Piroskablog [gender+kultúra]

Piroska csak egyszer tévedt el a Nagy Kerek Nemierdőben, és máris lecsapott rá a Farkas. Piroska most visszacsap! Írd meg, mit láttál a Nagy Kerek Nemierdőben.

címkék

12pont (5) akció (3) amerika (17) autó (4) bakos (7) beszámoló (7) beszédmód (48) biológia (4) botrány (4) buzizás (3) celeb (7) család (8) egyház (6) előítélet (7) erőszak (21) esélyegyenlőség (22) feminista (4) feminizmus (14) ffi (59) film (18) foci (7) gender (3) hír (67) interjú (4) irodalom (15) iszlám (3) japán (4) kép (5) kritika (26) külföld (9) kultúra (10) magyar (9) média (14) melegek (11) népszabadság (6) (98) oktatás (4) olvasónapló (5) plasztika (4) politika (17) prostituált (3) reklám (17) sport (7) szabály (7) szavazás (4) szex (14) szexista (29) sztereotípia (27) szülés (3) társadalom (62) test (6) tévé (13) transgender (5) tudomány (4) újság (9) vallás (7) videó (12) vita (4) Címkefelhő

Piroska kosarából

Utolsó kommentek

Muff haute couture.

2007.05.30. 02:00 KingaBrit

Valamilyen okból megint fölizzott itten (USA) a plasztikai sebészeti vita (egy újabb FDA-rendelkezés kapcsán). Félreértés ne essék, nekem semmi, de semmi elvi bajom nincs a beavatkozással. Azt gondolom, mindenkinek, így a nőknek is, természet adta joguk van eldönteni, mit csinálnak a saját testükkel (és csak nekik van joguk eldönteni, senki másnak). Viszont nagyon úgy néz ki a dolog, hogy legkevésbé az érintetteknek van szavuk ehhez, még ha ez első blindre így is tűnik. A téma azért is meddő, mert azok, akik többet látogatják a plasztikai sebészüket, mint mondjuk a fodrászukat, nagy valószínűséggel azonnal kivágják ezt az "azt csinálok a testemmel, amit én akarok" érvet, és hát... és hát akkor itt szakad vége a vitának. Mert erre mit lehet mondani? Semmit - a fölszínen.

De ezzel azért nincs vége a dolognak: mert hogy jó, jó, kívülről ránk erőszakolt szépségideál, anyámkinnya, tudjuk a háefet, viszont van itten egy olyan jelenség, nevezetesen a plasztikai sebészet segítségével megnövelt (avagy visszanyert) önbizalom, ami kurva fontos (az egészséges mennyisége mármint), és hát ki meri azt mondani, hogy itten nem érvényes az, hogy a cél szentesíti az eszközt?

Persze igazán abba kellene beletúrni, még ha ez szőrszálhasogatásnak tűnik is, de sok szempontból nagyon fontos szőrszálhasogatásnak, hogy vajon mi okozza (okozhatja) a műtétek utáni önbizalomnövekedést? És ha ezt szépen végiggondoljuk, máris eltaláltuk tőgye között a szarvát (vagy mit, kissé idegen terület nekem a népiesch szófordulatok tárháza), hiszen akárhonnan is indulunk el, akárhonnan is nézzük, csak oda lyukadunk ki, hogy itten valaki nagyon átbassza valakinek a fejét, azaz (ahogy már az előbb céloztam rá): valahol megint csak a (főleg női) önbizalomhiányra, bizonytalanságra, kiszolgáltatottságra épülő iparág kaszál, de nagyot. (És még jó szívvel rájuk ripakodni sem tudunk - lásd előző bekezdést.)

Mert gondoljuk csak el: át akarjuk szabatni a mellyünket, seggünket, orrunkat, miután kisebb, mint..., nagyobb, mint..., nem olyan, mint..., és így tovább. Őszintén (kis EP-parafrázissal), ki nem játszott már el azzal a gondolattal, hogy jézus, n darab gyerek után (vagy egyéb ok mián) de jó lenne úgy kinézni, mint... Mint micsoda? Mint kicsoda? Nem, ezeknek a mondatoknak nem az szokott a befejezésük lenni, hogy ... mint önmagam.

