Piroskablog [gender+kultúra]

Piroska csak egyszer tévedt el a Nagy Kerek Nemierdőben, és máris lecsapott rá a Farkas. Piroska most visszacsap! Írd meg, mit láttál a Nagy Kerek Nemierdőben.

címkék

12pont (5) akció (3) amerika (17) autó (4) bakos (7) beszámoló (7) beszédmód (48) biológia (4) botrány (4) buzizás (3) celeb (7) család (8) egyház (6) előítélet (7) erőszak (21) esélyegyenlőség (22) feminista (4) feminizmus (14) ffi (59) film (18) foci (7) gender (3) hír (67) interjú (4) irodalom (15) iszlám (3) japán (4) kép (5) kritika (26) külföld (9) kultúra (10) magyar (9) média (14) melegek (11) népszabadság (6) (98) oktatás (4) olvasónapló (5) plasztika (4) politika (17) prostituált (3) reklám (17) sport (7) szabály (7) szavazás (4) szex (14) szexista (29) sztereotípia (27) szülés (3) társadalom (62) test (6) tévé (13) transgender (5) tudomány (4) újság (9) vallás (7) videó (12) vita (4) Címkefelhő

Piroska kosarából

Utolsó kommentek

Boncolás: Posztfeminizmusról a Mancsban

2006.11.30. 23:25 vl

A Mancs a posztfeminizmusról. Elolvastam, boncolom.

A posztfeminizmusról írni egy tanulmány alapján, mindenképpen nagyvonalú, ami téves következtetésekre sarkall.
Számomra sokkal érdekesebb az Órák citálása, mivel a szrző szerint mindenféle feminizmust be lehet mutatni rajta. Egy baj van, hogy félelmetes sztereotípiákról tanúskodik. Virginia Woolf androcentrikus feminista mintapéldánya, akinek minden igyekezete az, hogy férfivá váljon. Hogyan lehet ennyire félreolvasni valamit? Woolf életét és szövegeit ismerve ennél nagyobb túlzást nehéz állítani. Vagy ebben az esetben a férfiasodás egyenlő azzal, hogy sikeres író akar lenni? Hogy ki akar szabadulni a "saját szobájából"? hogy megkérdőjelezi a társadalmi berendezkedést? Az órákban ráadásul pontosan a nőiséget emeli ki a rendező.

Laura Brownról azt állítja a szerző, hogy az új feminizmus modelle, aki akciót akar. A hatvanas években élő nő szakítani próbál életével, amihez szorosan hozzákapcsolódik Woolf szövegének olvasása. Clarissa pedig azért radikális feminista, mert leszbikus kapcsolatban él. Szerencsétlen szerzővel több gond van: 1, nincs tisztában a feminizmus történetével 2, Az órákat nem értette 3, nincs otthon az irodalomban 4, nem megy készség szinten neki az értelmezés 5, a mancsban meg senki nem szólt rá. Egy mentség van: vitát akarnak kezdeményezni, mert akkor ezt elérték.

A feminizmus eddigi történetének hollywoodi olvasata kudarcok sokaságából áll. Csak arról nincsen szó, hogy a kudarcokon okulva lehet, hogy lassan, bukdácsolva, de a női egyenrangúság, emancipáció kérdése új korszakába lépett. Lépeget már vagy másfél év-tizede. A posztfeminista nő meg szeretné beszélni problémáit.
A feminizmus történetének hollywoodi olvasata? Baszki, legfeljebb a nőiség hollywoodi olvasatának kudarca, de még ez sem. A szerző olvasatának kudarca! Szerintem egy házi dolgozatot adott le.

A szöveg elolvasása után azt gondolom, mindegy, nő vagy férfi írta ezt. Mert ez semmi másra nem mutat rá, mint a vulgártudományosságra, illetve megmutatja, hogyan gondolkodik a szerző, akinek a neve egy férfire utal, a nőkről és a feminizmusról.

Érdekes megfigyelni, hogy a szerző a hagyományosnak vélt nőképtől eltérő nőiségeket valamilyen feminizmusként értelmezi. Rgo: marginális szélsőségnek. Soha nem fog a feminizmus túllépni ezen a sztereotípián? Azon kívül, hogy 1950 előtt nem volt feminizmus, láthatóan semmit nem tud Woolfról- legalábbis úgy lépi át. Még az órákban sem említi meg a szerepét.

7 komment

Címkék: feminizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://piroska.blog.hu/api/trackback/id/tr7720142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

verfarkas 2006.11.30. 21:47:20

Elolvastam. Szahar.

mannoo · http://mannoo.blog.hu/ 2006.12.01. 16:54:11

véletlen olvastam a cikket, és egyetértek vele. dear VL, csak nem te is nőből vagy?

vl · http://www.szakitshabirsz.blog.hu 2006.12.01. 17:04:17

dear manoo, ha fontos, ffi vagyok. mert?

republic · http://republic.blog.hu/ 2006.12.04. 21:16:40

"vélt nőképtől eltérő nőiségeket valamilyen feminizmusként értelmezi." A szerző szerint akkor mitől lesz egy nő nő?

vl · http://www.szakitshabirsz.blog.hu 2006.12.04. 21:56:24

itt most nem térek ki a hagyományos nőképre, nézd meg a Barátok köztet vagy a Szomszédokat, is tudni fogod. ami ettől eltér valamilyen irányban, az nála feminizmus, vagyis a leszbikus, a tehetséges író a 20.sz. elején vagy a hatvanas évek megcsömörlött felesége. ezeket a mancsos szerző különböző feminizmusokra erőlteti rá.
a kérdésed nem értem pontosan, azt hiszem (esetleg pontosítsd). de ha jól értem, akkor erre nem lehet definíció szerű választ adni (lehet, de nem sokra vezet).
süti beállítások módosítása