Piroskablog [gender+kultúra]

Piroska csak egyszer tévedt el a Nagy Kerek Nemierdőben, és máris lecsapott rá a Farkas. Piroska most visszacsap! Írd meg, mit láttál a Nagy Kerek Nemierdőben.

címkék

12pont (5) akció (3) amerika (17) autó (4) bakos (7) beszámoló (7) beszédmód (48) biológia (4) botrány (4) buzizás (3) celeb (7) család (8) egyház (6) előítélet (7) erőszak (21) esélyegyenlőség (22) feminista (4) feminizmus (14) ffi (59) film (18) foci (7) gender (3) hír (67) interjú (4) irodalom (15) iszlám (3) japán (4) kép (5) kritika (26) külföld (9) kultúra (10) magyar (9) média (14) melegek (11) népszabadság (6) (98) oktatás (4) olvasónapló (5) plasztika (4) politika (17) prostituált (3) reklám (17) sport (7) szabály (7) szavazás (4) szex (14) szexista (29) sztereotípia (27) szülés (3) társadalom (62) test (6) tévé (13) transgender (5) tudomány (4) újság (9) vallás (7) videó (12) vita (4) Címkefelhő

Piroska kosarából

Utolsó kommentek

A fasz legnagyobb rajongója (olvasónapló 4.)

2006.12.14. 08:39 vl

Először ledöbbentünk a könyv hírére, majd elkezdtük olvasni a Nagy Fasz-alapú vallás szent szövegét. Az második részben tisztáztuk a nő állagromlását, majd megfejtettünk egy metaforát, hogy végre megtudjuk, Bakos álnéven ír Gyurcsány, aki kézrátétellel gyógyít. A harmadik részben a női butaság teljesen nyilvánvaló részleteit ismerhettük meg, valamint végre tisztázódott, hogy a nők a konyhában is feleslegesek.

A női hatalom

És végre elérkeztünk az annyira várt részhez, ahol lehull a lepel a férfiak kedvelt összeesküvés-elméletéről, hogy titokban a nők irányítják a világot, övék minden hatalom. Sajnos, ennél kevésbé izgalmas dolgokról ír Bakos:
Egy nőnek elvileg akkor volt és van hatalma, ha gazdag - ez volt mindig a hatalom legbiztosabb alapja. Továbbá a szépség is jól használható hatalomszerző eszköz, de csak addig működik, amíg virágzik és élnek vele.A női hatalom aspektusait a legtöbb férfi ismeri, az anyja, a lánytestvérek, a kolléganők megtanítják.
Miközben a gyerekek félig-meddig idegbeteg nők kényének vannak kiszolgáltatva...

Tehát a nők uralkodnak a férfin, de mióta? Megjegyezném, azt azért nem gondoltam volna, hogy az anyámat is utálnom kell. lánytestvérem nincs, de ő uralkodik rajtam, bár én is ő felette. Miféle faszság ez. A szerző az egész gondolatmenetét az udvariasságból vezeti le, mivel mindig arra nevelik a fiúkat, hogy azért tiszteljék a nőt, mert az nő. A nők ugyanis visszaélnek ezzel.

Hűség és házasság

"Nem lennének hűtlen férfiak, ha nem volnának hűtlen asszonyok" - mondjuk ezt az elején megmondtam volna, annyira egyértelműen következik Bakos idiótasága. De azért az megnyugtató, hogy a régmúltban voltak Bakos számára tetszetős megoldások:
A hűtlen asszony ellen eleink sem tudtak sokat tenni, de legalább megfenyegették. (...) ...elvágják a torkát vagy lecsapják a fejét.
A hűtlenség és házasság kérdése együttjár, elkerülhetetlen, hogy Bakos ehhez a témához is odaverje hatalmas szerszámát. 
A férfinak életprogramszerűen szereznie kell egy nőt, aki gyereket szül neki, a nők meg arra vágynak hasonló alapon, hogy egy férfihoz tartozzanak, az gondoskodjék róluk, oldja meg a problémáikat és uralkodjon felettük. (Amikor ettől eltérést látunk, azt nyugodtan a társadalmi fejlődés rovására írhatjuk.)
De az ember, úgy látszik, nem tud meglenni többségében ugyanazon nő mellett.
A házasság kapcsán az éleseszű Bakos kitér a ius primae noctisra, az első éjszaka jogára. A kitérésen értsd, hogy visszasírja, és nem rest szegény férfit sajnálni, aki kénytelen ennek a kötelezettségnek eleget tenni:
Nem akarok cinikusnak látszani, de gondoljunk a túloldalra,a  főnökre is, akinek kemény dolog lehetett teljesíteni az ilyen kötelezettséget, főleg, egy forgalmasabb esküvői szezonban.
Még szerencse, hogy nem cinikus, mert mi lenne akkor?

Szólj hozzá!

Címkék: kritika kultúra irodalom ffi társadalom feminizmus szexista beszédmód sztereotípia olvasónapló bakos

A bejegyzés trackback címe:

https://piroska.blog.hu/api/trackback/id/tr121970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása