Piroskablog [gender+kultúra]

Piroska csak egyszer tévedt el a Nagy Kerek Nemierdőben, és máris lecsapott rá a Farkas. Piroska most visszacsap! Írd meg, mit láttál a Nagy Kerek Nemierdőben.

címkék

12pont (5) akció (3) amerika (17) autó (4) bakos (7) beszámoló (7) beszédmód (48) biológia (4) botrány (4) buzizás (3) celeb (7) család (8) egyház (6) előítélet (7) erőszak (21) esélyegyenlőség (22) feminista (4) feminizmus (14) ffi (59) film (18) foci (7) gender (3) hír (67) interjú (4) irodalom (15) iszlám (3) japán (4) kép (5) kritika (26) külföld (9) kultúra (10) magyar (9) média (14) melegek (11) népszabadság (6) (98) oktatás (4) olvasónapló (5) plasztika (4) politika (17) prostituált (3) reklám (17) sport (7) szabály (7) szavazás (4) szex (14) szexista (29) sztereotípia (27) szülés (3) társadalom (62) test (6) tévé (13) transgender (5) tudomány (4) újság (9) vallás (7) videó (12) vita (4) Címkefelhő

Piroska kosarából

Utolsó kommentek

Nők politikai szerepvállalását növelnék

2006.12.07. 23:19 vl

Az ENSZ 191 tagállamából jelenleg mindössze hétben nő az államfő, és csak nyolcban van női miniszterelnök. Európai Parlamenti képviselők kvótákkal, nemzeti cselekvési tervekkel is növelnék a nők szerepvállalását a politikában, adta hírül a Tűsarok.

Ana Maria Gomes szocialista képviselő jelentése nyomán a nők fokozottabb szerepvállalását ösztönözné a nemzetközi politikában az Európai Parlament. A portugál képviselő jelentése felhívja a figyelmet arra, hogy az ENSZ 191 tagállamából jelenleg mindössze hétben nő az államfő, és csak nyolcban van női miniszterelnök.

Az EP-képviselők üdvözölték a legutóbbi választási eredményeket, amelyek nyomán Finnországban, Libériában, és Chilében nők foglalhatták el a legmagasabb közjogi méltóság, az államfő posztját, illetve nők kerültek kormányfői posztra Németországban, Jamaikában és Dél-Koreában.

Az Interparlamentáris Unió egy közelmúltban ismertetett felmérésében az áll, hogy a törvényhozásokban világszerte tevékenykedő összesen 43 ezer 961 parlamenti képviselő közül mindössze 7 ezer 195 nő (16,4 százalék). Nem meglepő módon a skandináv országokban van a legtöbb női képviselő, arányuk 40 százalék. Utánuk következik Észak-, Dél- és Közép-Amerika (19,6 százalék), majd Európa (az EBESZ-államok, a skandináv országok kivételével) átlagosan 16,9 százalékkal, valamelyest megelőzve a fekete-afrikai (16,4 százalék), az ázsiai (16,3 százalék), a csendes-óceáni (12 százalék), illetve az arab országokat, ahol a megválasztott képviselők mindössze 8,3 százaléka nő.

3 komment

Címkék: politika hír esélyegyenlőség

A bejegyzés trackback címe:

https://piroska.blog.hu/api/trackback/id/tr921629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ichbin · http://www.einfach-nina.de/ 2006.12.08. 02:20:38

miert jo ha egyenlo aranyban vannak a nok politkai donteshozatalban? az hogy valaki no meg egyaltalan nem jelenti hogy gender-erzekeny
lasd Levaitol Gurmain es Szilin at Gonczig szinte barkit (ha csak a magyarokat nezzuk)

vl · http://www.szakitshabirsz.blog.hu 2006.12.08. 09:30:55

azt én sem gondolom, h egy mesterséges egyenlősítés jó lenne, de az minimum megmosolyogtató, hogy a parlamentünkben csak dísznek vannak a női politikusok. ha valaki nem akar nőként politizálni, azt meg kell érteni, de ha valaki ebben a csodálatosnak aligha nevezhető munkával szeretne foglalkozni, akkor hajrá!
ne csak választásokkor állítsuk ki a pódiumra.
és az, hogy valaki nő, nem jelenti azt, hogy feminista. és nem is erről van szó!

ichbin · http://www.einfach-nina.de/ 2006.12.09. 04:13:26

a "mesterséges egyenlősítés" elkerülhetetlen.

másként nem fog menni.

csak azt kellene észrevenni, hogy a cél nem a nők nagyobb arányú részvétele önmagában, hanem mindaz a hozzávezető folyamat, amivel ez jár, járhat, járnia kellene. gondolok itt az oktatásra, a work-life-balance szemléletre, némely területen a pozitív diszkriminációra.

vagyis: hiába akarjuk, hogy a nők jobban részt vegyenek (a férfiak által megrajzolt és szabályozott és uralt) politikai térben, ha nem teremtjük meg hozzá a férfiaknak default járó körülményeket

még vagyisabb: a nők nagyobb "politikai" szerepvállalása a fent jellemzett térben egyelőre csak egy újabb teher a vállukon (feleljen meg ennek is?), amíg nem változik egy csomó alapvető dolog a munkavállalásban, a képzésben, az oktatásban, az információáramlásban, stb.

egyébként is, a népet kéne leváltani :)
süti beállítások módosítása