Piroskablog [gender+kultúra]

Piroska csak egyszer tévedt el a Nagy Kerek Nemierdőben, és máris lecsapott rá a Farkas. Piroska most visszacsap! Írd meg, mit láttál a Nagy Kerek Nemierdőben.

címkék

12pont (5) akció (3) amerika (17) autó (4) bakos (7) beszámoló (7) beszédmód (48) biológia (4) botrány (4) buzizás (3) celeb (7) család (8) egyház (6) előítélet (7) erőszak (21) esélyegyenlőség (22) feminista (4) feminizmus (14) ffi (59) film (18) foci (7) gender (3) hír (67) interjú (4) irodalom (15) iszlám (3) japán (4) kép (5) kritika (26) külföld (9) kultúra (10) magyar (9) média (14) melegek (11) népszabadság (6) (98) oktatás (4) olvasónapló (5) plasztika (4) politika (17) prostituált (3) reklám (17) sport (7) szabály (7) szavazás (4) szex (14) szexista (29) sztereotípia (27) szülés (3) társadalom (62) test (6) tévé (13) transgender (5) tudomány (4) újság (9) vallás (7) videó (12) vita (4) Címkefelhő

Piroska kosarából

Utolsó kommentek

Mit kíván a női nemzet? 12 pont (Ma: 7.+8.+9. pont)

2007.04.03. 12:40 vl

Az első bejegyzésben, a folytatásában és az azt követő részben a nők 12 pontját kínáltuk vitára, most újabb hárommal folytatjuk.
7. Több nőt a politikai és gazdasági döntéshozatalba!

51% női politikust, kötelező kvótát a parlamenti pártokban, állami funkciókban és a helyi politikai testületekben.
A nők érdekeinek hatékonyabb képviseletét a parlamentben.
Minden olyan akadály felszámolását, amely útját állja a nők fokozottabb közéleti szerepvállalásának és érdekeik autonóm képviseletének.

8. Esélyegyenlőséget teremtő oktatást!

A tananyagok és tantervek gender szempontú felülvizsgálatát: a nők láthatóvá tételét a tananyagban a tudás létrehozóiként, alanyaiként és tárgyaiként.
A társadalmi nemek (gender) problematikáját tudatosító nevelést.
Specifikusan női, egész életen át tartó tanulási-képzési programokat.
A horizontális szegregáció csökkentését az oktatásban, a pálya-orientációban, a szakképzésben és a felsőoktatásban.
A női oktatók arányának növelését a felsőoktatásban, a nők alul-reprezentáltságának csökkentését oktatási döntéshozói pozíciókban, valamint a kutatásban és a tudományos életben. Nőkre szabott akadémiai karrier-utat és pályázati rendszereket.
Gender-szakértők bevonását az oktatási szakmai munka minden területére és szintjére: a pedagógusképzésben és továbbképzésben, az oktatási döntéshozatalban és a szakmai alap- és továbbképzésekben.
A gender tematikájú és szempontú nem formális pedagógiai programok támogatását.

9. Demokráciát a párkapcsolatokban!

Egyenlőséget a párkapcsolatokban a háztartási és gyereknevelési feladatok megosztása terén.
Egyenlőséget a fogamzás-szabályozás felelőssége terén.
A munka és magánélet összeegyeztetésének támogatását nők és férfiak esetében is.
A párkapcsolatok különböző fajtái (heteroszexuális vagy leszbikus/meleg, házasság vagy élettársi kapcsolat) közötti jogegyenlőséget.

5 komment

Címkék: társadalom beszédmód esélyegyenlőség 12pont

A bejegyzés trackback címe:

https://piroska.blog.hu/api/trackback/id/tr9451388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deansdale 2007.04.03. 16:50:36

7. Ha bárhol, bármiben kötelező kvótát akarnak, akkor legyen mindenhol. Most akkor a feministák egyenlőséget akarnak vagy a zsíros koncot? Ha legyen 51% női politikus, akkor legyen kötelezően 51% női szénbányász, satöbbi.
Egyébként ez a kvótarendszer maximum arra lenne jó, hogy ne kelljen a férfiakkal versenyezni a pozíciókért, és így esetleg kompetensebb férfiak elől lehessen elhappolni a jó állásokat.
Az akadályok felszámolása a helyes és normális út. Az jusson be a parlamentbe, akinek ott a helye, a nemétől függetlenül(!).
8. Ez elég széles téma, próbálok rövid lenni:
Gender szempontból a tananyagokkal gyakorlatilag semmi baj. Esetleg az irodalommal variálhatnak, a többiben semmi gender téma nincs.
A nők eddig is láthatóak voltak a tananyagban.
Problematikát tudatosító nevelésből nagyon könnyen lehet problémát okozó nevelés, ezzel illene vigyázni.
Legyenek női képzési programok, jogos, nem árthat.
A jelenlegi "horizontális szegregáció" csak kevéssé művi, valójában a férfiak és nők eltérő érdeklődését tükrözi. Az ellen küzdeni kissé visszás.
Női oktatók arányának növelését a felsőoktatásban? Akkor csökkentsék az arányukat az alsóbb sulikban, mert ott jelenleg ők vannak többen.
A tudományos életben és a kutatásban eredmények számítanak és nem a nem. Vagyis ebbe gender szempontokat belevinni pontosan a dolgok jó menetét rontaná el. Egy természetesen működő dologba gender alapokon beleszólni a nők javára szexizmus, satöbbi, satöbbi.
9. Ezek olyan magánéleti dolgok, amiket a pároknak maguknak kell eldönteni. Civil szervezetek és az állam tartsa távol magát az emberek intim szférájától. Akkor is, ha egyébként a céljaik "nemesek".
A kapcsolatok egyenlősége meg egy olyan dolog amiben nincs kiforrott véleményem, erről majd máskor :)

cozumel 2007.04.03. 17:32:17

Megmondom oszinten, en azt hittem, ez a fajta szemellenzos feminizmus mar nem letezik.
Minthogy felulvizsgaltuk azt a fajta liberalizmust, amely mindent toleral, esszeru kriteriumok nelkul.

De tevedtem.

Mit akartok az 51%os kepviselettel? Honnan veszitek ezt a hulye szamot? Es ha csak 49%, akkor tovabbra is az asztalt csapkodjatok? S ha 67% lesz, akkor lemondatjatok az extra 16%-t, mert az viszont mar a ferfiaknak jar?

A 9. pont pedig a vilag legrohejesebb kovetelese.
Neveljetek ugy a gyermekeiteket, hogy a kapcsolaton beluli demokracia szamukra mar evidencia lesz. Valtoztassatok a barati/ismerosi kor felfogasan, hogy a dolgok helyukre keruljenek.

De mindezt peticio formajaban kovetelni, egyszeruen szolva vicces.

vl · http://www.szakitshabirsz.blog.hu 2007.04.03. 22:42:19

Aybars380, van más kommentező, aki nem ért velem egyet, senki nem kért téged, h gyere ide. főleg, ha ekkora faszságokat írsz. ezért lettél törölve.

elefánt · http://republican.blog.hirszerzo.hu 2007.04.05. 11:04:02

Két dolgot előrebocsátok. Egy. Fizikus vagyok, a diplomatéma-vezetőm egy fizikus hölgy volt, most részben ő a doktori témavezetőm is. Nem a levegőbe beszélek, mikor elismerem valaki teljesítményét. Kettő. Azt a férfiak sem élvezik, ha egy évfolyam 10 %-a nő csupán.

Szóval, a 7-8. pont nyilván összefügg. Merthogy a kvótarendszerrel megcélzott pozíciók szinte mindegyikéhez az oktatáson át vezet az út. (Hacsak tényleg nem akarunk uránbányászati nőkvótát is.)

Viszont. Ha a 8. pontban leírt genderspecifikus oktatás megvalósul, akkor végül aztán csak kvóták alapján lehet majd női szakembereket találni. És az egész olyan lesz, mint a kommunista parlament, fel lesz töltve reprezentatív alapon díszpintyekkel, a döntéseket meg ki tudja, ki fogja hozni.

Két okból.

Egy. Nincs alternatív Newton-törvény. Ami van, azt meg férfi fedezte fel. És ez elég sok mindennel van így. Ha a mérhető világot relevánsan leíró ismereteket akarunk oktatni, akkor sajnos nem tudjuk kikerülni a férfitöbbséget. Viszont ma már nem mondja senki, hogy "azért voltak zsenik, mert férfiak voltak", meg hogy "nőnek ezen a pályán nincs helye". Régebben valóban sokkal nehezebb volt nőként érvényesülni. Ha azonban ennek korrigálására mesterségesen olyan tananyagokat gyártunk utólag, amik genderszempontból jók, akkor ezek sajnos valóság-szempontból rosszak lesznek, és a villamos alá fogunk sétálni.

Egy bé. A tudomány eléggé gendervak. Ha elolvasok egy cikket, az A. Smith, ami föléje van írva, lehet Andrea és Andrew is.

Kettő. A női előrejutás ma már sokkal könnyebb. Én azt tapasztalom, hogy ma már nagyjából ahány százalék nő jelentkezik, annyi százalék is végez nagy átlagban egy természettudományos szakon.

A több női tudóst tehát több női jelentkezővel lehetne előállítani - kérdés, hogy a genderszempontú oktatás erről szól-e. És nagyon-nagyon attól félek, hogy nem.

krapulax 2007.04.05. 18:11:53

A kvóták egy dologra jók: a férfiakat kiszorítani, akkor is ha jobbak. Egy tisztán pontszámon alapuló felvételi eljárásba kvótákat bevezetni pontosan az a fajta kivételezés, amit most a férfiak szemére vetnek, bár egyelőre nem létezik. Ha a feministák bevezettetik, akkor majd lesz. Ezt hívják gender alapú megkülönböztetésnek.
Ugyanez érvényes a politikára: a parlamentáris demokrácia lényege, hogy a nép választja a vezetőit, nem pedig érdekcsoportok döntenek. Egy kvótarendszer a demokrácia alapjait vonná kétségbe. Miféle szervezet dönthetné el, hogy ki kire szavazhat és kire nem, és miért pont gender alapon?!
süti beállítások módosítása