Piroskablog [gender+kultúra]

Piroska csak egyszer tévedt el a Nagy Kerek Nemierdőben, és máris lecsapott rá a Farkas. Piroska most visszacsap! Írd meg, mit láttál a Nagy Kerek Nemierdőben.

címkék

12pont (5) akció (3) amerika (17) autó (4) bakos (7) beszámoló (7) beszédmód (48) biológia (4) botrány (4) buzizás (3) celeb (7) család (8) egyház (6) előítélet (7) erőszak (21) esélyegyenlőség (22) feminista (4) feminizmus (14) ffi (59) film (18) foci (7) gender (3) hír (67) interjú (4) irodalom (15) iszlám (3) japán (4) kép (5) kritika (26) külföld (9) kultúra (10) magyar (9) média (14) melegek (11) népszabadság (6) (98) oktatás (4) olvasónapló (5) plasztika (4) politika (17) prostituált (3) reklám (17) sport (7) szabály (7) szavazás (4) szex (14) szexista (29) sztereotípia (27) szülés (3) társadalom (62) test (6) tévé (13) transgender (5) tudomány (4) újság (9) vallás (7) videó (12) vita (4) Címkefelhő

Piroska kosarából

Utolsó kommentek

Férfi- és testimádó látványorgia (300)

2007.03.24. 12:04 vl

Próbáltam megállni, de nem tudom megállni, ne írjak róla: lenyűgözött a 300 látvány- és testorgiája. Persze Piroskát jelen esetben csak a férfi és a test érdekli: mert hosszan és barokkosan beszélnek Frank Millerék ezekről. Sőt: szeretik és imádják a szép testet.

Zack Snyder kis gyermekkorától kíséri Leonidász király életét, akit a spártai törvények szerint nevelnek: 7 évesen kikergetik a nagy büdös semmibe, hogy túléljen. A jó férfi túlél, majd visszatérve beállhat a tuti hadseregbe. Mert Spárta mindig a férfiakról és a hadseregről volt ismert.

A film azon politikai vonatkozásától tekintsünk el, hogy azért most csinálták meg a 300-at, mert kapóra jön az Irán-elleni médiakampányhoz. De az valószínűsíthető, h az amerikai katona léleknek jól jön, ha ilyen fess és büszke férfiakat láthatnak példaképüknek. Mert ezt az olvasatot nem lehet kikerülni.

A 300 színes-látványos testimádó film: a színészek egytől-egyig kigyúrtak, és itt igazából semmi más nem számít, csak az, hogy a leszúrás pillanatában hogyan feszül meg a hasfal izomzata. Snydernek sikerült megmutatnia a háborúban a szemálytelenséget, a katonűk történet nélküliségét: pusztán testek, akik az (állam)testet képviselik védik.

A politika sem szól másról: leonidász felesége a testét adja oda, hogy erősítést küldjenek. A politikai vita a csarnokban a test felszámolásával végződik.

Nincsenek romantikus ideológiák egyénről, csak a véres-húsos test van, aminek mindennél többet ki kell bírnia. Ahogy a spártaiakat eláruló feltúrbózott Gollam is egy testi roncs.

A perzsák reprezentációja ettől a testábrázolástól jelentősen eltér: a testet kényeztetik, szeretik, díszítik. Xerxészt melegnek ábrázolják. (Leonidász az elején lebuzizza az athéniakat.) Egészséges heteroszexuális spártaiak végeláthatatlan küzdelme. És győzik.

A CrossFiten lehetett olvasni azt a zseniális cikket, amiben a 300 katonáit kiképző edző árulja el, mennyi munka volt abban, hogy ilyen testekkel rendelkezzenek a színészek. Az első 20 percben nem akartam elhinni, hogy ezek valódi testek, végre nem a felfújt, felpuffasztott izomagyúakkal volt tele a vászon.

22 komment · 1 trackback

Címkék: kritika film erőszak ffi test buzizás

A bejegyzés trackback címe:

https://piroska.blog.hu/api/trackback/id/tr2450381

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tistedur 2007.03.24. 12:10:48

a filmet kicsit régebb óta tervezték,mint az irán elleni hajcihő..
és ajánlom,hogy olvass utána a spártai államnak..és a spártai nőknek :)

vl · http://www.szakitshabirsz.blog.hu 2007.03.24. 12:32:38

tudom, h régebb óta tervezték, csak felmerült sok helyen ez a nézőpont. pl: dzsihad.blog.hu/2007/03/19/a_300_sarti_az_iraniakat_de_mi_nem

a film szempontjából érdektelen, h mit olvasunk utána, ez nem egy történelmi film.

tistedur 2007.03.24. 12:43:34

nem a film miatt ajánlottam az utánaolvasást :)
a spártai nők helyzete az akkori görög világban valóban egyedi volt.

