Piroskablog [gender+kultúra]

Piroska csak egyszer tévedt el a Nagy Kerek Nemierdőben, és máris lecsapott rá a Farkas. Piroska most visszacsap! Írd meg, mit láttál a Nagy Kerek Nemierdőben.

címkék

12pont (5) akció (3) amerika (17) autó (4) bakos (7) beszámoló (7) beszédmód (48) biológia (4) botrány (4) buzizás (3) celeb (7) család (8) egyház (6) előítélet (7) erőszak (21) esélyegyenlőség (22) feminista (4) feminizmus (14) ffi (59) film (18) foci (7) gender (3) hír (67) interjú (4) irodalom (15) iszlám (3) japán (4) kép (5) kritika (26) külföld (9) kultúra (10) magyar (9) média (14) melegek (11) népszabadság (6) (98) oktatás (4) olvasónapló (5) plasztika (4) politika (17) prostituált (3) reklám (17) sport (7) szabály (7) szavazás (4) szex (14) szexista (29) sztereotípia (27) szülés (3) társadalom (62) test (6) tévé (13) transgender (5) tudomány (4) újság (9) vallás (7) videó (12) vita (4) Címkefelhő

Piroska kosarából

Utolsó kommentek

Hillary Clinton: Az amerikai mítosz vége?

2007.01.20. 21:23 vl

"I'm in. And I'm in to win" - ezzel kezdte Hillary Clinton bejelntését, mert végre eldöntötte, harcba száll az elnöki posztért. (Bővebben>>)

A hírben az igazán érdekes, hogy HC a világ egyik leginkább patriarchális társadalmának egyik esélyes vezetője lehet. Hiszen miről szól az amerikai mítosz? Amit Bush magabiztosan reprezentál immár második ciklusában: cowboy-kultusz, fegyverek, háború.

És jön egy nő.

Bushnak elég volt marhacsordákat kergetnie, néhány szívhez szóló beszéddel felgergelni a petyhüdt amerikaiakat, akik a tévé előtt élik át, milyen egy patrióta nemzet tagjának lenni.

És jön egy nő.

Egy nő, aki sokáig arról volt híres, hogy ő egy First Lady, akit lépten-nyomon megaláznak. A férjét az Orális Irodában rendszeresen kényeztették, míg ő nem csinált médiahisztériát, csendben volt. Aztán megint kiderült a férjéről valami. Mindig szexuális tartalmú dolog. Aztán a férje egy ország (világ) szemébe hazudta, hogy neki soha semmi köze nem volt pinákhoz, szájakhoz, és még nem is hallott az ejakuláció mitikus legendájáról.

És jön egy nő.

Tüzoltó leszel s katona!/ Vadakat terelő juhász! Mert mindenre szüksége van amerikának. Eddig úgy tűnt, hogy egy Apára, aki megregulázza a homokozóban a rosszakat. Atyára van szükségük, de most egy Anya jön. Ha jön.

Csináljunk történelmet! - hírdeti a hivatalos weboldala. Nehéz lesz, hiszen a kampány eddig mindig két öntetszelgő macsó revolver párbajáról szólt. (Gondoljunk a végső vitára: annál szánalmasabb verbális pankráció talán nincs is.) A legutóbbi elnökválasztás az iraki háborúról szólt. Mindenki bizonygatta, mikor mit tett a hazáért. Viték magukkal a hadirokkantakat, a díszkatonákat. Ebbe a harcba kell beszállnia Hillary Clintonnak.

 

18 komment

Címkék: politika amerika hír szavazás társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://piroska.blog.hu/api/trackback/id/tr9529864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

verfarkas 2007.01.20. 22:34:51

hat ize, a szemelyes (Clinton) csaladi torteneseken tul azert a patriarchalis usa-ban 1848-ban mar noi jogi gyuleseket tartottak, nagy mozgalom volt a valasztojogert, a mult szazad hatvanas eveiben feminizmus masodik hullama, rengeteg women's studies tanszek az egyetemeken, es jelenleg a nok munkaeropiaci reszvetele kb ugyanaz mint Mo-n...vagy magasabb.
Volt pozitiv diszkriminacio feketeknek es noknek, van csaladon beluli eroszak ellenes torveny, rengeteg es aktiv noszervezet, meg egy feminista kepviselohazi elnok.

vl · http://www.szakitshabirsz.blog.hu 2007.01.20. 23:50:30

ezeket nem vitattam. innen (k-európa, bp) mindig is úgy láttam az amikat, mint mellveregetős+zászlólengetős embereket.
én a mítoszról beszélek, és az a nagy fehér férfiről szól, aki megvédi a hazát (irakban is, de miért is?), igazságot szolgáltat. ha figyeljük a politikájukat, látható, mindig az Ő igazságuk a fontos. ráadásul keresztül is tudják verni.
amerikai sporton és filmen szocializálódtam, és mindent ennek a büszkeségnek, patriotizmusnak, férfiasságnak rendelnek alá.
ezért lehetnek fontosak azok a mozgalmak+eredmények, amikről írtál. hol máshol lehetne ilyen eredményeket elérni?


Deansdale 2007.01.21. 08:58:59

Kicsit tartok tőle, hogy el fogja veszteni a választást, mert nő, és akkor kap(hat)unk még 4 évet Bush áldásos tevékenységéből. Talán jobban járna a világ egy férfi jelölttel, ugyanis ezen a választáson sokkal több múlik, mint a feminizmus látszólagos győzelme vagy bukása.
Azt hiszem a jövőben agyonlövésre kerülő irakiak (irániak, stb.) rokonait a legkevésbé sem fogja érdekelni, hogy az amerikai feministák az amerikai hímsoviniszták számlájára fogják írni, ha a demokraták elbukják a választásokat.

Deansdale 2007.01.21. 09:02:18

Ja, mellesleg Hillary ugyanúgy nem fog tudni ellenállni a fegyver- és olajipar nyomásának, mint Bush. Nem hiszem, hogy csak azért, mert nő, beköszönt a világbéke.

verfarkas 2007.01.21. 09:47:17

piroska:
"a nagy fehér férfiről szól, aki megvédi a hazát ... , igazságot szolgáltat. ha figyeljük a politikájukat, látható, mindig az Ő igazságuk a fontos."
Teljesen igazad van, de ez a legtobb orszagrol elmondhato, sajnos. Gondoljunk csak a mi langoktol oleltunkre. A kulonbseg val szeg tenyleg abban van, hogy "keresztül is tudják verni."

vl · http://www.szakitshabirsz.blog.hu 2007.01.21. 13:45:32

Dean: miért lenne attól csupán a feminizmusnak fontos a kérdés, mert egy nő az elnökjelölt?
azért járna jobban egy férfival, mert a nő eleve tehetségtelenebb? vagy a reprezentáció miatt fontos? sztem pont ez hozhat változást. Ja, és Bush már semmiképpen sem lehet, mrt kétszer volt már.
vérfarkas: amerika mítosza ebben rejlik. európában ez eleve máshogy néz ki. még nálunk is, ahol két főfasz szakrális pártját építik.

verfarkas 2007.01.21. 13:55:24

piroska: nem értek egyet, szerintem nincs _alapvető_ különbség az USA es Europa kozott re: patriarchatus, max nekunk az o baromsaguk jobban szemet szur, de ez stilus kerdese, az europaihoz hozza vagyunk szokva. De nem kell egyetertenunk, ez tkp mellekszal.

Deansdale 2007.01.21. 15:44:46

Mert egy normális embernek tökmindegy, hogy férfi vagy nő az elnök.
Azért járnának jobban egy férfi jelölttel, mert valószínűbb, hogy megválasztják. Ha már megválasztották, mindegy, hogy nő vagy férfi :)

Deansdale 2007.01.21. 15:49:44

Úgy értem az, hogy lesz-e női elnök, csak a feministáknak fontos, a többieket nem érdekli.
És *valóban* nincs relevanciája. A szándékai a fontosak, és az, hogy mit tud belőlük megvalósítani, nem az, hogy mi van a lába közt.
Ha jól kormányoz, akkor nem fontos a neme, ha rosszul kormányoz, akkor sem :)

vl · http://www.szakitshabirsz.blog.hu 2007.01.21. 16:44:42

szted csak a feministáknak fontos? ez nem igaz. a kampány pont azért lesz érdekes, mert politikailag korrekten meg kell tenniük mindent, h bebizonyítsák, nem jó a feladatra HC.
amíg csak férfiak versengtek nem volt gond, de így? lesz bajuk elég:)
az egyébként érdekes kérdés, h mennyiben meghatározó a szavazáskor az a tény, h az illető nő? csak azért nem szavaznak rá, mert nő?
vérfarkas: sztem nagyon komoly különbségek vannak USA és EU között.
(amennyiben reprezentatívnak tekintjük a filmeket, mint egy társadalom lenyomatait, akkor érdemes elolvasni Hadas Miklós Örök cowboy című szövegét. rámutat egy-két érdekességre.)

Deansdale 2007.01.21. 16:55:20

A PC a politikusoknak kétélű fegyver. Amúgyis a választók nagyrésze tudja, hogy csak kamuzás, amivel morális fölény illúzióját lehet kelteni.
Szóval HC sem számíthat semmi jóra a kampányban, biztosan utalnak majd párszor arra is, hogy ő nő, de nem azért, mintha politikai ellenfelei soviniszták lennének, hanem csak mindent bevetnek majd, hogy megpróbálják bemocskolni. (Arnie szüleinek náci múltját is teljesen véletlenül vették elő, ugye... Az is nagyon PC volt.)

Viszont a nagy "hype" a leendő női elnök körül szerintem tényleg csak a feministákat érdekli. Itthon is tulajdonképp mindenki sz*rik rá, hogy egy parlamenti pártot nő vezet, vagy hogy egyre több, egyre komolyabb politikai tisztséget nők töltenek be. Ez annyira magától értetődő, hogy nincs mit rajta csodálkozni.

forumuser 2007.01.21. 21:37:08

Hmm, még most is hallani/olvasni lehet olyan véleményt, miszerint nehogymá' a nők döntsenek az ország sorsáról, azok a nők, akiknek ugye nem erőssége a józan ész, mert a hormonjaik vezérlik őket, vagy menstruálnak, vagy PMS-ük van, és érzelmi alapon döntenek, satöbbi.

verfarkas 2007.01.21. 23:34:01

neg macska: a terhessegi hormonalis ugrandozas okozta kiszamithatatlansagot, a gyerekagyi depressziot es a gyes neurozist na meg a menopauzat nem is emlitve :) kesz csoda, hogy kegyesen ezekre a bizonytalan idegrendszeru nokre merik bizni a jovo generaciok felneveleset.

molcsa · http://molcsa.blog.hu 2007.01.22. 12:03:21

ha Amerika partiarchális társadalom, ahol minden a férfi vezető szerepéről szól, akkor mit mondasz Afganisztánra vagy Kongóra?

vadjutka 2007.01.23. 16:39:17

Tudom h ez nőtémás blog, de azért felhívnám a figyelmet a vicces nevű Illionois szenátorra, Barack Obamára, aki szintén indul az elnökjelöltségért...ő lesz az első fekete, aki elindul. Úgyhogy a demokratáknak valszeg egy fekete és egy nő között kell dönteni, hogy kit indítanak. Szerintem amúgy meg az lenne a legjobb, ha azon a bizonyos tv-vitán mindekttő vitázna (barack és hillary).

vadjutka 2007.01.23. 16:41:28

Ja, és Bush nem lesz mégeccer, mert csak egyszer lehet újraindulni az amcsi elnökségért. (Kivétel ez alól FDR, aki 3szor volt elnök, nade az már rég volt.)

verfarkas 2007.01.23. 21:01:10

Mennyire igazad van vadjutka, es mennyire tipikus idiotasag, hogy egyszerre lesz egy no es egy fekete jelolt a demokrataknal. Ha osszeeskuves elmeletekre hajlanek, azt mondanam, oszd meg es uralkodj. Esetleg me jo lenne egy meleg feher ferfi harmadiknak, es akkor valogathatna az osszes radikalis amerikai hogy most mi a fenet csinaljon. Mert proramokban gondolom minimalis kulonbseg lesz, legfeljebb a retorika tarol majd.

Deansdale 2007.01.24. 10:35:21

Érdekes, én nem olvastam olyan véleményt, hogy ne legyenek női politikusaink. Hol lehet ilyeneket találni?
süti beállítások módosítása