Piroskablog [gender+kultúra]

Piroska csak egyszer tévedt el a Nagy Kerek Nemierdőben, és máris lecsapott rá a Farkas. Piroska most visszacsap! Írd meg, mit láttál a Nagy Kerek Nemierdőben.

címkék

12pont (5) akció (3) amerika (17) autó (4) bakos (7) beszámoló (7) beszédmód (48) biológia (4) botrány (4) buzizás (3) celeb (7) család (8) egyház (6) előítélet (7) erőszak (21) esélyegyenlőség (22) feminista (4) feminizmus (14) ffi (59) film (18) foci (7) gender (3) hír (67) interjú (4) irodalom (15) iszlám (3) japán (4) kép (5) kritika (26) külföld (9) kultúra (10) magyar (9) média (14) melegek (11) népszabadság (6) (98) oktatás (4) olvasónapló (5) plasztika (4) politika (17) prostituált (3) reklám (17) sport (7) szabály (7) szavazás (4) szex (14) szexista (29) sztereotípia (27) szülés (3) társadalom (62) test (6) tévé (13) transgender (5) tudomány (4) újság (9) vallás (7) videó (12) vita (4) Címkefelhő

Piroska kosarából

Utolsó kommentek

Szikével rajzolt szerelem (Kim-Ki-duk: Idő)

2007.03.31. 22:54 vl

Egy átszabott arcú nő végtelenbe és őrületbe szökő szerelmét filmesítette meg Kim-Ki Duk az Idő című filmben.

1 ffi-1 nő, ilyen egyszerű ez a kergetőzős kamaradráma: a lány azt hiszi, nem tetszik már a szerelmének, ezért egy nap lelép, bemegy az első plasztikai sebészetre és új arcot csináltat magának.


A fiú magányában örlődik, miközben a lány másik néven visszacsempészi magát a fiú életébe. Keveredés-kavarodás során újra és újra megismerik és felismerik egymást, hogy újra elveszítsék egymást.

Arcok, testek, nevek, mind-mind az identitásjátékok részei. Ki vagyok? Ezt már senki nem tudhatja, hiszen azáltal, hogy minden megváltozik, a személyiségem is kicserélődik. Soha semmi nem lesz már a régi. Végtelen magányosak vagyunk, ha azt hisszük, bármihez is köthetjük az identiásunkat. A film szerint leginkább a szerelemben lehetünk valakik.

Szétfoszlott testek vagyunk, akik folyamatosan alakítják át magukat az elvárásoknak megfelelően. Pedig az elsőre közhelyesnek tűnő gondolat, hogy nem a testet, hanem a lelket szeretjük az emberben, itt aktuális és szép.

Kim-Ki Duk fontos kérdésfeltevése, hogy az átszabás hogyan változtatja meg az egyén életét. Mert lehet, h nagyobb melled lesz, vagy pisze orrod, esetleg keskenyebb arcod, ha ez semmiféle megoldát nem nyújt az életed problémáira.

A test könnyen és gyorsan alakítható, itt-ott húzunk egy-két vonalat filctollal, majd a szikével finoman hasítunk. Társadalmunk legfontosabb terméke, áruja a test, aminek identitás alakító hatásáról mindig kevés szó esik.

8 komment

Címkék: kritika film plasztika test

A bejegyzés trackback címe:

https://piroska.blog.hu/api/trackback/id/tr6953145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.04.03. 22:09:05

Én kimondottan NEM kedvelem a Kimkidukot, egy modern exploiternek tartom, aki művészköntösbe burkolózik. Vitaképpen ajánlom kiváló Teszár kollégám kritikáját az ehavi Filmvilágban, lehúzza rendesen (nekem is van cikkem benne, de ez most nem tartozik ide ;)

vl · http://www.szakitshabirsz.blog.hu 2007.04.03. 22:39:18

én szeretem, de biztosra vettem, h neked nem jön be.
azzal együtt, h látható, ő tényleg abból él, h európában sokan vannak olyanok, akik ráizgulnak az effajta filmezésre.
Driller kolléga, mintha nem olvasnálak, mintha!

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.04.03. 23:01:10

Kicsit kifejtem ezt az "exploiter" dolgot, mert úgy érzem, azért gondolod hogy nem kedvelem, mivel jómagam inkább a zsánerközeli filmeket részesítem előnyben.

Kim Ki Duk egy sima exploitationfilmes, aki bizonyos problémaszituációkat a zsigeri lényegük végéig - tehát hogy FÁJJON - hegyez ki. Emiatt még kedvelnem kellene. Ugyanakkor a szubjektumait olyanfajta nagyképűséggel közelíti meg, hogy gyakran egyértelmű: lenézi a figuráit. Az meg nekem valahogy nem jön be. (Az Idő-t nem láttam, a témaválasztása remek, az kétségtelen.)

vl · http://www.szakitshabirsz.blog.hu 2007.04.03. 23:28:30

nem a műfajiság miatt mondtam, csak nem fért be az eddig kialakult driller-képbe.
sztem pontosan nagyon közel van a szereplőihez, ettől fájdalmas. a nagyképűségét miben érzed?

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.04.04. 16:26:59

Arról a bizonyos driller-képről mostanában másoktól is sokat hallok, most már én is látni szeretném, mert lehet, hogy hamis... ;-)

A Kimkiduk-dolgot meg nem tudom igazán megmagyarázni, már az első filmjeiből is valami ilyesmi jött le.

0k- · http://ekezet.com/ 2007.04.13. 22:39:26

driller es ha csak vmi szentimentalis okod van fujni a rendezore, miert nem vallod be? ;)

a filmrol az jutott az eszembe, h david lynch filmjeiben is neha atalakulnak a nok. a lost highway-ben a fekete haju nobol lesz szoke egy masik szerepben. a mulholland drive-ban pedig ha jol emlekszem, ugy cserelodik fel a ket noi foszereplo, hogy egyikuk belenez vmi kis varazsdobozba.
es, a lost highway ugyanugy keretes, mint az ido, csak ebben eltorik a kep, aminek a karokozoja es a karosultja cserelodik fel, lynch filmjeben pedig becsenget a foszereplo sajat magahoz. nekem nagyon tetszett a film. :)

szirom 2007.12.15. 11:45:29

Bocs hogy beleszólok, most olvastam a komnmenteket.
Én nagyon szeretem Kim Ki Duk filmjeit
3-at láttam, az Idő-t sajna még nem.
szerintem is sokkal közelebb áll a megszemélyesített karaktereihez, mint amit eddig megtapasztaltam rendezőktől.
Sokkal letisztultabb az érzésvilág, lehet hogy vkinek túl tiszta, de szerintem ezért jó, nincs semmi sallang.
És azért fáj, mert ráismerünk saját rossz vagy éppen jó valónkra, életünkre, érzéseinkre...
Számomra olyanok a filmjei, mint egy vers.
Korábban olvastam egy cikket róla, már az alapján eldöntöttem hogy meg fogom nézni a filmjeit, nem csalódtam.
Azóta is várom azt a filmjét amelyikben a saját országának a kommunista hadseregét mutatja be...
Ha valaki tudja hol szerezhetem meg,
írja meg szirmai.s@chello.hu
Köszönom
Szirom
süti beállítások módosítása