Piroskablog [gender+kultúra]

Piroska csak egyszer tévedt el a Nagy Kerek Nemierdőben, és máris lecsapott rá a Farkas. Piroska most visszacsap! Írd meg, mit láttál a Nagy Kerek Nemierdőben.

címkék

12pont (5) akció (3) amerika (17) autó (4) bakos (7) beszámoló (7) beszédmód (48) biológia (4) botrány (4) buzizás (3) celeb (7) család (8) egyház (6) előítélet (7) erőszak (21) esélyegyenlőség (22) feminista (4) feminizmus (14) ffi (59) film (18) foci (7) gender (3) hír (67) interjú (4) irodalom (15) iszlám (3) japán (4) kép (5) kritika (26) külföld (9) kultúra (10) magyar (9) média (14) melegek (11) népszabadság (6) (98) oktatás (4) olvasónapló (5) plasztika (4) politika (17) prostituált (3) reklám (17) sport (7) szabály (7) szavazás (4) szex (14) szexista (29) sztereotípia (27) szülés (3) társadalom (62) test (6) tévé (13) transgender (5) tudomány (4) újság (9) vallás (7) videó (12) vita (4) Címkefelhő

Piroska kosarából

Utolsó kommentek

A fasz legnagyobb rajongója (olvasónapló 1.)

2006.12.11. 10:22 vl

Bakos Zoltán öntetszelgő férfiimádó A helyes asszonytartás címen könyvet írt a Fasz imádásáról, és láthatóan annyira hisz önmagában és a farkában, hogy vallást alapított, aminek alapvető szent szövege ez. Ha valaki ismeri a szerző élettársát/barátnőjét/szeretőjét/feleségét, kérem írjon, mert szeretnénk tudni, hogyan dedikálta számukra ezt a könyvet. A mi tippünk: "Nőstény állatomnak, hogy tanuljon belőle. A nagy farkú. Helyedre."

Olvasónaplót kell erről vezetni, mert egyszerűen felfoghatatlan Bakos Zoltán A helyes asszonytartás című könyve. Sokan a Tűsarok fórumon elzárkóznak a könyvről való beszédtől, de szerintem nem szabad elmenni mellette: olvasni kell, majd beszélni róla. Mert itt nem csupán arról van szó, hogy van egy férfi író, aki felfoghatatlan omnipotenciával kiad egy könyvet, mert az a kisebbik baj szerintem. A súlyosabb problémát valami egészen szöveg közeli olvasással és értelmezéssel lehet csak feltárni, mivel megmutatja, milyen uralkodó gondolatok vannak a nőről való gondolkodásban és beszédben.

Emberek és nők


Persze, lehet vitatkozni, hogy mennyire domináns ez a beszéde, de ezt most hagyjuk. Van egy könyv, ami pontosan összegyűjt minden olyan negatív sztereotípiát, ami valaha előfordult. Ezért minden genderrel és feminizmussal foglalkozó köszönettel tartozik a szerzőnek. Nagy tett volt, erre senkinek nem lett volna ereje és gyomra. Ráadásul Bakos önmaga és férfitársai farkának legnagyobb rajongója: csak bámulja az égbemeredő péniszt, ami életének központi metaforája. Szereti, simogatja, becézgeti. Ez uralja gondolkodását, észleléseit és írását.

PK küldte nekem az infót, hogy megjelent egy könyv A helyes asszonytartás címen, és bevallom, először azt hittem, valami humorosnak szánt szöveg ez, de nem. A szerző saját készítésű fotóján egy nő két sörös rekeszt cipel, miközben a férfi mutatóujjal fegyelmezi és utasítja. Nagyjából ez a kép mindent elárul a könyvről, amit csak megerősít a cím. Igen, a szerző mindvégig úgy beszél a nőkről, mint az örökös másodikról.

Az egész könyv felépítése olyan, mintha egy kaland-játék-kockázatot játszanánk: minden mondat új harcot jelent önmagunkkal, hogy ne tegyük le a könyvet. Kedvenc szerzőnk mottója után már tényleg csak a legerősebb lelkű olvasók tudnak továbhaladni:
Ajánlom viszont azon sorstársaimnak, akik még állva maradtak ebben a nő uralta világban, és a feministáknak, mert remélem, többeket megüt közülük a guta.


Például van az ember (a férfi) és van a nő. Ez a kis kizáró csoportosítás már önmagában megérne egy tanulmányt, hiszen e gondolkodás alapján ki tudná definiálni a nőt? Valami, ami első ránézésre elég emberszerű, de még sem az, mert csak nő. Ja, 2006-os a könyv. Az elbeszélő pozíciója nem túl sok meglepetést hordoz: omnipotens férfi beszél, aki a nőket csak valami szükséges rossznak tartja, akiknek a szerepe a férfi szolgálatára redukálódik. Súlyosbítja a szöveget, hogy felhasznált irodalom lista van a végén (mondjuk egy röhögést az is megér), mindvégig a komoly, racionális, tudós férfi beszél az alárendelt olvasójához.

A nő mint olyan,

ez a címe az első fejezetnek, tehát belekezd a szerző, és mint látható, a címadásból sem csinál szellemi problémát, ráadásul a női kabát metaforájával érzékelteti, milyen kifordított világ a nőké, mennyire nem normális. Bezzeg a férfiaké.
A szerelmi házasság (...) a média által tálalt mítosz.
A nő több síkon ragadja meg a férfiembert: szépek a formái, szép a hangja, kedves a mosolya... Ezek a szépségek bennünk vannak, mintegy általunk lesznek értékké a nőben.
Ma a feminista törekvések arra irányulnak, hogy a fiatal lány elsősorban önmagát "valósítsa meg". (...) A lányok aztán a sikeres feminista ihletésű kondicionálásnak megfelelően sikeres menedzserek, de bukott feleségek és anyák lesznek - ha egyáltalán születik gyerekük...
A könyvben a feminista az az önálló nő, aki nem a férfinak kiszolgáltatott, illetve nem a férfit isteníti. Bakos ugyanis ókori, középkori és 19. századi szövegek citálásával igykeszik meghatározni, mi a nő feladata: férfinak tetszeni, hűségesnek lenni, kussolni, nem gondolkodni, gyereket szülni, majd azt felnevelni. Tisztességes követelményrendszer.

Szüzességről


Fontos, hogy a nő szűz legyen. Ez szinte minimális elvárás, mivel a "férfiak azért akartak szüzet maguknak, hogy biztosak legyenek benne, a születendő gyerek valóban az övék". Ez ma is fontos lenne Bakos szerint, ezért hosszú oldalakon keresztül, Hegelet és Tertullaniust hivatkozva érvel amellett, hogy a nőnek szinte az egyetlen értéke a szüzessége. Érvelésében ezért citálja azt a togói közösséget, amelyikben a 19. század során magasabb árat fizettek a szüzekért." Argumentációjának minden pontja azt az elképzelést építi fel, hogy a nőnek szűznek kell lennie, különben nem ér semmit.

A hajlakk evés


...a nőknek eladott sokféle vegyi anyag, amiktől feszesebb lesz a bőrük, fényesebb a hajuk, lebarnulnak, majd fehérek maradnak. Noha mindegyikben az áll, hogy tesztelték, gondolom, azt nem próbálták ki egyiken sem, hogy mit okoznak, ha egy férfi megeszi azokat.
Megeszi? - olvasom újra és újra ezt a részletet, mert egyszerűen nem értem, hogy vezethet a hajlakk használat a férfiak elpusztításához, hiszen valószínűleg valami módszeres összeesküvés lehet a háttérben. Ezért talán nem meglepő Bakos uralkodói véleménye: "A hajlakkot utálom talán a legjobban, ennek használatát kategorikusan tiltani szoktam"

(folyt. köv.)

21 komment

Címkék: kritika kultúra irodalom ffi társadalom feminizmus szexista beszédmód sztereotípia olvasónapló bakos

A bejegyzés trackback címe:

https://piroska.blog.hu/api/trackback/id/tr2321818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mángorló 2006.12.09. 18:14:55

elég szar a könyv, nem kell vele nagyon foglalkozni, szegény szerző valszeg sohse kúrt még jót, és jó csaja se volt. az meg hogy tudományos tételt fogalmaz meg és sztereotípiával vezeti le, az egyszóval fostalicska, szociológia vizsgán páros lábbal rúgják ki az ilyet, ha egyáltalán felvételin átmegy.

igen · http://igen.blogter.hu 2006.12.09. 20:35:19

Érdekes :) Vajon mi vezethette rá, hogy könyvet adjon ki?

igen · http://igen.blogter.hu 2006.12.09. 20:36:21

Ja már sejtem, a kiadó biztos arra számolt, hogy botrány lesz, és jól fog fogyni

vl · http://www.szakitshabirsz.blog.hu 2006.12.09. 21:30:55

ez jó kérdés, mert ráadásul a Galaktika adta ki, aki mostanában mindent megtesz, hogy az igényes sci-fi kiadójaként pozícionálja magát itthon és külföldön.

