Piroskablog [gender+kultúra]

Piroska csak egyszer tévedt el a Nagy Kerek Nemierdőben, és máris lecsapott rá a Farkas. Piroska most visszacsap! Írd meg, mit láttál a Nagy Kerek Nemierdőben.

címkék

12pont (5) akció (3) amerika (17) autó (4) bakos (7) beszámoló (7) beszédmód (48) biológia (4) botrány (4) buzizás (3) celeb (7) család (8) egyház (6) előítélet (7) erőszak (21) esélyegyenlőség (22) feminista (4) feminizmus (14) ffi (59) film (18) foci (7) gender (3) hír (67) interjú (4) irodalom (15) iszlám (3) japán (4) kép (5) kritika (26) külföld (9) kultúra (10) magyar (9) média (14) melegek (11) népszabadság (6) (98) oktatás (4) olvasónapló (5) plasztika (4) politika (17) prostituált (3) reklám (17) sport (7) szabály (7) szavazás (4) szex (14) szexista (29) sztereotípia (27) szülés (3) társadalom (62) test (6) tévé (13) transgender (5) tudomány (4) újság (9) vallás (7) videó (12) vita (4) Címkefelhő

Piroska kosarából

Utolsó kommentek

A női szubjektivitás (kritika)

2006.11.23. 18:32 vl

A hazai irodalmi diskurzusban szerencsére egyre többet hallani a genderről. Most az legyen mindegy, pozitívan vagy negatívan, de hallani. Nehéz terep, mert elkerülhetetlen, hogy bevonódjon a személyiség, a személyesség és a politika, illetve az azok között zajló diskurzus. Ezért izgalmas terep.

Zsadányi Edit kis könyvecskét hozott össze most a Ráció Kiadónál. Sajnos, kicsi, mindössze 100 oldal. A másik nő esetében pontosabb lenne a fragmentum jelleg hangsúlyozása, mert annyi érdekes problémát kapar meg a szerző, hogy írhatna és írhatna még. De nem teszi. Ennek okait ne találgassuk.

A kötet egy erős elméleti bevezetővel kezdődik, amiben elhelyezi a szerző az olvasót a feminista kritikában, a genderben és a narratológiában. A sokszor felsorolás-szerű elméletiismertétesek izgalmas problémahálót vázolnak fel, amire építkezve már belekezdhet Zsadányi az elemzésekbe.

Zsadányi jól olvasó: releváns kérdéseket tesz fel fontos szövegekről. Rengeteg probléma és kérdésfeltevés a kötet, amibe (emlékeim szerint) a már megjelent tanulmányait gyűjtötte össze, minimális javtásokkal. Sajnos a szövegek ott szenvedtek csorbát, ahol kevésbé számít rá az ember: az összeválogatást rövid hozzátoldásokkal próbálta homogén szüveggé varázsolni.

A kötet legfontosabb tanulmánya a címadó szöveg, amiben magyar írónők azonosság és másság felfogásait elemzi Zsadányi. Ezen a tanulmányon látszik a leginkább, hogy egy önálló kötetet is megért volna, mert így sokszor kapkodóvá válik az elemzés, és sok-sok üres helyet hagy az olvasónak. Kár.

Érdekes a tanulmánykötet utolsó szövegegyüttese, amiben Esterházy (Egy nő) és PNL (Sárbogárdi Jolán) kisregényei kerülnek górcső alá. Bizonyos szempontból fontos megállaptíásokat tesz, de főleg EP esetében el kell gondolkodni feminista kritika és a gender studies vizonyán. Lehet, h ez utóbbi tágabb kontextust előfeltételez? Esetleg más nézőpontot? Ha igen, mennyiben?

Szólj hozzá!

Címkék: kritika irodalom beszédmód

A bejegyzés trackback címe:

https://piroska.blog.hu/api/trackback/id/tr218586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása