Piroskablog [gender+kultúra]

Piroska csak egyszer tévedt el a Nagy Kerek Nemierdőben, és máris lecsapott rá a Farkas. Piroska most visszacsap! Írd meg, mit láttál a Nagy Kerek Nemierdőben.

címkék

12pont (5) akció (3) amerika (17) autó (4) bakos (7) beszámoló (7) beszédmód (48) biológia (4) botrány (4) buzizás (3) celeb (7) család (8) egyház (6) előítélet (7) erőszak (21) esélyegyenlőség (22) feminista (4) feminizmus (14) ffi (59) film (18) foci (7) gender (3) hír (67) interjú (4) irodalom (15) iszlám (3) japán (4) kép (5) kritika (26) külföld (9) kultúra (10) magyar (9) média (14) melegek (11) népszabadság (6) (98) oktatás (4) olvasónapló (5) plasztika (4) politika (17) prostituált (3) reklám (17) sport (7) szabály (7) szavazás (4) szex (14) szexista (29) sztereotípia (27) szülés (3) társadalom (62) test (6) tévé (13) transgender (5) tudomány (4) újság (9) vallás (7) videó (12) vita (4) Címkefelhő

Piroska kosarából

Utolsó kommentek

Nők elleni erőszak témájú portál indult

2006.12.07. 23:16 vl

Ma délelőtt mutatták be Budapesten a nők elleni erőszakkal foglalkozó első magyar nyelvű tematikus portált, írja a Tűsarok. A weboldal a 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Megszüntetéséért rendezvénysorozat keretében indult el. A nők elleni erőszakkal szembeni fellépés világnapján, november 25-én indult el Magyarországon a nők elleni erőszak témájával foglalkozó első magyar nyelvű tematikus portál.

3 komment

Címkék: hír erőszak ffi

A bejegyzés trackback címe:

https://piroska.blog.hu/api/trackback/id/tr4921628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eseti látogató 2007.10.28. 01:17:46

Elnézést valuska, de ez a cikk annyira idevaló teljes terjedelmében:

www.es.hu/pd/display.asp?channel=PUBLICISZTIKA0741&article=2007-1014-1133-17ESWI

MEGYESI GUSZTÁV
Kínos eset
Megerőszakolták Gödöllő önkormányzatának egyik vezető beosztású munkatársnőjét, jelentette a Népszabadság szerda reggel, majd még ugyanabban az órában vagy ötven hírportál, pedig nincs ebben a hírben az égvilágon semmi különleges: Magyarországon évente húszezer nemi erőszak történik családon belül és családon kívül, ez a gödöllői köztük az egyik.

Hanem ezt a megerőszakolt nőt most ki akarja rúgni állásából a gödöllői polgármester, ami persze megint csak nem bír valami nagy hírértékkel, hiszen a közvélemény-kutatások szerint a magyar férfiak negyven százaléka, de a nőknek is több mint az egynegyede úgy tartja, hogy a nők megerőszakolásáról elsősorban a megerőszakolt nők tehetnek, amiben ki nem mondva az is nyilvánvalóan benne van, hogy akit megerőszakolnak, s erről ráadásul bírósági papírja is van, mint a gödöllői nőnek, az egyéb gazságok elkövetésére is képes, s valljuk be, ilyen asszonyt mi sem szívesen látnánk vezető beosztásban az általunk birtokolt önkormányzatban.

Hanem itt egészen más a helyzet. Nincs itt semmiféle polgármesteri előítélet a megerőszakolt nővel kapcsolatban, a Népszabadság jelentése szerint ugyanis egyszerűen arról van szó, hogy "Gödöllő polgármestere állítólag "politikailag kínos" ügynek nevezte egyik vezető beosztású alkalmazottja megerőszakolását, és megkérte, mondjon le."

Na most, én már sok felmondó levelet láttam, s cifrábbnál cifrább indokokról hallottam kirúgások előtt, de arról, hogy egy alkalmazott megerőszakolása politikailag legyen kínos (és nem a nőnek, hanem a főnökének), ilyenről még nem. Annak idején a legidősebb nagynéném kezdett el ködszitáló, téli estéken teljesen váratlanul az oroszok 1945-ös magyarországi bevonulásáról beszélni, s hogy a felszabadítók miként mentek végig egy egész falu lányain és asszonyain, ám soha sem emelte politikai erőtérbe az ilyen jellegű eseményeket, holott az ostrom okozta káoszban nyilván előfordult politikailag teljesen korrekt nemi erőszak is, hanem mélyen és kitartóan utálta az oroszokat.

Tán nem minden alap nélkül feltételezem, hogy Gödöllő polgármestere nem az 1945-ös körülmények közepette irányítja települését, tehát el nem tudom képzelni, hogy egy kollegina megerőszakolása mennyiben kínos neki politikailag, kivéve azt a minősített esetet, ha azt az erőszakot maga a polgármester követi el, mert akkor bizony tán még a koalíció is szakad. Ám erről szó nincs.