És most itten van a legújabb őrület: a pina-átszabás divatja. Ki-ki döntse el, hogy ezzel mit is kezdjünk.

Még régebben az LA Times számolt be róla (sajnos, már nincs fönt a neten, de anno én lementettem a cikket, és akit nagyon érdekel, annak elküldöm emailben az eredeti szöveget), hogy virágzik a puncik kiigazításának praxisa az USA-ban. Legutóbb éppen a Slate írt (meg mások is) erről, az igen nagy presztizsű Brit Orvosi Magazin egyik cikkének kapcsán, és elgondolkoztató érveket hoz mondjuk a szeméremajkak plasztikai sebészete ellen. Többek között azt idézi a BMJ-ből, hogy a műtétre semmi, de semmi épeszű ok nincs, nem is lehet, mert (1) a "nem tökéletes" vagina (...és tessék mondani, milyen az a "tökéletes" vagina? - kérdem én, de meg is válaszolom: a tökéletes vagina az enyém) nem jelent orvosi problémát (2) a média és az idevonatkozó kapcsolódó iparág táplálja mesterségesen a hisztériát azt sugallva (egyes) nőknek, hogy ahogy kinéznek, azzal valami baj van (3) a plasztikai sebészeti műtét kockázattal jár, ez esetben például a szexuális érzékenység a tét (4) a férfiaknak eszükbe sem jut nemi szerveiket valamiféle elváráshoz igazítani a kés segítségével, inkább az elvárásokat (a környezetet) változtatják meg. (Mert hogy a procedúrán átesett nők olyanokat mondtak, hogy a kicsüngő - értsd: átlagosnál nagyobb - szeméremajkak miatt mondjuk nem mertek strandra járni, meg bizonyos szexuális aktivitást - mmmmm - űzni, meg mittudomén, nem tudtak kényelmesen biciklizni, ilyenek.)

A fönti aggasztó gondolatokon kívül az is baromi érdekes sztem (társadalomlélektani szempontból is), hogy vajon milyen típusú intimtestrész a sztár a műtétre vállalkozók körében. Mert hogy a konzultációra a nők alaposan fölkészülve érkeznek, és előkerülnek a retikülből a különböző celebriti-fényképek - ez esetben gondolom pornó-celebritikről lehet szó. És kérem, a páciensek a legtöbbször valami szép, tiszta, komplikáció mentes muffra vágynak, arra a bizonyos kislányos bevágásra. Ha még ehhez hozzátesszük azt, hogy manapság a szőrös, beletúrásra csábító és beletúrást igénylő gyönyörű bozont már-már cikinek számít, valamint azt, hogy a fönt említett sebészeti beavatkozáson kívül szintén nagy sikere van a szűzhártya-összevarrás nacccerű ötletének is (aminek egy teljesen más, érdekes vetületéről már írtam itt), szóval akkor már sejthetjük azt, amit én speciel nagyon nem szeretek sejteni: nevezetesen, hogy itten valamiféle pubertáskori lányok iránti társadalmi fixációról kell, hogy szó legyen. Szeretném azt hinni, hogy csak én túlzom el a dolgokat, de sajnos számtalan más, ennél kicsit áttételesebb jel is erre a rémségre mutat (hogy mást ne mondjak, gondoljunk csak azokra a bizonyos - Japánból eredő - manga-típusú képregényeknek az óriási sikerére - amelyeknek egyébként a kimondottan hard-core változatai is irtózatosan népszerűek).

Mellékesen, nem tudom, ki hogy van vele, de engem kis híján az ájulás kerülget, ha úgy istenigazából belegondolok, hogy in concreto mivel is jár ez a kis szépészeti beavatkozás...

---kábé

27 komment

Címkék: amerika hír társadalom plasztika

A bejegyzés trackback címe:

https://piroska.blog.hu/api/trackback/id/tr5089172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

negatív macska 2007.06.02. 22:59:58

Szívemből szóltál. De azt azért hozzátenném, hogy itten tettenérhető a nők felelőssége is. Mert nem állunk a sarkunkra, és mondjuk azt, hogy a jó k... édes anyátokat, hogy nem kell nektek a természetes, az érett, csak a precízen tökéletes és a 16 éves... és nem kérdezzük meg, hogy ugyan mit adtok ezért cserébe, édeseim. Mert farokhosszabbítás ide, kockáshas oda, mintha megint kellemetlenül eltolódott volna az egyensúly.

Tudniillik nem az a gáz, hogy létezik a p*naátszabás, hanem az, hogy nők ezrei hajlandóak rá.

KingaBrit · http://kingabrit.wixsite.com/kinga 2007.06.04. 17:26:58

negativ macska: hat persze. Igy teljes a kep, azzal, amit irtal.

Gabi 2007.06.05. 18:11:11

Huuuu errol a borzalomrol en is olvastam.
Szvsz az orvosok etikussaga itt megkerdojelezheto - ilyen muteteket nem lehetne elvallalni.
A mutetre jelentkezok sokszor _photoshoppolt_ keppel jelennek meg, es a kepen levo fiktiv puncit rendelik meg.

negatív macska 2007.06.08. 13:23:52

Azt hallottátok, hogy a legújabb divat mellnagyobbítást kérni érettségire? Hát az eszem áll meg. Egy 18 éves test még fejlődik és változik, ki tudja, mi lesz belőle tíz év múlva - az ilyen műtétet elvállaló orvosnak is le kéne törni a kezét.

Gib 2007.06.08. 15:48:35

:-(
Agynagyobbítást nem lehet kérni? Mert az tényleg kéne.

Amúgy ez óriási gáz:

"a procedúrán átesett nők olyanokat mondtak, hogy a kicsüngő - értsd: átlagosnál nagyobb - szeméremajkak miatt mondjuk nem mertek strandra járni, meg bizonyos szexuális aktivitást - mmmmm - űzni, meg mittudomén, nem tudtak kényelmesen biciklizni, ilyenek."
Nem pont az a jó, hogy mindenkié más? A fütyikben is ez a jó, és szörnyű lenne, ha a fiúk nekiállnának a "Csődör 5" c. film főhősének "mintájára" átszabatni a péniszüket. Ez persze nem fordulhat elő...

Triznyai Döme 2007.06.09. 23:04:58

Azért mintha látszana valami változás...

Mostanában már többször láttam kozmetikai reklámokban (pl. valami barnító) FELNŐTT, ÉRETT, NORMÁL TESTALKATÚ _NŐKET_ és nem anorexiás kiskamasz vasalódeszkákat, ruhafogasokat!

negatív macska 2007.06.12. 15:07:56

"FELNŐTT, ÉRETT, NORMÁL TESTALKATÚ _NŐKET_ és nem anorexiás"
Hmmm, szerintem inkább husik... Nekem nem tetszik ez a reklám. Akkor tetszene, ha különböző alkatú nőket mutatnának be, ezek viszont tökegyformák. Így aztán csupán egy újabb alkalom az önigazolásra, miszerint a duci nők ilyenebbek, olyanabbak (odaadóbbak, jobbak az ágyban, kedvesebbek, intelligensebbek, őket veszik feleségül a férfiak, az anorexmacák meg ugye csak "arra" kellenek, és a többi általánosító fasság). Merthogy a ducik ellehetetlenítésének, lenézésének stb. mozgalma ellenkező előjellel is létezik ám.

trudi 2007.06.12. 17:17:22

tudom melyik reklámról beszéltek, de szerintem pont az a lényeg, hogy te duciknak mondod őket, pedig szerintem ők a normálisak, ők az átlag, teljesen rendben vannak.

Az történt csupán hogy annyira megváltoztatta a látásunkat az elmúlt 60 év reklámszemlélete, hogy ezeket a lányokat te ducinak látod.

De nem ez a duci!

ők csak szimplán nem csontsoványak.

KingaBrit · http://kingabrit.wixsite.com/kinga 2007.06.12. 17:34:41

trudi: valahol ottan van az igazsag, amit te irsz errol. (Sztem.)

