Piroskablog [gender+kultúra]

Piroska csak egyszer tévedt el a Nagy Kerek Nemierdőben, és máris lecsapott rá a Farkas. Piroska most visszacsap! Írd meg, mit láttál a Nagy Kerek Nemierdőben.

címkék

12pont (5) akció (3) amerika (17) autó (4) bakos (7) beszámoló (7) beszédmód (48) biológia (4) botrány (4) buzizás (3) celeb (7) család (8) egyház (6) előítélet (7) erőszak (21) esélyegyenlőség (22) feminista (4) feminizmus (14) ffi (59) film (18) foci (7) gender (3) hír (67) interjú (4) irodalom (15) iszlám (3) japán (4) kép (5) kritika (26) külföld (9) kultúra (10) magyar (9) média (14) melegek (11) népszabadság (6) (98) oktatás (4) olvasónapló (5) plasztika (4) politika (17) prostituált (3) reklám (17) sport (7) szabály (7) szavazás (4) szex (14) szexista (29) sztereotípia (27) szülés (3) társadalom (62) test (6) tévé (13) transgender (5) tudomány (4) újság (9) vallás (7) videó (12) vita (4) Címkefelhő

Piroska kosarából

Utolsó kommentek

Mentsük meg Piroskát!

2007.11.06. 12:49 vl

A Piroska nagy bajban van, ne kerteljünk, mert egyszerűen kevés az időm működtetni, mint azt az utóbbi időben is láthatják a Nagy Kerek Nemierdő lakói. Piroska nem szeretné piros ruhával borított testét egy Hattori Hanzóval felvágni, hogy elvérezzen a gonosz farkas könnyező tekintete által kísérve, hanem felajánlja szűzies testét, hogy együtt neveljük fel.

Egy megoldás van: mindenki írhat rá, aki rendszeres olvasója a blognak, és érzi magában az erőt, hogy néha-néha feltegyen egy-egy bejegyzést az aktuális genderproblémákról. Ha valaki nem bír magával, és szeretné működtetni a Piroskablogot, írjon ide: piroskablog(kukac)gmail.com

16 komment · 3 trackback

A megalkuvást és az alárendeltséget választja - Doris Lessing-portré

2007.10.13. 10:56 vl

Sokak meglepetésére 2007-ben Doris Lessing, angol írónő kapta az irodalmi Nobel-díjat. Nem jöttek be a számítások, míg a legtöbben – köztük mi is – Philip Rothra, Haruki Murakamira, vagy Margaret Atwoodra számítottak, a svéd akadémia idén is meglepetést okozott Lessing díjazásával. (A cikket Wendy írta a könyvesblogra, de háttérben lévő összefonódások miatt átemeltem)

Feminista vagy antifeminista?

Az a feltételezés viszont igaznak bizonyult, hogy az akadémia idén egy nőt fog kitűntetni (Lessing a tizenegyedik női díjazott), ezzel kívánva kiköszörülni Elfriede Jelinek díjazását. Lessing ugyanis nem harcos feminista, sőt el is határolódik a feminizmustól. Mint arra Friedrich Judit, az Angol-Amerikai Intézet anglisztika tanszékének tanára az MTI-nek adott nyilatkozatában rámutatott: Lessing annyira volt feminista, amennyire azok az alkotók tekinthetők annak, akik a nők problémáit élesen megragadják, és a tehetséges, alkotó, boldogságra vágyó nőkről írnak. (Hosszabb portré a Literán>>)
 
