Piroskablog [gender+kultúra]

Piroska csak egyszer tévedt el a Nagy Kerek Nemierdőben, és máris lecsapott rá a Farkas. Piroska most visszacsap! Írd meg, mit láttál a Nagy Kerek Nemierdőben.

címkék

12pont (5) akció (3) amerika (17) autó (4) bakos (7) beszámoló (7) beszédmód (48) biológia (4) botrány (4) buzizás (3) celeb (7) család (8) egyház (6) előítélet (7) erőszak (21) esélyegyenlőség (22) feminista (4) feminizmus (14) ffi (59) film (18) foci (7) gender (3) hír (67) interjú (4) irodalom (15) iszlám (3) japán (4) kép (5) kritika (26) külföld (9) kultúra (10) magyar (9) média (14) melegek (11) népszabadság (6) (98) oktatás (4) olvasónapló (5) plasztika (4) politika (17) prostituált (3) reklám (17) sport (7) szabály (7) szavazás (4) szex (14) szexista (29) sztereotípia (27) szülés (3) társadalom (62) test (6) tévé (13) transgender (5) tudomány (4) újság (9) vallás (7) videó (12) vita (4) Címkefelhő

Piroska kosarából

Utolsó kommentek

Palimpszeszt szerelmek (Háy János: Házasságon innen és túl)

2006.12.02. 08:39 vl

Minden olvasó szereplője lehet Háy János házasságon innen és túl című kötetének: én is (olvasóként beleérteni magam minden megcsalásba, félreértésbe, átverésbe, szeretkezésbe). A szerelem a legmélyebb fájdalmak egyike, erre vezetett rá korábban Háy Marlon és Marion története, amelyben a szerelem nagy elbeszélhető történetet igyekszik megírni (létezik-e örök szerelem, és vele a boldogság korunkban?), de a különböző műnemek felhasználásával arra mutat rá, hogy ez a próbálkozás lehetetlen: a nagy szerelem mára elbeszélhetetlenné vált, ezért a művek nem lezártak, hanem továbbírhatóak, bennünk lakoznak. A szerelem palimpszeszt, időszakos jelleggel felbukkan, utat tör magának. A szerelem nem érzelem már, hanem számítás, lehetőség, akarat, cselekedet és lustaság.


A személyiség annyira nem fontos a történetekben (Lerombolt? Szétszórt? Elrejtett?), ezért mindig a könnyebb utat kell választani: „Ahogy közeledett a házuk felé, már szerette. Mert ilyen a szerelem, valójában magunkban születik, és kevesebb kell a másikból bele, mint gondolnánk.” Ezen a mondaton hosszas hümmögés, mert rá lehet ismerni saját magányunkra, a szerelem által létrehozott kiszolgáltatottságunkra. A 112. oldalba törölném a könnyem: a nyelv elbírja, a lélek nem. Ez a legfájdalmasabb: minden mondatban és történetben ráismerni saját magunkra.


A szövegek a férfiről és a nőről beszélnek, akik folytonos változásban, különböző szerepekben határozzák meg önmagukat vagy a társadalom őket. De milyen a felbukkanó férfi és nő? A nő egyszerű, legfeljebb családanya, esetleg karrierista, ami jelenleg negatív sztereotípia. A nő könnyen megkapható, megdugható (használjuk a nyelvet: nincs szó szerelmes szeretkezésekről. Sokkal inkább harc néhány jól elkapott pillanatért a partnerrel. Kit érdekel az orgazmus, legyünk csak túl rajta!), elhagyható: „a lakosság átlag morális szintje is (ezt a férfi mondta, hogy morális szint, a nő nem tudott ilyen bonyolult általánosságokkal előhozakodni).”

 Ezzel szemben a férfi valahogy a rendszerváltás vesztese, aki minden tekintetben bizonytalan szereplő (…).  „Nem akarta elmagyarázni, hogy néha a feleségével is kell, ha azt akarja, hogy ne gyanakodjon, és két nővel egy nap, ahhoz már túl öreg, meg a meló is leszívja.” A legendákból és az éjszakai pornó csatornákból ismerős omnipotens férfit itt nem találjuk, ne is keressük.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: kritika irodalom

A bejegyzés trackback címe:

https://piroska.blog.hu/api/trackback/id/tr6817787

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: site brigadeiro nutela 2017.09.02. 05:08:36

powered by smf 2.0 3 current events in the news - Download pharmacy technician review torrent

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása