Piroskablog [gender+kultúra]

Piroska csak egyszer tévedt el a Nagy Kerek Nemierdőben, és máris lecsapott rá a Farkas. Piroska most visszacsap! Írd meg, mit láttál a Nagy Kerek Nemierdőben.

címkék

12pont (5) akció (3) amerika (17) autó (4) bakos (7) beszámoló (7) beszédmód (48) biológia (4) botrány (4) buzizás (3) celeb (7) család (8) egyház (6) előítélet (7) erőszak (21) esélyegyenlőség (22) feminista (4) feminizmus (14) ffi (59) film (18) foci (7) gender (3) hír (67) interjú (4) irodalom (15) iszlám (3) japán (4) kép (5) kritika (26) külföld (9) kultúra (10) magyar (9) média (14) melegek (11) népszabadság (6) (98) oktatás (4) olvasónapló (5) plasztika (4) politika (17) prostituált (3) reklám (17) sport (7) szabály (7) szavazás (4) szex (14) szexista (29) sztereotípia (27) szülés (3) társadalom (62) test (6) tévé (13) transgender (5) tudomány (4) újság (9) vallás (7) videó (12) vita (4) Címkefelhő

Piroska kosarából

Utolsó kommentek

Goldenblog és a nem létező magyar genderblogok

2007.06.28. 19:14 vl

A Piroska bekerült, ha nem nyerünk, akkor mindent a malestream blogoszféra elnyomó technikáira kenünk, ezt előre jelezzük. Minket az egyébbe dobtak, aminek örülünk, mert legalább fértünk valahova (de mér pont a kedvenc pókerblogunkkal együtt?).

A magyar blogvilágban alig vannak feministablogok (vagy csak én nem tudok róluk?), pedig Amerikában rengeteg van, sok közülük ráadásul nagyon jó és meghatározó (kedvenceink oldalt). Miért? Mert ez aztán tényleg egy olyan kommforma, amivel mindenki eljuttathatja bánatát, gondolatát mindenkihez. Itt nem lehet hivatkozni arra, hogy az iskoláztatás, a nő története, társadalomtörténete, a férfierőszak, a férfielnyomás miatt nem lehet. Itt semmi kifogást nem tudunk felhozni (persze biztos tudtok sokat), mert itt írni kell és kész. Ami jól esik, ami idegesítő, ami jó. A genderkritika lényege a folyamatos reflexió, és senki nem fog beleszólni, hogy kussolj, mert.

Amióta Piroska működik, rendszeresen figyelem a világ feminista blogjait, és bármilyen bréking van, rögtön lehet olvasni infókat és elemzéseket. Magyarországon miért nincs ilyen? Jó, a Zsanett-ügy miatt többen írtak a témában, de egyébként?

Senki nem akar minden lenyomott billentyű mögött egy feministát vagy harcos melegjogi aktivistát, de hogy ennyire semmi, az furcsa. Nálunk mindenki kussol, pedig sokan foglalkoznak genderrel, feminizmussal, buzitudományokkal, de mégis csak egy-egy oldal van és kész. Pedig az egész a hálózatokról szólna, hogy dőljön a sokféle infó, beszéljük, meg írjunk róla.

 

Mert mit gondolnak az emberek?

 

A feminista gyűlöli a férfiakat, legszívesebben elpusztítaná őket. Ja, és eleve úgy néznek ki, mint Tamás Gáspár Miklós nőben. De egy-egy témánál itt a blogon is látszik, mennyi vita alakul ki, mennyi hangsúlyeltolódás van, amiket érdemes megbeszélni.

Közelítsük meg militánsabban: a genderérzékenyeknek soha nem volt még ilyen fegyver a kezükben, hiszen végre mindenkihez tudnak szólni, sokakat el tudnak érni, könnyen formálódhatnak közösségekbe (nem annyira zártan mint az életben).

---------
Azért a kiírásról jegyezzük meg, hogy fontos blogokat (cc, homár, cukiság, subba, w, elefánt) nem vettek figyelembe, mert nem működik a rendszer. Rendben van, ez a HVG kiírása, de ilyen látványosan félretolni az indexes sikerblogokat. Érdemes elolvasni a részleteket, itt diskurálnak >> Sixxék.


