolyt.

Deansdale 2007.02.21. 12:35:15

A gond az óvodás mainstreaming témával, hogy elnyom mindent, ami természetes. Már a gyerkőcöket sem hagyják nyugodtan azt csinálni amit szeretnének, már az ő fejükbe elkezdik sujkolni, hogy itt kemény háború van a nemek között. Ha kislány vagy, utáld a fiúkat, ha kisfiú vagy, legyen lelkiismeretfurdalásod. A szüleid idióták, amiért kisautót/barbit vettek neked.
Magyarországot nem "férfiak irányítják". Teljesen kizártnak tartom, hogy pl. Gyurcsány azért nem erőlteti a gender mainstreaming fellendülését, mert titokban soviniszta lenne; inkább (helyesen) úgy ítéli meg, ez a téma nem elég fontos ahhoz, hogy erőforrásokat rendeljenek hozzá. Ismerve a magyar viszonyokat, úgyis csak az lenne az egészből, hogy a ráfordított pénz 90%-a elúszna kézen-közön, a maradékot meg annyira rossz hatékonysággal fordítanák a nemes célokra, hogy semmi gyakorlati hatása nem lenne.
A hazai nőpolitika azért vicc, mert a nőpolitika önmagában egy vicc. A törvény szerint mindenki egyenlő, az állam mindenkit egyenlően támogat. Miért kell nőpolitika? Miért nincs férfipolitika?
Mi a francot tehetne az állam azért, hogy az alsóbb néprétegek körében csökkenjenek az előítéletek? Még ma is vannak akik boszorkányokban hisznek meg köpnek a fekete macskára. Van olyan ember, aki szerint egy ilyen feneketlen kútba az államnak feladata lenne pénzt szórni?

Olyan apróságokról nem is beszélve, hogy szellemileg alultáplált feministák hadai tiltakoztak a számukra biztonságossá tett parkolóházak ellen. Magyarázza meg valaki, hogy hogyan lehetne valakinek a kedvére tenni, akinek egyetlen szórakozása, hogy a kákán is csomót keres?

ui. az utcai táblák és egyéb informatív matricák első és egyetlen feladata az információ közvetítése. Ennek hatásfokát csak ronthatják, ha nem a valós helyzetet szimbolizálják. Mivel az útjavító munkások 110%-a férfi, ezért egyértelmű, hogy ha útjavítást akarunk jelezni, azt férfi-ábrával tesszük. A női ábra maximum arra jó, hogy összezavarja az idiótákat vagy megnevettesse a fogékonyakat.

negatív macska 2007.02.21. 18:51:59

"A szüleid idióták, amiért kisautót/barbit vettek neked."

Kozelitsd meg a kerdest a masik oldalrol. Szerintem - bar alapvetoen nem sokat tudok rola - ez az egesz macera epp arra iranyul, hogy ne kenyszeruljenek a gyerekek olyasmire, amit alapvetoen nem akarnak. Nem az a cel, hogy a kislanyoknak megtiltsak a babazast, a kisfiuknak meg a kisautozast, hanem az, hogy ha egy kislany tortenetesen kisautozni akar, ne nyomjanak a kezebe csakazertis babat (vagy forditva). "Lehet" nem egyenlo "kotelezo".
En peldaul soha nem babaztam, utaltam oket, helyette rajzoltam, kisautoztam vagy plussallatokkal jatszottam. Egy ideig probalkoztak a rokonok a babaval, de mind a szekreny melyen vegezte. Az ovodaban is rajzoltunk egesz nap, fiuk-lanyok vegyesen.
Nem arrol van szo, hogy KOTELEZNI kellene a gyerekeket a koedukalt, uniszex jatekra, hanem arrol, hogy senkinek ne kelljen kellemetlenul ereznie magat amiatt, hogy nem olyasmivel jatszik , illetve - kesobb - nem olyan szerepet vallal fel, mely nemere nezve ugymond tipikus es elvart.
Szvsz.

Ez a tablafigura-hiszteria viszont marhasag, en mindig is nemtelennek tekintettem ezeket az alakokat.

verfarkas 2007.02.21. 20:06:23

nemtelen=férfi
Amit elefánt a magyar gender mainstreaming-nek minősít, az a következőket is jelenti (csak úgy hirtelen off the top of my head):

A "kommunista alkotmány" kimondta a nők és férfiak egyenlőségét.

Az 1952-es családjogi törvényben pedig először írták azt le magyar törvényben, hogy a házastársaknak egyforma jogai és kötelezettségei vannak (tulajdon, válás, gyerek).