Negativ macskanak viszont abban igaza van, hogy folbukkant ez a "kover ember igenis szep" kampany, ahol polgarjogi (!) kontosbe probaljak boritani a dolgot (akar nokrol, akar ffiakrol van szo), ami - teljesen tudomanytalan - velemenyem szerint megint csak az amerikai attitudot tukrozi: mindenfele erofeszites nelkul, konnyen, gyorsan, olcson akarmilyen eredmenyt demonstralni. (Itt: az izzaszto egeszseges - NEM fogyokuras! - eletmod helyett, mert az faraszto, kenyelmetlen, idoigenyes - inkabb elhitetjuk magunkkal, hogy a vilagok legjobbikaban elunk.) A duci no nem csunya, a sovany nem szep (es vica versa), hanem az egeszseges a gyonyoru. Akar 36-os, akar 44-es meretet hord. (De mar atcsuszom a kozhelyek lapos vilagaba, ugyhogy el is hallgatok gyorsan.)

trudi 2007.06.12. 17:54:20

de melyik reklámon vannak kövér vagy duci nők?

a barnítós reklámon szerintem normális csajok vannak, ha arra gondoltok... van más is kinn?

szerintem senki nem akar kövéreket reklámozni, de még ducikat sem...

nem pont ugyanolyanok egyébként, csak mindegyiken van egy kis hús... de nem is izomkolosszusok...

ja és egészségesek...

nekem inkább azzal van a gondom, hogy mire jó ez a barnító krém.... nem veszélyes?

negatív macska 2007.06.13. 14:29:52

Oké, abban szerintem kiegyezhetünk, hogy a reklámbéli lányok egészségügyileg a normál súlyú kategóriába esnek. Innentől viszont már ízlés kérdése, hogy ki mit lát szépnek. Félreértés ne essék, attól, hogy - szerintem - husik, még nagyon is gusztusosak és nőiesek (már amennyire női szemmel ezt meg tudom állapítani). És - sajnos vagy nem sajnos - azt is tudomásul kell venni, hogy van, aki a vékonyabb nőket kedveli.
A gond az, hogy az a nagyjából igaznak tekinthető állítás, miszerint "a férfiak azt szeretik, ha van mit fogni a nőn"*, jónéhány agyban "á, nem kell egészségesen élnem, jó vagyok én így dagadtan is"-sá képződik le, és ebből lesznek az eufémizmusok (a 120 kilós, rengőhájú, de magukat teltkarcsúnak nevező hölgyemények) meg a "ducinak lenni oké, vékonynak lenni nem oké" mozgalom. Merthogy ez is létezik, mint említettem. Hányszor hallottam megboldogult vékonyjány-koromban, hogy biztos sanyargatom magam, nem tudom élvezni az életet, bezzeg ők, és effélék (pedig csak sportoltam, és még csak nem is olyan veszettül).

*Ez a mondat mellesleg virágnyelvű megfogalmazása annak, hogy "jóóó nagy csöcsei vannak", de pszt :)

trudi 2007.06.13. 15:43:29

nem értek egyet a hölgyemények kifejezéssel!

meg azzal se hogyha valaki 120 kiló akkor az teltkarcsúnak gondolja magát vagy definiálja magát.

kizárt, az ilyen ember pontosan tudja, hogy életveszélyesen túlsúlyos.

viszont akár hiszed akár nem, nem mindenki tud tenni ez ellen, bár sokat szenvednek tőle, tehát nem kell őket fikázni.

szerintem nehezebb lefogyni és megtartani mint leszokni a cigiről.

negatív macska 2007.06.14. 11:14:17

Nem is azokról van szó, akik valamilyen hormonális vagy másjellegű probléma miatt képtelenek lefogyni. De ők a kisebbség.

"kizárt, az ilyen ember pontosan tudja, hogy életveszélyesen túlsúlyos."

