Piroskablog [gender+kultúra]

Piroska csak egyszer tévedt el a Nagy Kerek Nemierdőben, és máris lecsapott rá a Farkas. Piroska most visszacsap! Írd meg, mit láttál a Nagy Kerek Nemierdőben.

címkék

12pont (5) akció (3) amerika (17) autó (4) bakos (7) beszámoló (7) beszédmód (48) biológia (4) botrány (4) buzizás (3) celeb (7) család (8) egyház (6) előítélet (7) erőszak (21) esélyegyenlőség (22) feminista (4) feminizmus (14) ffi (59) film (18) foci (7) gender (3) hír (67) interjú (4) irodalom (15) iszlám (3) japán (4) kép (5) kritika (26) külföld (9) kultúra (10) magyar (9) média (14) melegek (11) népszabadság (6) (98) oktatás (4) olvasónapló (5) plasztika (4) politika (17) prostituált (3) reklám (17) sport (7) szabály (7) szavazás (4) szex (14) szexista (29) sztereotípia (27) szülés (3) társadalom (62) test (6) tévé (13) transgender (5) tudomány (4) újság (9) vallás (7) videó (12) vita (4) Címkefelhő

Piroska kosarából

Utolsó kommentek

Húsvét: A férfinak szüksége van a szívre

2007.04.08. 12:07 vl

A Húsvétnak a központi motíuma a sonka, de megakadt a szemünk ezen a szentbeszéden. Az egyház a nőket karolta fel, de közben újratermelte az egyik legrégebbi dichotómiát: a nő az érzelmek embere, aminek rengeteg következménye van. A szövegből a férfiak elsődlegességét lehet kiolvasni, hiszen azok túlélése rendkívül fontos, akár még a nők érzékenységre tanítása által is. Ha szorosan olvassuk a férfi és a Föld lelki jégkorszaka ok-okozati viszonyba állítható, amiben nincs jelen a nő. A nő segíthet: a szív érveivel.

Külön kiemelésre ad okot, hogy a szöveg végén csak a gyengéd és alávetett nők e szempontból jók.

A nők jobb megbecsülése volt a központi gondolata a nagypénteki vatikáni csonka misén a szentbeszédnek, amelyet az idén is Raniero Cantalamessa atya, a pápai ház szónoka, a ferences rend kapucinus ágának tagja mondott.

"Egyetlen nő sem keveredett gyanúba – még közvetve sem –, amikor Jézust elítélték, a nők magáért követték őt, hálából jóságáért, nem pedig nagyravágyásból. A nők Jézus körüli jelenlétének alapvető tanítása van számunkra: a technika uralta mai civilizációban a férfinak életben maradásához szüksége van a szívre. Több helyet kell csinálnunk a szív érveinek, ha el akarjuk kerülni, hogy Földünk – miközben anyagi értelemben melegszik - lelki szempontból visszasüllyedjen a jégkorszakba" – mondta Cantalamessa homíliájában.

A több mint kétórás mise – amelyet a pápa vezet, de amelynek szentbeszédét a szokásoknak megfelelőn más mondja – késő délután kezdődött a Szent Péter-bazilikában.

Cantalamessa atya beszéde után a hívők egyetemes könyörgései következtek, és ezeket az egyházfő fohásza zárt le. Következett a kereszt előtti hódolat szertartása, majd az oltáriszentség kiszolgáltatása. A hagyományos éjszakai keresztúti ájtatosság negyed tízkor kezdődik a pápa vezetésével a díszesen kivilágított Colosseum porondján, és a Palatinus-dombig tart. Várhatóan több tízezer ember vesz részt a Via Crucison, és a világ 67 tévétársasága közvetíti.

Amint Camilo Ruini bíboros, Róma pápai helynöke elmondta, az egyházfő az első és az utolsó stációhoz maga is vinni fogja a keresztet. Ruini viszi a másodikhoz, a többihez pedig fiatalok Afrikából, Latin-Amerikából, Európából és Ázsiából. Az egyik ázsiai keresztvivő egy kínai nő lesz, de többet nem közöltek róla. A keresztút végén a pápa rövid beszédet mond.

Az idei keresztútra írt elmélkedések – amelyeket az egyes stációknál olvasnak fel – elbeszélő jellegűek, a szenvedéstörténetnek Lukács evangéliuma szerinti leírásához igazodnak, és középpontjukban azok a nők állnak, akik jelen voltak Krisztus kereszthalálánál. Az elmélkedések megírására a pápa az idén egy bibliatudóst, Giafranco Ravasit, a milánói Ambrus Könyvtár és Galéria (Bibliotheca Ambrosiana) prefektusát kérte fel.

"Ma már odaképzelünk Krisztus mellé minden megalázott, megbecstelenített, háttérbe szorított és aljas törzsi praktikáknak alávetett nőt, a válságban lévő, anyaságukkal egyedül szembenéző nőket, a zsidó és a palesztin nőket, minden háborútól szenvedő nőt, az özvegyeket és a gyerekeik által magukra hagyott időseket. Hosszú a sora azoknak a nőknek, akik gyengédek maradnak ebben a kíméletlen és irgalom nélküli világban. Megtanítanak bennünket az érzelmek szépségére" – olvasható Ravasi atya elmélkedésében. (MTI)

 

9 komment

Címkék: hír vallás egyház ffi

A bejegyzés trackback címe:

https://piroska.blog.hu/api/trackback/id/tr1955590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.04.08. 18:05:42

Mivel semmi értelmes mondanivalóm nincs a témában: boldog husvétot!

blogsimages.skynet.be/images/000/046/160_bunny_dead.jpg

Krapulax 2007.04.08. 20:19:03

Paranoiás vagy, ez a szöveg pozitívan beszél a nőkről.

verfarkas 2007.04.09. 13:07:00

Igen, igen, de jó, hogy megírtad, nem kell nekem :).

Incifincicinci 2007.04.09. 13:37:02

Kraplax,paranoiás az aki nem gondolkodik,normálisan a női nemről kedvesem...:)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.04.09. 17:48:46

Cseppet atyáskodó, de azért annyira nem veszélyes a cucc. Ne legyetek telhetetlenek: az egyháztól ez a maximum, ami telik. :-)

fullmoon 2007.04.09. 19:20:48

Még mindig a pacsulit érzem magamon,pedig már alaposan lefürödtem...:)Kellemes ünnepeket,és boldog szépestet kívánok a tavasz szerelmeseinek!

negatív macska 2007.04.10. 15:19:37

Általában herótom van a "gyengébb nem" meg az "érzékeny, érzelemvezérelt nő" típusú megnyilvánulásoktól, merthogy sztereotip dumák, és többnyire tartalmazzák azt a rejtett üzenetet, hogy "...és ez A Normális, ez Az Elvárt". Az idézett szöveg is sztereotip, de azért mégiscsak méltatás. Másrészt az egyháztól még ez is meglepően haladó szellemű.

Krapulax 2007.04.10. 20:25:47

Incifincicinci, ezzel a névvel magad vagy a sztereotípia.
Egyébként küldj valami linket légyszives, ki határozta meg és mikor a "normális gondolkodást a nőkről", és konkrétan mi is az?
Egyébként mi köze a paranoiának a nőkről való gondolkodáshoz?! Lehet hogy csak túlbuzog valakiben a feminizmus...?

szoknyazseb 2007.04.19. 16:04:51

A Metro Posta 2007. április 18-i egyik levelét, az E fiúból pap lesz...-t ajánlom.
süti beállítások módosítása