igen · http://igen.blogter.hu 2006.12.09. 23:50:30

lehet, hogy ezt is sci-finek szánták

Gaius Baltar · http://cydonia.blog.hu 2006.12.11. 11:20:03

keretik a sci-fit nem egy oldalon emliteni ezzel az izevel :( en kerek elnezest

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2006.12.13. 10:38:20

műskandalum
műprovokáció

célja: bevétel

kicsi 2006.12.20. 08:06:09

ismerem a barátnőt

foxhound 2007.01.14. 12:40:48

személy szerint sajnálom a srácot.
képtelen szeretni a világ legcsodálatosabb lényeit.
eddig még el is nézné az ember az ő baja, de a hangnem...tiszteletlen, szándékosan sértő csak azért hogy valamiféle felsőbbrendűséget adjon az írónak.
síratja a kihaló feministákat...nagyobb baj szerintem, hogy a hölgyek az úriembereket síratják, mert ők tényleg kihaló félben vannak.

egy firkász

zoid 2007.01.14. 19:20:38

Személy szerint szerintme mindenki azt gondol, amit akar. Van aki azt gondolja, hogy a nők nem emberek, va aki emg ősanya izét látnak bennük. Ha valakinek nem tetszik az ilyen, az ne olvassa (pl én se fogom)aki meg ebben leli igazát az olvassa és kész. Szerintem szóra sem érdemes, pénzt akart csinálni egy olyan témából amire talán felkapják egyesek a fejüket és felháborodnak...

jampi 2007.01.15. 10:34:45

répa. márhogy a bácsi. az meg hogy a Galaktikánál ez valahogy átment szerintem igazi bűn. (anyuka egyszem elkényeztetett gyereke, akit már ovitól mindíg megvertek a lányok, mert b*zinak tartották???)

vazze 2007.01.15. 13:19:47

A könyvet nem olvastam és valószínűleg nem is fogom, de vagy nem annyira kemény az egész szövegezése, vagy a lehető legrosszabb példákat sikerült kiollózni belőle.
Ezen vagy kiakadava, hogy az író arra is gondol, hogy megeszi a hajat? Lehet, hogy tényleg nem tesz jót a szervezetnek. Ha egyáltalán már volt veled fickó, nem fordult elő soha, hogy a hajadhoz ért a szája? Na nehogymár!
A másik példa is elég karcsú. Az, hogy a nagyvárosokban az önmagukat ku*vajól megvalósító nőkenek kevesebb, vagy 0 gyermeke születik, az bizony statisztikai tény. Régen úgy valósította meg önmagát a nő, hogy szült egypár porontyot és megpróbált jó anya lenni, valamint összetartani a családot. A mai modern női önmegvalósítás meg leginkább a pénzről és hatalomról szól. Van akinek ez nem tetszik, így most leírta egy könyvben.
Erről a témáról napi 100 cikk jelenik meg a világ többezer nyomtatott sajtójában, te meg falnak mész egy ilyen könyvtől?
Te sem vagy normálisabb, mint az író.
Elég szánalmas...

forumuser 2007.01.15. 15:03:52

"Régen úgy valósította meg önmagát a nő, hogy szült egypár porontyot és megpróbált jó anya lenni, valamint összetartani a családot."

Ööö, nagyon sok nő valószínűleg igen - de azért nem ártana erről őket is megkérdezni. Ugyanis _egyéb_ _választási_ _lehetőség_ _híján_ kicsit sántít a következtetés, hogy anyaság=önmegvalósítás. Azoknak a nőknek, akik nem dolgoz(hat)tak, az egyetlen lehetőségük (gyakorlatilag) az életbenmaradásra az volt, ha jól házasodtak. Tessék Jane Austent olvasni.
A parasztasszonyok és a cselédlányok pedig nemigen önmegvalósítottak se az anyaságban, se máshogy, mert nem engedhették meg maguknak ennek luxusát.

melinda 2007.01.19. 09:47:29

Bocs, de ha a szülés a nő önmegvalósításának egyetlen szentesített módja, akkor nem kellene vele pl. sörösrekeszt cipeltetni és ezen, vagy ezen vidulni.
Vagy ez a nagyvárosi karrierista nők megbüntetése?
Igen, az egy sztereotípia. Mondjak én is egyet? Vannak olyan fickók, akik - ha sztereotípiálból általánosítva (Úristen!) megbántják a barátnőjüket - olyat lekevernek a sértegetőnek, hogy a takony menetet vág a nyakán (még egyszer bocs)!

Corneliuss 2007.02.05. 15:52:23

Én olvastam. Teljességre törekszik. És egyensúlyozni próbálja a feminizmust. Ha valami ekkora indulatokat vált ki, akkor biztos van benne valami! Rossz indulat nélkül.

forumuser 2007.02.05. 17:19:59

Az egyszerű ostoba tahóság is indulatokat vált ki. Néha érvényes a "találva és sértve" megjegyzés, néha nagyon nem.