Mennyire feminista Lessing? Az első reakciókból látható, hogy sokak szerint, aki nőként írni mer, az csak feminista lehet, plusz elég divatos dolog mostanában, ergo nyomni kell. (Érdemes elolvasni Séllei Nóra írását a mai Népszabadságban Lessingről) Pedig Lessing feminizmusa nagyon problémás kérdés, erről a Femináriumon így írnak:
Csakhogy persze nem is az számít, hogy milyen szöveg "feminista szöveg", ha egyáltalán van ilyen, meg hogy megállapíthatók-e a feminista szövegnek ilyen-olyan kritériumai (hogy
a szerzője feminista? a narratív mű szereplői azok? az elbeszélő az? szereti sok feminista olvasó?) -- illetve tekintsük most a feminista mű legfőbb kritériumának azt, hogy témája/nyelvezete/mindkettő fontos kérdéseket vet fel az olvasóban a nemek (gender) működéséről a társadalomban, illetve kritikai fénybe állítja azokat, reflektál rájuk. És akkor Doris Lessing művei mindenképpen a feminista kritika olvasásterében helyezendők el, a feminista kritika számára fontos művek (akár örül ennek a szerző, akár nem, nyilvánvalóan). Tovább>>

 

15 évesen befejezte az iskolát

Lessing 1919-ben született Doris May Taylor néven az iráni Kermánsáhban, brit gyarmaton, ahol édesapja szolgálatot teljesített. A család 1925-ben Dél-Rhodésiába (a mai Zimbabwébe) költözött, Doris itt töltötte ifjúságát. Tizenöt évesen otthagyta az iskolát, a továbbiakban saját magát képezte. Az Afrikában töltött évek során látta a helyiek jogfosztottságát és nyomorúságos helyzetét, de családja boldogtalansága is közrejátszott abban, hogy elutasítsa a hagyományos női szerepeket.
 
A Magyarországon kevésbé ismert 87 éves írónő az eddigi legidősebb díjazott, csupán néhány könyve jelent meg magyarul, ám több,mint ötven kötetet jegyez. 1948 óta szinte minden évben megjelent legalább egy műve. Lesz miből válogatni tehát a kiadóknak és fordítóknak. Friedrich Judit kiemelte, hogy "Doris Lessing morális felelősséget vállaló író, aki társadalmi érzékenységet tükröző műveiben a rasszizmus, a nők és a munkásosztály problémáit járta körül."
 
Első könyve 1950-ben jelent meg, A fű dalol címmel (The Grass is Singing), ám máig egyik legfontosabb regénye, az Arany jegyzetfüzet (Golden Notebook). A regény több nő sorsán keresztül mutatja be az '50-es '60-as évek nő-férfi viszonyait, politikai és társadalmi problémáit. A könyvet megjelenése után rögtön kikiáltották a feminizmus nagyregényének, ám mára ez a kép megváltozott: a regény nőalakjai konfliktusaikban inkább a megalkuvást és az alárendeltséget választják. Ennek ellenére mindenképp elengedhetetlen, hogy lefordítsák magyar nyelvre.

 

Kommunizmus+feminizmus 

Lessing aktívan részt vett a kommunista mozgalomban, egy baloldali olvasókörben ismerte meg második férjét, a német Gottfried Lessinget, akinek négy évig volt felesége, de válásuk után is megtartotta a nevét. Ekkor csatlakozott a párthoz, ám az '56-os forradalom leverése után kilépett és szembefordult addigi elveivel.

Friedrich Judit szerint "amennyiben most köteteit lefordítják, akkor több évtizeddel ezelőtti írásaiból érdekes lesz látni, hogyan gondolkodtak nyugaton a marxizmusról". Eddigi mellőzésének egyik oka lehet, az előző rendszerben fel sem merült kiadása, hiszen az alkotó 1962-es kötetében már a marxizmusból való kiábrándulásáról írt. A rendszerváltás után pedig azért nem adták ki munkáit, mert egykor marxista volt - jegyezte meg az oktató.

 

Frankfurtban meglepődtek

A frankfurti könyvvásáron szintén meglepetés fogadta Lessing díjazását, a könyvvásár legtekintélyesebb vendége, Umberto Eco Doris Lessing "hatalmas irodalmi lelkét" méltatta. A brit írónő szerinte mindenképpen megérdemelte a díjat, ugyanakkor különösnek nevezte, hogy a Svéd Akadémia rövid időn belül immár másodszor adományozza az irodalmi Nobel-díjat egyazon ország írójának, emlékeztetve arra, hogy 2005-ben a kitüntetést az ugyancsak brit Harold Pinter kapta.

43 komment

Van zsákjában minden jó, dió, alma, mogyoró.

2007.09.08. 15:46 KingaBrit

Na kérem. Jelentem, végre megleltem a tökéletes karácsonyi ajándékot minden nőgyűlölő nő-rettegő embertársamnak. Ez pedig nem más, mint az igen ellenálló, kőkemény műanyagból fröccsentett, tetszetős Hillary Diótörő, amelyet alig 20 dolcsiért mindenki magáévá tehet. Hála ennek a nélkülözhetetlen terméknek, minden nap emlékeztethetjük kedves ismerőseinket, hogy bizony, vigyázzanak azzal a tökös legény (avagy leány) attitűddel, ha valami hatalmas, gonosz teremtmény (a.k.a. nő) testközelébe kerülnek.

Bezony.

37 komment

Címkék: játék amerika szexista

Főzöcske, de okosan.

2007.08.17. 19:24 KingaBrit

Hát kérem, a következő paragrafust a kormányon levő egyik párt (volt vagy mostani) tisztségviselője (ha jól sejtem) vetette blogposztba. Most mit mondjak. Néha a hajam égnek áll, hogy a 21. században ilyeneket ír egy magát értelmiséginek tartó ember. (Figyelem! Figyelem! Ez a poszt, itt, nem MK-ról szól, ne kezdjük azt az ügyet megvitatni, ha kérhetném, kösz, hanem az alábbi idézet szerzőjének - és a poszt alatti kommentek szerzőinek! - végtelenül buta mondatairól.)

"Baló György rossz férj. Ha nem lenne az, akkor Morvay Krisztina szép csendben főzne otthon. A kielégült nő nem keres magának pótcselekvést."

P.S. Közben a szaporodó és egymásra licitáló férfikommentekből kiderül, hogy MK azért olyan, amilyen (mondom, most, ha kérhetném, nem ez az "amilyen" a megjegyzés tárgya, fogjuk vissza magunkat), szóval azért olyan, amilyen, mert hogy egy baszatlan picsa. Punktum.

Nna.

---kábé

83 komment

Címkék: blog blogger bloggerek népszabadság sztereotípia

Testsúly problémáim vannak.

2007.08.10. 16:11 KingaBrit

Három fotót mutatok.


240 komment · 1 trackback

Címkék: reklám szex ffi erotika dove

Rugby Világbaknokság: csókoljátok meg egymást!

2007.07.23. 22:55 vl


Elképzelni sem tudom, mi lesz a vége a Rugby világbajnokságnak, de az biztos, hogy sok hetero férfit kurvára kiakaszt majd annak kampánya, főleg az angoloknál, ugyanis nekik szól. Szexizmusellenes reklámként nagyon erős, és egyetértésben a Femináriummal, szerintem is vicces, ironikus, önreflexív, meg minden (amivel elviekben egyet is értek), de egy mítoszt nemcsak lerombol, hanem lehúgyozza.

Igen, ez volt a célja, de minek szépelegni, ha ez egy kőkemény és férfias sportként él a köztudatban? Nemcsak az angol szurkolóknak akartak beszólni?

Ha valaki látta a Viasaton futó Lúzer FC-t, ahol a wannabe focisták közé egy meleget is beválogattak (hogy miért? mert a macsófociba nem illik a közgondolkodás szerint egy meleg), és rajta röhögött mindenki.

A rugby ráadásul a focival szemben egy sokkal őszintébb sportág.

3 komment

Címkék: reklám sport ffi sztereotípia

Normális Magyarország lenyomni Buzisztán

2007.07.22. 11:39 vl

Piroskának nem szabad elhagynia a Nagy Kerek Nemi Erdőt, ez végképp beigazolódott, mert hihetetlen őrületek történtek itt ezalatt.

Valenciában kaptam a hírt, h a melegfelvonulást tojásdobálók zavarták meg, de zsidóbuziztak is, plusz egy államtitkárnak is megvolt a coming out-ja. A normális Magyarország fellázadt a buzik elnyomása ellen rögtön: a fidesz és a kdnp szerint ez kurvára csak rájuk tartozik.

Az egyik orvos bődületes faszságokat tesz közzé, majd a Magyar Orvosi Kamara nem határolódik el. Majd mégis bocsánatot kér.

Megveszem az ÉS-t, amiben Megyesi Gusztáv ezeken kiakadva mindenkit helyre akar tenni, miközben a homoszexualitást genetikai okokra vezeti vissza. Itt tartunk.

Mivel nem voltam, nem is osztanám az észt, helyette linkelek 2 oldalt, akik ezt megtették helyettem. És egyben Hölgyeim és Uraim és hermafroditák (by EP), szíves figyelmükbe szeretném ajánlani a két új genderblogot:

Inter Alia: Többek között. Szocio- vagyis inkább reprezentációs diverzitás, lehetmásavilág.
Statler&Waldorf: Társadalom- és kultúrkritika, valamint a nők és férfiak közötti egyenlőséget érintő témák. Egy blog Statler és Waldorf kritikai hozzállásával, de korántsem a páholyból szemlélve a dolgokat.

4 komment

Köldöknézegetés.

2007.07.11. 22:02 KingaBrit

Tessenek jól megnézni a hölgyet.


 Oké, most lejjebb, van még ottan néznivaló a mellyén túl is.

Na még egyszer.

Kvízkérdés: vajon mi a hiba a képen?

Igy van. El tecccettek találni.

A kép a Playboy brazil kiadásában jelent meg, el is kelt vagy 650 ezer példányban, így, ahogy itten látható, ha igaz a hír. (Lehet, hogy csak kacsa, de most nem is ez a lényeg.)

45 komment

Címkék: szex folyóirat hír ffi test sztereotípia

Okostojások.

2007.07.01. 06:44 KingaBrit

Esküszöm, én már nem akartam volt a hétvégén koptatni a billentyűket.

Na de.

Kinyitom a netet, és máris mire bukkanok. Megáll az eszem, és ott marad egy darabig földbegyökerezve.

Jó. Azt mindig tudtam, hogy Hyundai autót nem szabad venni (=szar), de most már kampányt is indítok ez ügyben, az hótziher.

11 komment

Címkék: reklám autó szexista előítélet

Goldenblog és a nem létező magyar genderblogok

2007.06.28. 19:14 vl

A Piroska bekerült, ha nem nyerünk, akkor mindent a malestream blogoszféra elnyomó technikáira kenünk, ezt előre jelezzük. Minket az egyébbe dobtak, aminek örülünk, mert legalább fértünk valahova (de mér pont a kedvenc pókerblogunkkal együtt?).

A magyar blogvilágban alig vannak feministablogok (vagy csak én nem tudok róluk?), pedig Amerikában rengeteg van, sok közülük ráadásul nagyon jó és meghatározó (kedvenceink oldalt). Miért? Mert ez aztán tényleg egy olyan kommforma, amivel mindenki eljuttathatja bánatát, gondolatát mindenkihez. Itt nem lehet hivatkozni arra, hogy az iskoláztatás, a nő története, társadalomtörténete, a férfierőszak, a férfielnyomás miatt nem lehet. Itt semmi kifogást nem tudunk felhozni (persze biztos tudtok sokat), mert itt írni kell és kész. Ami jól esik, ami idegesítő, ami jó. A genderkritika lényege a folyamatos reflexió, és senki nem fog beleszólni, hogy kussolj, mert.

17 komment

Címkék: goldenblokk