Az áldozat és a kolleganői ellenben egyöntetűen azt állítják, hogy a megerőszakolt nő körül akkor kezdett el megfagyni a levegő, amikor a bíróság első fokon kimondta a tényállást, hogy akármit állít is a vádlott, itt erőszak történt. Ezt azért fontos tudni, mert ugye azt gondolná az ember a rettentő nagy, de semmire se jó élettapasztalatával, hogy van egy nő, akit már régóta ki akarnak rúgni a munkahelyéről, mert nem végzi jól a munkáját, vagy más politikai nézeteket vall, mint a főnökség, vagy egyszerűen csak kell a hely a polgármester emberének, vagy valami más, ahogy az már lenni szokott, és akkor 2007 Magyarországán jól jön ez a megerőszakolás, mert ugyebár milyen ember az, akit megerőszakolnak, ez már önmagában összeférhetetlenségi tényező. A polgármester, persze, mindezt tagadja. Sőt, azt mondja az újságnak, hogy "számára politikailag egyáltalán nem kínos az eset", "a hölgy azért nem maradhat a beosztásában, mert nem bízom abban, hogy feladatait továbbra is el tudná látni. Nem tartanám etikusnak, ha a nyilvánosság előtt ennél részletesebben megindokolnám az álláspontomat; így vagy úgy, de el fognak válni az útjaink."

Figyeljük meg a polgármester nagyvonalúságát és emberségét: a megerőszakolt nő ki van rúgva, de hogy miért, azt az ő érdekében nem mondja meg, egyébként se volna etikus, gondoljon mindenki, amire akar. Hát én például, ha a Női és Gyermekjogi Kutató és Oktató Központ Alapítvány vezetője lennék - akit speciel Morvai Krisztinának hívnak -, csakis arra gondolnék, hogy a megerőszakolt nőt a megerőszakolás okán rúgják ki, mert nyilván szaga van, meg egyébként is megérdemli, azt viszont már a gödöllői önkormányzat jegyzőjeként gondolnám, hogy a megerőszakolt nőnek azért kell mennie, mert az a férfi, akiről a bíróság első fokon megállapította, hogy ő volt a megerőszakoló, szintén önkormányzati ember, a kilencedik kerület egyik frekventált irodájának a vezetője, tehát kebelbéli. Aki egyébként sem erőszakolta meg a nőt, hiába is állítja a bíróság, mert valójában a férfi az áldozat, akit a nő ki akart csinálni, már csak azért is, mert sokáig élettársak voltak; ojjé, tudnók ám ilyen esetekről napestig mesélni.

Figyeljük meg továbbá a gödöllői polgármester egyenes és kertelés nélküli szavait: "így vagy úgy, de el fognak válni az útjaink".

Ennek érdekében most két szálon folyik a munka. A fél önkormányzat azon dolgozik, hogy a megerőszakolt nő múltjában akár évekre visszamenőleg is hibát találjanak, másrészt, addig is, amíg ez megtörténik, a megerőszakolt nőnek visszavonták a munkába járási támogatását, mondván, hogy "túl sokat van távol a munkahelyétől". Ami, sajnos, igaz, a megerőszakolt nő ugyanis a megerőszakolása után "hetekig járt a rendőrségre meg orvoshoz", aminek következtében nem volt benn a munkahelyén, következésképpen Gödöllő város lakossága nem volt rendesen ellátva, álltak az ügyek, nem mozdultak az akták. Ráadásul az elsőfokú ítélet még nem jogerős ítélet, s a magyar ítélkezési gyakorlatot ismerve könnyen előfordulhat, hogy a táblabíróság fölmenti a férfit, és akkor nincs megerőszakolás sem, különben is, az a férfi, aki amúgy négy és fél évet kapott első fokon, "köztiszteletben álló férfi". Akárcsak Gödöllő polgármestere, akit egyébként Gémesi György néven ismerhetett meg az ország az elmúlt tizenhét évben, úgy is, mint a nyílt és egyenes beszéd, valamint a nők megbecsüléséért folytatott áldozatos harc bajnokát.

Egyes jogászvélemények szerint egyébként maga a megerőszakolás ténye nem ad automatikusan védettséget a munkahelyen; jól is nézne ki ez az ország, a gödöllői dombságot is ideértve, hogy ha valaki

eseti látogató 2007.10.28. 01:20:28

..... veszélyeztetve érezné a beosztását, hopp, gyorsan megerőszakoltatná magát, aztán teli képpel röhögne bele a világ arcába.

Deansdale 2007.10.29. 06:49:52

És ismét bebizonyosodott, hogy egy nő megerőszakolásánál már csak a politika lehet ocsmányabb dolog.
süti beállítások módosítása