Dean 2007.02.22. 09:38:05

Negatív Macska, már megint igazad van :) ELméletileg szép ötlet, hogy mindenkinek legyen lehetősége mindenre.
Nekem a megvalósítás menete nem tetszik. Az, hogy úgy akarják megváltoztatni a világot, hogy figyelmen kívül hagyják. Folyamatosan távolodnak a *valóságtól*. Női huszárok? Sosem volt egy darab sem. Ez csak egy példa, de nagyjából ilyen az összes intézkedésük és reklámjuk. Kicsit olyan érzésem van, mintha likat akarnának beszélni a hasamba. Süketelnek. Olyan dolgokról beszélnek egyfolytában, amik sosem léteztek még, és közben a létező dolgokat letagadják, elhazudják vagy "rossznak" minősítik. Összezavarják már a kisgyerekek realitásérzékét is, ami éppen fejlődőben lenne, szóval nem biztos hogy ez jó húzás. Ált. isk-ban jön majd a hidegzuhany, hogy női huszárok pedig nem léteztek, és akkor pityereghetnek majd a kislányok :)
Meg látom lelki szemeimmel a jelenetet, mikor a vérfeminista anyuka nyakonvágja kislányát, aki útjavító munkás szeretne lenni ha felnő :)))

Szép dolog az ideálokat kergetni, de
1. senki nem tudhatja, hogy ebből valóban egy működőképes utópia lesz-e
2. közben foglalkozni kéne a következményekkel is, ugyanis a cél nem szentesíti az eszközt

Deansdale 2007.02.22. 10:19:04

Na, az előbbi én voltam, csak a bloghu szivatott meg figyelmetlenségemért...

csecsinono 2007.02.23. 13:22:08

Azert az is elgondolkodtato, h egy anya nem talalt a lanyanak olyan mestert, aki hajlando lett volna megkotni a szakmunkaskapzo megkezdesehez szukseges szerzodest a gyerekkel -- a lany ugyanis autoszerelo akart lenni. Nem lett. Lehet, h ennek ahhoz van koze, h ovodaban csak azt tartjak termeszetesnek ha egy FIU jatszik a kisautoval?

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2007.02.23. 13:39:07

Hölgyeim: nem jön át, hogy az a tábla így m e n n y i r e gáz (: ostoba, gyerekes, nevetséges: szánalmas)?

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2007.02.23. 13:40:49

...vagy pont ezért lehet(ne) alkalmas ennek a 'gender mainstreaming*'-nek a megjelenítésére?:))

(*: nincs erre valami jó kis magyar kifejezés? csak hogy a kákán is...)

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2007.02.23. 13:42:38

ja, hogy erről van szó:

"...a bécsiek elkezdtek rólunk és a gender mainstreamingről beszélni.” – mondja Bauer."

aha

Deansdale 2007.02.23. 18:29:13

csecsinono, annak semmi köze a kisautóhoz :)
Inkább ahhoz van köze, hogy az autószerelés időnként kemény fizikai munkába torkollik, ami nem igazán női dolog, plusz gondolhatnak arra is, hogy a műhelybe betérő vendégeknek felakad a szeme, ha egy nő akarja megszerelni a gépjárművüket :)
Bár nekem nincsenek ilyetén előítéleteim.

Triznyai Döme (törölt) 2007.02.27. 08:55:07

"Női huszárok? Sosem volt egy darab sem."
Dean!
És Mária főhadnagy? És a Huszárkisasszony?

(amúgy szénné röhögtem az agyam a "problémán")

elefánt · http://republican.blog.hirszerzo.hu 2007.02.27. 18:39:30

Vérfarkas, olvassad már el megint, amit írtam. Talán felfogod, hogy nem a házastársak egyenlő jogvédelmét kifogásolom. Akkor ugyanis azt mondtam volna elrettentő példaként.

Sőt, bazeg, direkt megmondtam, hogy mi az, amit a hasznos kategóriába sorolok, mert növelik azok biztonságát, akik veszélyben érzik magukat, például, és így tovább.

Rossz példaként a kerékcserélő teherautóvezető-nőt emlegett. Ezek a bécsi táblák (érted, a táblák, nem a biztonságos parkoló, mondjuk) ez utóbbi kategóriába tartoznak.

És hát hogy _neked_ férfi jut róla eszedbe, az a _te_ gondolkodásod nemi egyenlőtlenségét mutatja, senki másét. Bárki ugyanis, aki tett már életében valamilyen kreszvizsgát, azt fogja mondani, hogy az a tábla: útépítés. Vagy _gyalogos_. Vagy _biciklis_. Mert azt jelenti.

(Arról meg ne is beszéljünk, mi történik akkor, ha irreleváns elemekkel tömünk meg egy olyan jelet, amit a befogadónak rutinszerűen, a másodperc töredéke alatt kell azonosítani.)
süti beállítások módosítása