Tévedsz. Nézz körül egy "női fórumon"; egymás lelkét pátyolgatják azzal, hogy "á, nem is vagy túlsúlyos", közben meg szidják az anorexmacákat. Na jó, nem feltétlenül a 120 kilósak, de sok túlsúlyos (egészségügyi szempontból túlsúlyos) önámítja így magát.

harcikutya 2007.06.17. 16:11:45

Igen, erről már én is hallottam, méghozzá akkor bukkantam rá erre a jelenségre a neten, amikor az Afrikában szokásos női nemiszerv-csonkításról kerestem anyagokat.

Ugyanis sztem nyilvánvaló az összefüggés, legalábbis kísérteties a hasonlóság.

Afrikában erőszakkal csonkítják meg a kislányokat, de mindenki (ők maguk is) meg van róla győződve, hogy ez az ő érdeküket szolgálja. Ugyanis ha egy nőnek ép a vaginája, nagy esélye van rá, hogy senki nem veszi feleségül, és ez ott a teljes kiközösítéssel egyenlő.

Vajh miért akarják most mivelünk elhitetni, hogyha nem vágatjuk le a puncinkat, nagyon rossz lesz nekünk? (Költői kérdés.)

Egyéként kíváncsi lennék, mennyire elterjedt ez a jelenség odaát a Felvilágosult Amerikában? Tudja vki? Számok?

nuna-szakértő 2007.06.18. 07:31:49

de nem is ez a lényeg, hanem a pedofilia!

amikor a nő ott alul le van csupasztíva akkor ugye megidézi a szőrtelen kislányt, igy tehát azzal, hogy elfogadják ezt a nyomást és leborotválják a nunájukat meg megplasztikáztatják a kilógó ajkacskákat, igazából ezt a kis pretini kislány-nunát állítják elő, tehát ők maguk is hozzájárulnak ahhoz hogy a szexuális kultúránk erősen elmozdulhasson a pedofilia felé.., ami sajnos sok férfi "természetes" igénye

vasszűz 2007.06.19. 12:58:24

fú, remélem, nem fog nagyon elterjedni, én aztán nem engedném, hogy össze-vissza vagdossanak.
ezek a nők vajon nőgyógyász menni is szégyellnek?

KingaBrit · http://kingabrit.wixsite.com/kinga 2007.06.23. 05:30:46

harcikutya: nem tom, hogy _pontosan_ mennyire elterjedt; az biztos, hogy egy bizonyos korben nagy divatmania ez.

Viszont amit a vegefele erintettem, az sztem sokkal aggasztobb jelenseg, nevezetesen a nagyon fiatal lanyok (=gyerekek) iranti elenk szexualis (pedofil) erdeklodes main stream-me es teljesen elfogadotta valasa - ennek resze ez a gyerekpina-orulet is.

Mostanaban vert hullamokat - es szinten ebbe a kategoriaba tarozik a Barbie-Bratz haboru is, olyan elemekkel, mint 6-10 eves kislanyok szamara igazi, folnott make-up-ok piacra dobasa (tehat nem dress-up-rol/gyerekvaltozatrol van szo!), meg mondjuk ugyanennek a korosztalynak (meg egyszer: altalanos iskola also tagozat!) kinal a Bratz kitomott, parnas melltartokat.

Remes, remes, remes.

harcikutya 2007.06.23. 15:36:47

Eggen tudom, tudom.

Én a punciborotválástól is rosszul vagyok. Pedig megdöbbentő, már-már követelmény ez, lassan a hónaljborotválással egyenértékű. Csak nézzetek szét egy átlag női öltözőben, ha olyan helyen jártok. Nagyon ijesztő, mert számomra is nyilvánvaló az a mögöttes üzenet, amiről ti is beszéltek.

Triznyai Döme 2007.06.23. 20:42:20

No igen, Harcikutya!

Valahol itt van elásva! A kozmetikai ipar elérte, hogy gyakorlatilag már a szégyenletes de minimum vérciki kategóriába került (főleg az angolszász világban) minden, ami természetes. Nemrég volt egy kandikamera adás (kanadai), ahol az egyik jelenet poénja az volt, hogy egy fiatal nőnek (horribile dictu) SZŐRÖS a hónalja! És a bepalizott szereplők KIVÉTEL NÉLKÜL szemmel láthatóan viszolyogtak, felháborodtak, de minimum jót röhögtek ezen a példátlan szörnyűségen.

negatív macska 2007.06.25. 11:11:39

Ööö, és ha kedvelem a csupaszkukit, az azt jelenti, hogy pedofil vagyok...?
Szerintem meg csupán azt, hogy nem szorul szőrszál a fogaim közé (elnézést).
Szóval igazatok is van, meg nem is.