ági 2007.03.19. 21:29:06

A túl nagy felháborodás kicsit visszás érzelmeket vált ki belőlem... Persze, túloz a csávó, valószínüleg tényleg egy hangyapöcsű, szeencsétlen vesztes, de az anyaság szent dolog, és ezzel dobálózni, se pro se kontra nem illene, és nem a begyöpösödött erkölcsök miatt írom etz, hanem mert nő vagyok, aki rendelkezik ezzel acsodálatos biológiai kreativitással, a teremtéssel-amellyel egyetlen alkotó folyamat(akár férfi általi!) sem veheti fel a versenyt. Nem értem, hogy lehet erről így beszélni, hogy van az önmegvalósító nő=szabad, meg a férfinak behódoló buta szolgalelkű anya? Kissé sztereotíp ez is, nemde?!
Az anyaság ajándék a férfinak(és magának a nőnek is) és nem egy "kötelesség teljesítése" a számukra! Érezteti velünk nőkkel, hogy csodát tudunk tenni, hogy erősek vagyunk és hogy az anyatermészet részei. Ez csodálatos! Hogy lehet kommerssz vitaeszközzé maszkírozni... nem értem, pedig nő vagyok. És szabad.

Mrs Van Kleef 2007.06.27. 13:30:15

Ennek a fickónak elkélne pár nevelő célzatú pofon.

pardon 2007.06.27. 14:51:01

a nők általában nem szoktak fasz-katalógusokat lapozni, ahogy férfiak szeretnek mell és segg katalógusokat bámulni,

egy nő számára általában nem esztétikai kategória a fasz, és nem is érdekli őket elvontan és személytelenül

a fasz maximum mint a szeretett férfi egyik érdekes testrésze jön számításba, de semmikéépen sem külön tőle,

és kizárólag a férfin keresztül lehet szeretni, ha a férfi olyan, hogy szerethető, akkor a farka is...

hát ha valaki a farokbók vasllást csinál, annak ezt nyilván nehéz abszorbálni

Feministakat-Gyulolo 2007.11.13. 04:10:07

Nem olvastam en sem a konyvet! Es teljesen mindegy, hogy igaza van vagy sem! Az mindenkeppen igaz, hogy az agyhalott feministak szajba baszhatjak a rohadek anyjukat, aki a vilagra szarta oket! Semmi mas celotok nincs feminista agyhullak, mint az, hogy a Ferfiak ellen legyetek es annyira szanalmasak vagytok, hogy meg ezt is a Ferfiaknak mutogatjatok!:)) Az, hogy egy Ferfi es egy No legyen EGYENERTEKU - ez oke! De nektek feminista rohadek, szarzabaloknak az a celotok csakis, hogy ellensegeskedjetek a Ferfiakkal es tobbek akartok lenni! Mert ugye egy no....ohhh egy no!!! Hat egy no az tobb am, csak ugye ez el volt nyomva a tortenelem folyaman es ezert most a szabadsag koraban, majd ti feministak most bebizonyitjatok, hogy ki is az igazi ur a haznal! A hulye, rohadt, csotany kurva anyatokat!! Egy feminista sohasem azert akar fonok, vezerigazgato, elnok, manager lenni, mert ugy erzi, hogy neki az lenne a feladata es o azt el tudna latni, hanem azert, mert ezzel is azt akarja bizonyitani onmaga szamara, hogy o ebben is le tud gyozni egy ferfit! A feministakat csak gyulolni lehet es kotelezo is! Mert eppenhogy miattatok lett ennyire szar ez a vilag es egyre jobban romlani is fog! Majd a nok megmutatjak!:)) Rohadt agyhalottak! Mit talalt fel egy no??:)) Melyik orszagban miniszterelnok egy no??? Angliaban a boske-kurva, de erezheto is a keze hatasa, tiszta okadek minden, ahova eler a keze. A no nem azert akarna egy orszagot vezetni miniszterelnokkent, mert hivatas-tudata van ra, hanem, hogy ezzel is novelje a feministak onbizalmat!! Es ezzel is a ferfiak ellen harcolhasson mar vegre...
Rohadt agyhalottak!
Ne a Ferfiak elleni tamadast keresd, Te rohadt agyhulla feminista, hanem a sajat szerepedet a szanalmas eletedben!!! Bazd meg az anyadat!

vastagfaszú 2008.03.19. 23:03:16

Nem tudom, minek a pokolba ez a nagy gyúlölködés. Csak depressziót hoz. Nem kell gyűlölni se a feministákat, se a férfiakat, se a nőket, se a faszideologistákat. Az első meg a negyedik kategória legfeljebb kultúrtörténeti szempontból lehet érdekes, többnyire azért valahol gondja lehet a magánéletével. Az mindenesetre tény, hogy a nagy önmegvalósitások közepette jól elfogyunk. Jöjjenek hát helyettünk a romák. Ennek a feministák nyilván örülnek, vagy nem? Ez marhára inkorrekt volt, de csak annyira vagyok rasszista, amennyire Gyurcsány szocialista:)))
süti beállítások módosítása