N.Zoli 2007.03.24. 15:03:08

Hát nekem rohadtmód nem tetszett a 300. A szuszogó kockahasak és kockafejek filmje volt. Újabban profi történészek működnek közre a kosztümös filmekhez, de ez enyhén túlspilázott volt. Már a kezdőképek is. Minden újszülöttet megvizsgáltak melyik életképes, ezt már tanultuk ötödikben is töriből. A film ezt úgy tálalta, egyből a legelején, hogy egy öreg papper éjszaka, viharban a szakadék szélénél egy fáklya fényénél vizslatja csecsemőt. Nem hinném, hogy a nők ott szültek volna és csak ott lehetett őket megvizsgálni rossz látási viszonyok közöt, lent meg egy rakás koponya. mintha az újszülöttek kilencven százaléka ledobásra lett volna ítélve. Meg azok a hihetetlen vadállatok, szörnyek és torzszülöttek.Egy kis csata egy kis szuszogás. A keménykedő párbeszédek viszont tetszettek.
-Nyilaink elfeketítik az eget.
-Nem baj legalább árnyékban harcolhatunk.

-Midenki reggelizzen bőségesen, lehet, hogy a pokolban vacsorázunk.

Továbbá röpködtek a fejek vér nélkül, a kardok meg szinte csobbantak, mikor a húsba vágták őket. Jobbra is megcsinálhatták volna, több realista elemmel.

ivadék76 2007.03.24. 15:32:35

Ez előtt egy pár órával írtam,egy pár sort itt valamelyik gyurtagyú manusnak,mert azt gondolják,hogy az normális ha valaki úgy nézki mint egy felfuvalkodott hólyag!Oszt azt is közöltem velük,hogy hamarosan félbeszakadhat tuningelvtársak férfiassága,ha netalán tán koxolikus hatóanyaggal is nyomják.Visszatérve erre a fulmre,csak a bemutatóját láttam,de nem valószínű,hogy valaha is bekerül,a DVD lemeztáramba!

Deansdale 2007.03.24. 20:02:44

Ja, hát aki
1. Képtelen szórakozni
2. Képtelen megérteni, hogy ez nem oktatófilm, hanem csak és kizárólag a látvánnyal operáló MOZI,
az ne nézze meg.
(Aki meg a poszterek és trailer-ek megtekintése után mégis beült a filmre, és utána fanyalog, az soha ne menjen többet moziba.)
Ez nem a spártaiakról szól, nem a férfiakról és nem a testekről, ez arról szól, hogy beülsz a moziba, az előkészített szatyorkába kiteszed az agyad, és jó másfél órán át gyönyörködsz a KÉPBEN: mozdulatsorokban, koreográfiában, pózokban. Ha Spárta helyett Kityrákottyot mondanának, ez a film akkor is pont ugyanaz lenne, és ugyanolyan kasszasiker.
Ja, és az irániakról sem szól, bár persze bármit bármibe bele lehet magyarázni.

(Hozzászólásom kissé offenzív, már bocs, de pl. ez a fajta mozilátogatói hozzállás, amiről fentebb is írnak, évek óta a bögyömben van.)

vl · http://www.szakitshabirsz.blog.hu 2007.03.24. 20:58:08

a filmnézés során természetesen nem üzeneteket keres az ember, de bizonyos dolgok szembetűnőek. a 300 egy csatáról szól, de a történet tálalása miatt újabb nézőpontok kerülnek elő, amikkel érdemes foglalkozni.

ivadék76 2007.03.24. 21:02:46

....vl,mire gondolsz,kérlek fejtsd ki bővebben,mert(amazok is eszt kérték tőlem,valamilyen Lukács vagy ki a bánat.....)

vl · http://www.szakitshabirsz.blog.hu 2007.03.24. 21:06:59

a film/könyv a befogadás során rengeteg nézőpontot felkínál, ami alapján a néző/olvasó kedve szerint értelmezi a történetet. természetesen nem gondolom azt, h a 300-at azért készítették el, h a férfiakat vagy a testet önfeledten dicsőitsék, de az elkészült műben előkerültek ezek a szempontok is. az egyik hozzászólónak sok a kockahas, nekem tetszett, h mindenki ilyen atletikusan ki van gyúrva. a film/könyv sikere egyértelműen abban áll, h többféle nézőpontot is felvet. ezen a blogon ezt tartottam fontosnak kiemelni, egy történelem-tematikus blogon meg azt elemzik, mennyire hazug a történelemfelfogása, és mennyire pontatlan. ez így van rendjén.

ivadék76 2007.03.24. 21:28:23

Köszönöm,helyénvaló magyarázatod,ha majd egyszer kiadják DVD-n,akkor mint néző fogom kritikus szemmel nézni,de biztos mint már írtam,nem fogom besorekoztatni filmgyűjteményeim közé.Ha leírnám,hogy milyen filmeket szeretek,lehet hogy dobnál egy hátast!:)Mit tippelsz?

vl · http://www.szakitshabirsz.blog.hu 2007.03.24. 22:10:43

elképzelésem sincs:) de jó ötletet adtál egy bejegyzéshez! ott kifejtheted, ígérem!

