Piroskablog [gender+kultúra]

Piroska csak egyszer tévedt el a Nagy Kerek Nemierdőben, és máris lecsapott rá a Farkas. Piroska most visszacsap! Írd meg, mit láttál a Nagy Kerek Nemierdőben.

címkék

12pont (5) akció (3) amerika (17) autó (4) bakos (7) beszámoló (7) beszédmód (48) biológia (4) botrány (4) buzizás (3) celeb (7) család (8) egyház (6) előítélet (7) erőszak (21) esélyegyenlőség (22) feminista (4) feminizmus (14) ffi (59) film (18) foci (7) gender (3) hír (67) interjú (4) irodalom (15) iszlám (3) japán (4) kép (5) kritika (26) külföld (9) kultúra (10) magyar (9) média (14) melegek (11) népszabadság (6) (98) oktatás (4) olvasónapló (5) plasztika (4) politika (17) prostituált (3) reklám (17) sport (7) szabály (7) szavazás (4) szex (14) szexista (29) sztereotípia (27) szülés (3) társadalom (62) test (6) tévé (13) transgender (5) tudomány (4) újság (9) vallás (7) videó (12) vita (4) Címkefelhő

Piroska kosarából

Utolsó kommentek

A divatos női irodalom és a hülye feminizmus (folyóirat szemle)

2006.11.14. 15:55 vl

Az irodalom, a média és a film a genderkommandó kedvenc terepe, mivel itt őszinte reprezentációkkal találkozhat. A hazai férfidomináns irodalomban az utóbbi években több nő is megszólalhatott, szerepet kaphatott, de a kritikai beszédmódon ez még nem látszik.

  1. Sajnos csak most sikerült beszereznem a debreceni Disputa folyóiratot, aminek a júniusi  száma kiemelten foglalkozik a  genderrel: több kritika mellett, amiket női szerzők  műveiről  írtak, a legfontosabb helyen Séllei Nóra tanulmánya áll (Miért félünk a farkastól?). dolgozatában a feminizmusok, a gender studies és a women's studies fogalmai között tesz rendet. "Miért félünk attól, hogy elfogadjuk: identitásunknak része a nemiségünk is, annak midnenféle, biológiai és társadalmi értelmében, már ha a kettő elválasztható egymástól". Gender iránt érdeklődőknek érdemes elolvasni, mert jó stílusban és a legfontosabb kérdések feltételével ismerkedhet meg a szövegben.
  2. Mégis a legizgalmasabb szövege a folyóiratnak négy interjú. Négy nő válaszol ugyanazokra a kérdésekre. témák: férfi, nő, munka, karrier, gyerekek, család, előnyökről, hátrányokról. És a női mozgalmakról:
    Szerintem -sajnos- ez a feminista mozgalmi vonal éppen a nőket teszi nevetségessé. Pedig a dolognak van nagyon komoly része is. El sem tudjuk képzelni, feleségek, lányok és anyák milyen helyzetekbe kerülhetnek, akár családon belül. Csak ez már nem a feminizmus része. Ez utóbbi épp a komoly dolgokat teszi komolytalanná.

  3. A múlt heti ÉS-ben jelent meg a debreceni genderes, Séllei Nóra Ex Librise, amiben négy magyar író (és nem írónő, női író), Tóth Krisztina, Gordon Agáta, Bódis Kriszta, Kapecz Zsuzsa regényeit mutatta be. A kritikák jók, csak a technikát nem értem. Miért kell belemenni abba a játékba, hogy csak egy nő írhat a nőkről? Ez a gynokritika a legveszélyesebb, mert csak eljátsza azt, hogy beengedi a férfi irodalomba a nőt, de valójában nem teszi. Meghagyja a nők saját játékának.
  4. Az őszi Lettrében érdemes elolvasni Borgos Anna színvonalas írását Freudról és a női pszichoanalitikusokról.
  5. Megjött végre a novemberi Jelenkor, amiben egy nagyon jó Horváth Györgyi-szöveg van Tóth Krisztina kötetéről, de mégis Scheibner Tamás kritikáját verte ki a biztosítékot. Lovas Ildikó Kijárat az Adriára. James Bond Bácskában című regényéről ír a recenzens, aminek bevezetőjében az alkotót és a szöveget is egyből a férfiirodalom szélére szorítja, hiszen mi mást szolgálhatna az, hogy a "női irodalom" fő sodrába tartozik. Akkor beszéljünk férfi irodalomról is. Rendben. Mire vezet ez?
    ...a Kijárat az Adriára témaválasztásában is a nálunk mostanság egyre népszerűbbé váló, úgynevezett "női irodalom" fősodrába tartozik, amennyiben azt próbálja megérteni, milyen viszony alakítható ki egy nő részéről a történelemhez, ahhoz a történelemhez, amelynek alakítója nem, legfeljebb elszenvedője volt.

5 komment

Címkék: kritika irodalom folyóirat beszédmód

A bejegyzés trackback címe:

https://piroska.blog.hu/api/trackback/id/tr2017659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Farkas 2006.11.15. 13:47:52

Az ÉS-recenzióhoz: Ez azt jelentené, h nőkritikus ne is írjon nőíró szövegéről? Biztos, h ez a megoldás? Biztos, h ez megoldás bármire is? A Disputa-interjúhoz: a feminizmus csak mozgalom lehet? Nem elképzelhető, h a feminizmus egyik fő témája és tárgya éppen az, h milyen helyzetekbe kerülnek a feleségek, lányok, asszonyok a családon belül? Aki ezt a mondatot leírta a Disputa-interjúban, az a legminimálisabban sincs képben, hogy miről szól a feminizmus második (és többi) hulláma.

vl · http://www.szakitshabirsz.blog.hu 2006.11.15. 13:52:32

Az ÉS-hez: számomra izgalmasabb lenne, ha nem az lenne a technika, h női szövegről nő írjon. Ne tűnjön úgy, h a nőkről csak nők beszélhetnek. A genderkritikát jó lenne ráereszteni más nagy szövegekre is.
Disputa: direkt nem írtam bele, kik beszélnek az interjúkban, de érdemes elolvasni.

Farkas 2006.11.15. 14:23:03

Az ÉS-s Ex Libris négy könyvéről nemcsak nők tollából jelent meg eddig kritika (csak követni kell az irodalmi lapokat). Azzal egyetértek, h feminista kritikusoknak nemcsak nők szövegeiről kellene/lehetne írni, de nem értem, miért kellene elzárni őket a nők szövegeitől, és h az miért nem érdekes, h nő ír nő szövegéről. Nagyon fontos taktikai lépés, h írjanak a nők egymásról -- meggyőződésem, h lehet olyat mondani, amit a férfi kritikusok 99 %-a nem mondana. Hibásnak tartom azt a megoldást, amelyik kizárja a feminista/női kritikusokat a nõi szövegek recenzálásából (merthogy a férfi feminista ritka, mint a fehér holló), és prédául dobja a hímsovén macsóknak (volt már -- és lesz is még -- rá példa). Mellékesen a kritikai elhallgatás, a recenziók hiánya a másik módja annak, miként lehet a nőírókat kizárni az irodalomból, tehát a nők szövegeinek kanonizálására tett törekvés egyik nagyon fontos eleme a szövegeikről írott recenzió (ld. "láthatóság").

vl · http://www.szakitshabirsz.blog.hu 2006.11.15. 15:01:39

1, a könyvekről nemcsak nők írtak, ez igaz. denagyon hangsúlyos volt az együttállásuk ebben a séllei-féle exlibrisben. és sajnos itthon ez kell ahhoz, h a női szerzők is bekerüljenek a komoly férfiirodalomba.
2,senki nem akarja elzárni őket, csak ezen a láthatósági-kérdésen itthon is túl kellene lépni, mivel egy férfi által írt szöveg legalább ugyanannyira beszél a férfiról+nőről! sőt!

Farkas 2006.11.15. 15:45:25

Az igaz, h a férfiak szövegei is szólnak gender-kérdésekről, és hogy fontos azokról is beszélni, ezzel egy percig sem vitatkoztam, de ha valaki túl akar lépni a mostani magyar irodalmi/kritikai életben a láthatóság kérdésén, az a jelenlegi (férfi) kánont konzerválja -- akár bevallja magának, akár nem. Egyébként meg örülni kellene, h vannak kritikusok, akik bevállalják, h nőírókról írnak, akár azt is vállalva, h őket mint kritikust szintén elkezdi a mainstream címkézni. Mellékesen sokan nagyon boldogok lennénk, ha aközött kellene választani, h férfi vagy nőírók szövegeiről írott genderszempontú kritikák és tanulmányok tömkelegének olvasásával küzdjünk-e meg -- merthogy egyelőre egyikben sem tobzódunk, úgyhogy ez a vagy-vagy kérdésfelvetés teljesen elméleti vita, sajnos.
süti beállítások módosítása