Triznyai Döme 2007.06.25. 12:32:44

Nem feltétlenül, de azért gyanús! ;)
Ugyebár a másodlagos nemi jellegek...

Én speciel simán besorolom az ízlésbeli különbözőség kategóriájába, elvégre van olyan férfi is, akit az tud igazán lázba hozni, ha legalább négy hájredőt kell széthajtogatnia mire célhoz ér.
Magánügy. Engem kizárólag a bármilyen oldali ízlésterror borít ki.

Gib 2007.06.25. 14:56:06

Most láttam a Filmmúzeumon a Jó estét nyár, jó estét szerelem! c. filmet (kb. 1972), és bizony Tordai Terinek szőrös volt a hónalja a napozós jelenetben Ez akkor még nem zavart senkit, sőt.

"Engem kizárólag a bármilyen oldali ízlésterror borít ki."
Nagyon igaz, engem is.

vérnarancs 2007.06.25. 21:23:45

ha elkezded borotválni, szúrni fog, és akkor mindennap kell borotválkozni, illetve minden szeretkezés előtt, plus mi van a szőr benövésekkel, amelyet a borotválás óhatatlanul okoz, az fájdalmas tud lenni, sat sat, szóval szaporodik a baj a borotválkozással, nelkem nagyon maché...

negatív macska 2007.06.26. 10:33:54

Azért érdekes ez a vissza-a-természethez mozgalom. Kissé mintha szelektív lenne :)
A szőrös lábat pölö nem sírja vissza senki. Miért?

pardon 2007.06.26. 11:40:30

soha nem borotváltam a lábam! illetve pardon, egyszer kipróbáltam, mert épp olyan országban éltem, ahol elvileg ez a minimum, de összevissza vagdaltam a lábam, és akkor azt mondtam, ennyi! nekem az is fárasztó, hogyha elájulok este a fáradságtól, akkor kötelességtudóan kiráncigáljam magam a fürdőszobába fogat mosni, pedig azt muszáj! Még azt kéne, hogy emellett lábszőrtelenítéssel is kelljen foglalkoznom,

szerencsére se a pasijaimat, se a férjeimet nem zavarta, hogy nem borotválom a lábam... legalábbis intenzív nemi életünk nem erről tanuskodott...

harcikutya 2007.06.27. 10:17:32

pardon: te nagyon bátor vagy! Én nem mernék szőrös lábbal sétafikálni a világban, pedig én is a hátam közepére kívánom az egész macerát. Triznyainak igaza van: ez nem a szépségről szól, hanem elnyomásról. szvsz
Ajánlott irodalom: Naomi Wolf: A szépség kultusza

pardon 2007.06.27. 10:34:17

ez nem bátorság! nekem ebből soha semmi hátrányom nem volt a férfiaknál... utólag visszagondolva, lehet, hogy a lányok a női öltözőben gondoltak magukban ezt azt, de igazából nem érzékeltették velem,

pár éve olvastam az újságban, hogy a hónaljszőrt hónaljkutyának hívják és állítólag azt szégyellni kell, és az azt jelenti, hogy piszkos és rendetlen vagy, SŐT! feminista!

én ezen nagyon elcsodálkoztam, hogy valaki ilyen módon akarná rám erőltatni a borotválkozási szokásait!

Őszintén szólva leszek, amikor először láttam életemben borotvált hónaljat elfogott az émelygés, kifejezetten írtóztam és rosszul lettem, ugyanis én azt amputációnak érzékeltem és írtóztam tőle!

Jó, mára már megszoktam, észre se veszem, ha valakinek borotvált,

de én nem vagyok hajlandó alárendelődni ennek a terrornak, azt szoktam mondani, hogy arra a kis időre, már ne mondja meg nekem senki!

süti beállítások módosítása