N.Zoli 2007.03.24. 22:13:40

Tudok szórakozni és látvánnyal operáló moziból is láttam már jobbat. Imádom a csatajeleneteket. Szerintem a Gladiátor kezdőcsatajelenete üti az egész filmet. Jó a Rettenthetetlen, a Ryan közlegény, de még a Hoth bolygós csatajelenet is többet ér az egész 300-nál.
Iránt nem én említettem. Amúgy inkább Irak van Perzsia területén, de egy hatalmas birodalom átérhet Iránba.

Tehát nem csak a valósághoz nincs semmi köze, de látványfilmnek is rossz. Az elején még bíztam benne, engem is lekötött és pislogás nélkül néztem, de a varázs hamar odalett.

A hölgyeket megértem, hogy tetszett nekik a kockahas, engem ez kevésbé korbácsolt föl. A pózok és mozdulatok is a páváskodásra voltak kihegyezve.

N.Zoli 2007.03.24. 22:18:46

Ja és elég szomorú, hogy a sikert kasszasikerben mérik. Attól, hogy sokan megnézték, lehet, hogy csak keveseknek tetszett, bár ez ennél a filmnél nem biztos, hogy így van. Inkább más kasszasikerekre gondolok.

vl · http://www.szakitshabirsz.blog.hu 2007.03.24. 22:44:02

NZoli, ez a film egyértelműen a látványvilága miatt működik. Csütörtök este 22:30kor néztem a Lurdyban, 80%-a a nézőknek ffi volt, és a végén láthatóan elégedettem mentek ki. Én is férfi vagyok, és nagyon tetszett a film.
Kasszasikert illetően egyébként egyetértek veled, az Egy szoknya, egy nadrág típusú szarok nagyon jól mutatják, h hazai viszonylatban sokak által látott film is lehet szar. De amerikai filmet is mondhatnánk persze.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.03.25. 12:19:16

Én halálra untam magam rajta. A Miller-eredeti azért működik (az sem valami szenzációsan), mert viszi előre a mitológia, ez az izé viszont csak egy repetítív gyérség: állnak a mucsaröcsögei tengerparton és jön az ellen. Legyakják. Utána megint jön az ellen. Ugyanott legyakják. Aztán megint jön az ellen. Megint legyakjál. Junóvatájszéjin... (Egyébként aki látta valaha élőben Millert, az szétröhögi magát az összes maszkulin-aggresszív agyszüleményén: a csávó még a riporterek szeméba nézni sem mer a legtöbbször, totál un. spaz :)

Az összes meleg és fasiszta felhang úgy ment el a fejem mellett, mint a hathuszas gyors - hogy érzékelhessem őket, ennek a bénaságnak legalább izgalmasnak kellett volna lennie. De nem volt az.

vl · http://www.szakitshabirsz.blog.hu 2007.03.25. 13:22:44

A repetitív nagyon jó szó rá, de rohadt látványos. Azt egy szóval sem állította senki, h a sztori húde erős, mert nem az. Nekem a lassítások és az egyre hülyébb szörnyek idegesítettek (ld Kardkarú dagadék).

tistedur 2007.03.25. 13:34:24

a lassítások "visszahozták" a képregényszerűséget.
szörnyek meg kellenek az ilyen filmekbe!!!!!(különben mitől lenne hős a hős?! :) )

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.03.25. 14:00:40

Megmondom őszintén kedves Tistedur, igazán akkor ábrázolhatták volna őket jól hősként, ha az egészet hiperrealistán csinálják meg (és akkor valszeg imádtam volna a filmet.) Jól lejön egyébként, hogy a történelem vászonra vitelével miért kell vigyázni: nincs olyan isten, hogy azon a hullafallal lezárt kétméteres partszakaszon (meg persze a termophülei átjárón) kívül ne tudott volna máshol elmasírozni a hadsereg - az ilyen régi történelem mindig félig mitológia is, az pedig állandóan ingatag valóság-lábakon áll...

tistedur 2007.03.25. 14:14:58

driller!
azért a görög-perzsa háborúkra jó forrásaink vannak :) ott a mítoszteremtés csak perzsa hadsereg létszámában fogható meg:erőteljes túlzás a másfél milliós perzsa hadsereg..ha megnézed a térképet,látható,hogy miért fontos a thermopüléi átjáró.a spártaiak két napon keresztül tudják tartani-és tényleg meghalni mentek oda...a film bevalottan a képregény alapján készült,az pedig mitizált rendesen...hiperrealistán pedig nehéz két órán keresztül vérontást bemutatni...a legtöbb-ebből a szempontból-jó csatajelenet tényleg csak pár perces a filmeken.

Dr. Stein (törölt) 2007.03.25. 18:04:29

Reklám NekLad, mert a törzsközönségünk megegyezik.

tistedur 2007.03.26. 00:41:27

azt azért elismerem,hogy a csataorrszarvú erőteljes túlzás volt-még az én szememben is :)
süti beállítások módosítása