Piroskablog [gender+kultúra]

Piroska csak egyszer tévedt el a Nagy Kerek Nemierdőben, és máris lecsapott rá a Farkas. Piroska most visszacsap! Írd meg, mit láttál a Nagy Kerek Nemierdőben.

címkék

12pont (5) akció (3) amerika (17) autó (4) bakos (7) beszámoló (7) beszédmód (48) biológia (4) botrány (4) buzizás (3) celeb (7) család (8) egyház (6) előítélet (7) erőszak (21) esélyegyenlőség (22) feminista (4) feminizmus (14) ffi (59) film (18) foci (7) gender (3) hír (67) interjú (4) irodalom (15) iszlám (3) japán (4) kép (5) kritika (26) külföld (9) kultúra (10) magyar (9) média (14) melegek (11) népszabadság (6) (98) oktatás (4) olvasónapló (5) plasztika (4) politika (17) prostituált (3) reklám (17) sport (7) szabály (7) szavazás (4) szex (14) szexista (29) sztereotípia (27) szülés (3) társadalom (62) test (6) tévé (13) transgender (5) tudomány (4) újság (9) vallás (7) videó (12) vita (4) Címkefelhő

Piroska kosarából

Utolsó kommentek

A fasz legnagyobb rajongója (olvasónapló 3.)

2006.12.12. 17:01 vl

Először ledöbbentünk a könyv hírére, majd elkezdtük olvasni a Nagy Fasz-alapú vallás szent szövegét. Az második részben tisztáztuk a nő állagromlását, majd megfejtettünk egy metaforát, hogy végre megtudjuk, Bakos álnéven ír Gyurcsány, aki kézrátétellel gyógyít.

A mosogató férfi érdemes szakember


Valljuk be magunknak, mindenki hiszi, hogy valamiben jó. Ha ezt nőként hiszi, akkor nagyot téved. A konyha tipikusan olyan helyként van elkönyvelve, ami a nő területe, de Bakos a konyhában is feleslegesnek tartja a nőt:
100-100 főzőcskéző nő és férfi közül a férfiak elsöprő többségükben jobban főznek. (...) ...a szerencsétlen nőknek jóval többet kell a konyhában lenniük, mint nekünk férfiaknak - de hát mit lehet tenni, nekünk máshol van dolgunk. Bár mindez merő absztrakció, mert a nők manapság persze nem tudnak főzni.
Amennyiben komolyan kell főzni, szinte mindig a férfiak állnak a tűzhely mögött.
...ha egy férfi mosogat, akkor több köztük az érdemes szakember, és saját megfigyeléseim alapján szebben, tisztábban mosogatunk, mint a nők.
A mosogatógép a nőknek lett kitalálva, hogy több idejük maradjon és ne törjön le a körmük. Persze hogy a férfiak találták fel.

A nők hisztérikus betegként történő kezelése már olyan régi diskurzust folytat, hogy szívem szerint nem is szólnék hozzá. Koábban már megjegyeztük, hogy az állagromlás miatt történik az ideggyengeség, de ezt folyamatosan támasztja alá a szerző:
a nyugtatószerek 60-80%-át nőknek írják fel szerte a világon.

A nő genetikai meghatározottsága


A könyv gyomorforgató elméleti megalapozottsága mellett kínosan ügyel arra, hogy tételmondatokat is megfogalmazzon, amit könnyen idézhetünk, esetleg pólóra nyomtatva használhatunk (egyébként nem rossz ötlet...). Eddig a szerző vonakodott attól, hogy szélsőséges definícióját adja a nőiségnek, de ezt megtette, ráadásul a legdurvább 20.századi hagyományt folytatva genetikai megkülönböztetésre szánja el magát:
A nőnek viszont kihívás a férfi puszta léte, mert alá kell venie magát a férfinak - ez a sorsa genetikailag.
Szegény Bakost megviseli, hogy a nők dohnyoznak, szerinte tiltani kéne, mint régen. Persze ebben a gondolatmenetben is tovább halad a szerző: az első világháború után kurtábbak lettek a szoknyák, a nők férfias fazonú ruhákat hordtak, majd cigizni kezdtek, mert "ezzel fejezték ki egyenjogúságukat."

A női butaság

"Ez az a téma, amit férfi társaságban folytatott beszélgetések során nem lehet kimeríteni" - kezd bele a provokatív című fejezetbe Bakos, aki már eddig is több jelét adta annak, hogy a nők buták. Ja, ez még csak a 77.oldal, de kiderül, hogy a "butaságnak számtalan árulkodó nyoma van, némely nőkön már a külsővel elárulja magát". A korábbi megjegyzései alapján a szép nők biztos árulkodóak:
Ez az agy-kérdés nem egyszerű, mert nem lehet rámondani a nőkre, hogy úgy ahogy vannak: hülyék mint a tök, de valahogy mégis ezt tudjuk megállapítani mi férfiak.
Később vissza-visszatér Bakos a női butaság témaköréhez, főleg a reklám, a tévésorozat, a luxuscikkekről szóló eszmefuttatása alatt:
Némelyik műnőnek van gyakorlati intelligenciája, de a többségük úgy vezeti drága kocsiját, hogy meg sem forful agyacskájában, hogy indexelni igenis a kanyar előtt kell..
...szellemi dolgokkal a nők kevese képes foglalkozni. Lásd a Nobel-díjas nők alacsony számát.

A férfi agy és női agy közötti különbségének bemutatása sokkal tovább visz, de azért meghökkentő, milyen fölénnyel beszél Bakos, aki ordenáré nagy faszságokat ír le. butaságokat. Pironkodva lehet csak olvasni ezt, mert hülye mint a tök. Erre nem is kell reflektálni.

Érdemes megjegyezni, hogy Bakos több helyen is megemlíti, hogy a nők folyamatosan versenyeznek egymással, miközben azt elfelejti megemlíteni, hogy igazábül a férfiak rivalizálnak egymással (ld. Bourdieu: Férfiuralom). Minden mozdulatuk árulkodó. De mondjuk az egész könyv ilyen egyoldalú, a férfiről semmit nem tudunk meg, csak azt, hogy mennyire zseniális, okos és potens.

7 komment · 1 trackback

Címkék: kritika kultúra irodalom ffi társadalom feminizmus szexista beszédmód sztereotípia olvasónapló bakos

A bejegyzés trackback címe:

https://piroska.blog.hu/api/trackback/id/tr1621965

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: http://www.urbantutorial.com/?option=com_k2 2019.03.30. 17:28:14

Filmrecorder. Miért imádják annyian a rémes Queen-filmet? - Recorder

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nukleusz · http://gumipitypang.blog.hu 2006.12.13. 01:47:33

jó, jó de mi a bizonyíték, hogy nem viccel?? nem értem (jó, persze, ez már viccnek is unalmas lenne) ("nem értem" - erre nincs definíció a bakos-szótárban?: homokos, impotens stb. kíváncsi lennék...) a másik meg az, hogy csak állandóan járatott szarokkal operál, amik más kontextusban még viccesek is tudnak lenni. néha. harmadik: miközben a farkát méregette, nem vette észre a T- betűs táblát Evolúció City egyik utcácskájának elején. (ha tényleg nem viccel). negyedik: hálás kis téma ez neked (ha tényl....

nukleusz · http://gumipitypang.blog.hu 2006.12.13. 02:01:01

helyesen: ...utcácskájának elején. türelem. (ha...

vl · http://www.szakitshabirsz.blog.hu 2006.12.13. 08:38:41

a bizonyíték, hogy nem viccel? nulla önreflexió, nulla kikacsintás. nincs semmiféle nyelvi vagy tipográfiai jele annak, hogy ez csak vicc. 400 oldalas viccet ritkán írnak, ráadásul felhasznál irodalom-lista van, mint az egyetemi szemináriumokon.
először én sem akartam elhinni, de komolyan veszi magát, hiszen jelentős része csak akkor tűnik viccesnek, ha valaki érzékeny erre a témára, vagyis tud a genderről, feminizmusokról, női egyenjogúságról, vagy egyszrűen nem azzal kezdi a napját, h fejberúgja a barátnőjét/feleségét, majd leköpi.
ezért hihetetlen

ichbin · http://www.einfach-nina.de/ 2006.12.13. 22:56:26

mitol is vicc 1 ilyen kotet, amit ráadásul a Libri "pszichológia" szekciójában találsz meg?

verfarkas 2006.12.15. 22:11:35

400 oldal? Pszichológia szekció? Jaj.

egy okos nő 2008.02.15. 20:14:57

Rohadt soviniszta! ennél sokkal több megbecsülést érdemelnek a nők! remélem erre egyszer rájön vmelyk idióta pasi is!

levi 2008.04.20. 23:21:47

reagalnek arra amit elozoleg irt egy okos no. en sem vagyok himsoviniszta, egyenrangu felekkent kezelem a noket, es valoban, egyenjoguak is vagyunk. viszont ha te egy okos nonek tartod magad, akkor ne ugy kezd a mondanivalod, h "rohadt soviniszta". ez kicsit ongolnak tunik, ami az okossagot illeti.
süti beállítások módosítása