Piroskablog [gender+kultúra]

Piroska csak egyszer tévedt el a Nagy Kerek Nemierdőben, és máris lecsapott rá a Farkas. Piroska most visszacsap! Írd meg, mit láttál a Nagy Kerek Nemierdőben.

címkék

12pont (5) akció (3) amerika (17) autó (4) bakos (7) beszámoló (7) beszédmód (48) biológia (4) botrány (4) buzizás (3) celeb (7) család (8) egyház (6) előítélet (7) erőszak (21) esélyegyenlőség (22) feminista (4) feminizmus (14) ffi (59) film (18) foci (7) gender (3) hír (67) interjú (4) irodalom (15) iszlám (3) japán (4) kép (5) kritika (26) külföld (9) kultúra (10) magyar (9) média (14) melegek (11) népszabadság (6) (98) oktatás (4) olvasónapló (5) plasztika (4) politika (17) prostituált (3) reklám (17) sport (7) szabály (7) szavazás (4) szex (14) szexista (29) sztereotípia (27) szülés (3) társadalom (62) test (6) tévé (13) transgender (5) tudomány (4) újság (9) vallás (7) videó (12) vita (4) Címkefelhő

Piroska kosarából

Utolsó kommentek

Gendermese (update)

2007.01.10. 13:49 vl

A népszabadság mai számában egy hevenyészett riportot találhatunk Gregor Anikó, szociológushallgatóval, aki a gyermekmeséket és a női magazinok világképét hasonlította össze. A cikkből néhány közhelyen kívül nem derül ki semmi, de néhány problémafelvetése érdekes lehet.

A gyermekmesék társadalmi képe egysíkú, ezt mindig tudtuk. A Shrek ebből csinál viccet, még úgy is, h néha ezt erősíti.

A kislányoknak négy testalak közül kellett választaniuk: ezek egyre vastagabbak voltak, a legvékonyabb viszont már-már betegesen sovány. Először arra a formára kellett rámutatniuk, amelyikben felismerik önmagukat, majd arra, amilyenek lenni szeretnének. Hétből hatan vékonyabbak szerettek volna lenni, holott mindegyikük normál testalkatú volt - összegez Anikó, aki szerint már a gyerekek is úgy gondolják, az ideális nő egyszerre jó anya, fantasztikus háziasszony, sikeres dolgozó.

(UPDATE: a Feminárium titkos kapcsolatait bevetve megszerezte a dolgozatot. ígérem, belenézünk. Letölthető innen.)

9 komment

Címkék: hír társadalom sztereotípia

A bejegyzés trackback címe:

https://piroska.blog.hu/api/trackback/id/tr9827489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tistedur 2007.01.10. 14:16:02

ebben az a gond,hogy a legyél te is hercegnő nem mesekönyv...újság(gyerekcosmopolitan)
a mesék-még a disney mesefilmek sem-sugároznak anorexiás nőmodellt..
(a régi disney-filmek hercegnői pedig már-már aszexuálisak voltak)
is igen:ragadjunk tollat a gyermekmesék egysíkúsága ellen:végre jussunk el odáig,hogy a hercegnő menti meg a herceget rábeszélve a sárkányt,a politikailag korrekt sárgarépaevésre :)

vl · http://www.szakitshabirsz.blog.hu 2007.01.10. 14:22:02

voltam egy genderkonferencián egyszer a közgázon, ahol egy doktoris lány az általános iskolás nyelvtan könyvek példái+képeit elemezte. na az megdöbbentőbb volt.
nem értem, a népszabisok miért nem szántak ennek a témának többet.

tistedur 2007.01.10. 14:24:14

talán mert nem szerveznek genderkonferenciát..:)
(egyébként én egyszerűen nem értettem a cikket.és igazándiból ezt a postot se.)
de a hiba valószínűleg bennem van :)

bcyke blogberlo, aki ott sem volt · http://kacatvilag.blog.hu/ 2007.01.10. 14:55:23

Azért a közhely alapfelvetésén, a cikk beugrón én elméláztam egy pillanatott, hogy Cosmopolitan és nevezett gyermek újság majd hogy nem nagyjából patentek egymással.
Azért mind a kettő irány szerintem beteg, az is, hogy az egyik megy felfelé, meg az is, hogy a másik meg lefelé.
Gáz egy metszésponthibrid.

Deansdale 2007.01.10. 23:34:47

Öööö... Van itt néhány apró problémám :)

Aki Cosmopolitant és egyéb hasonló szemetet olvas, és abból meríti a gondolkodási sémáit, az meg is érdemli. Ennek viszont semmi köze a gender-témakörhöz; a plázacica anyukák "ellen" nem megoldás, hogy elvesszük a példaképeket a gyerektől és azt mondjuk, legyen mindenki a saját példaképe.

Másrészt az ideális nő igenis attól ideális, hogy megfelel az elvárásoknak. Ideálisnak lenni nem kötelező, és senki nem is állította, hogy az lenne. Aki viszont polírozni szeretné az egóját, az dolgozzon is meg érte. Engem kifejezetten undorít az "I'm number 1 so why try harder" hozzáállás (Fatboy Slim rajongók előnyben :)
Pl. az ideális testalkat nem egy adott férfinak, vagy a férfiak egy csoportjának a művi terméke, hanem a legáltalánosabb közízlés megtestesítője. Minden nőnek joga van eldönteni, hogy akar-e tetszeni a férfiaknak. Ha igen, tehet érte - ha nem, akkor meg ne szajkózza konyult szájszéllel, hogy "azok a szemét férfiak..."
Persze egy óvodásba belenevelni, hogy legyen csontsovány mert különben tyűha, az beteg dolog, de ez 99%-ban annak köszönhető, hogy a szüleik helyett a TV neveli őket. Ha nem a dobozt bámulná, hanem az anyját, talán jobb lenne a helyzet.

forumuser 2007.01.12. 12:21:12

Ideális nő nincs, csak épp az aktuális kor/trend/divat szerint ideális. Az extremitások könnyen meghatározhatók, és sosem lesznek divatosak - ebben minden trend azonos, de középtájon nagy különbségek vannak ám. Ld. a rubensi nőidált és a mostanit. A dagadt disznó és a 45-kilósra-lefogyasztott-de-nagymellű (gy.k. szilikonos) között azért vannak még fokozatok.

Deansdale 2007.01.12. 20:42:45

Cat, elméletileg igazad van, gyakorlatilag kérdezd meg Kelemen Annát, hogy tudatosan alakította-e a testét olyanná, amilyenné, és hogy bevált-e neki a dolog. Hülyére keresheti magát azzal, hogy megfelel egy szépségideálnak. (Illetve hülyére már nem keresheti magát, szvsz annak született.)

verfarkas 2007.01.14. 15:16:55

a Magyar Hirlap intelligens reakciója:
www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=118385

Deansdale 2007.01.18. 07:50:33

Azért a MH reakciójában is van némi igazság, csak sajnos kissé személyeskedőbbre sikerült a kelleténél.
süti beállítások módosítása