Itt meg lehet szavazni>>

17 komment

Címkék: goldenblokk

A bejegyzés trackback címe:

https://piroska.blog.hu/api/trackback/id/tr45107921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

B · http://vizsla.freeblog.hu 2007.06.29. 17:37:20

Piroska, azért annak sok oka van, hogy a magyar feministák nem írnak annyit, mint mondjuk az amerikaiak:
1. Nyilvánvaló: itt kevesebb a feminista, kisebb a merítés a genderügyekben írókból (az én 2 kedvencemnél, a Pandagonnál és a Feministingnél sokan dolgoznak, ha vki szabadságolja magát egy kicsit, attól nem áll le a blog) és azokból, akiknek van idejük blogot írni.
2. Azér ottan vannak, akik (legalábbis részben) a feminista/genderológiai íróskodásból élnek -- pl. a fenti 2 blogban.
3. Ott is kevesebb a feminista blog, mint a mindenegyéb blog, tehát az arány nálunk hasonló lehet, csak kisebben.
4. Az én tapasztalatom szerint (felmérésem nincs) sokkal több férfi van, aki megengedheti magának, hogy sokat ír, mert több a pénze és a szabadideje. Több nő van viszont, aki nagyon kis pénzekért dolgozik / esetleg feministaként civil szervezetekben / gyereke van és egyedül neveli / vagy nem egyedül deviszont több időt tölt vele meg a háziegyebekkel. Ez is arányaiban hasonló lehet: egyszerűen sokkal kevesebb nő van, mint férfi, aki megteheti, hogy naponta órákon át ír.

vl · http://www.szakitshabirsz.blog.hu 2007.06.29. 19:38:43

örülök a reakciónak, mert ez egy nagyon izgalmas probléma. sok dologban egyetértünk, de nem hiszem, h mentséget kell keresni. igenis van értelme ilyen blogozással foglalkozni. én is nagyon kevés szabadidőmben foglalkozom ezzel.
1, Piroskának is célja, h többen írjanak rá. első lépésként többször feltűnt legnagyobb örömömre vajszínűárnyalat. femináriumosokat is szívesen látom, halljátok?! az elejétől kezdve azt szeretném, ha sokszínűbb lenne Piroska.
2,ha vki feminista/genderológus íróskodásból él, akkor nem írhat blogot? dehogynem, írjon is. mindenki annyira fél a blogírástól, kurva sok melót és problémát lát benne, pedig ez egy gyros reflexiós műfaj
3, ez az aránydolog lehet h így van, de kérlek soroljatok fel magyar feminista/genderes blogokat, gyűjtsük össze, én nagyon szeretném
4, rengeteg nő ír blogot, sztem a kiskapu keresése is ebből a mentegőzésből fakad. mondom, nem kell a blogtól félni, nem szabad véresen komolyan venni. menjünk le demagógba: sokszor annyi időbe telik egy poszt, mint egy emil megírása.

ivcsek · http://abalaton.hu 2007.06.30. 09:09:33

Szia!
Ivcsek vagyok a "szomszéd pályáról". Gondoltam, ha már egy kategóriába sodort minket az élet odabiccentek, "beköszönök". Amúgy meg a legjobbakat, hozd a formád!
Mindemellett, ha van (kedved és időd) valamilyen a blogod profiljába vágó mondandód a Balatonról, vendégszerzőként (kereszt-promóciós akcióként) szívesen látlak a Balaton.blog.hu felületén!

marlington · http://elir.blogter.hu 2007.06.30. 10:57:40

Gratulálok a jelölésnek.
Igazából nem nagyon értem, miért is nem kultblog ez, de a lényeg, hogy ott van.

pardon 2007.06.30. 15:35:45

De miért nem a társadalmi kérdések kategóriába soroltak? miért ebbe a definiálatlan egyébbe?

kik vannak a zsűriben: múltkor egy csaj volt összesen az egyik zsűriben, szóval ő sem az összes zsűriben, hanem mondjuk kettőben vagy egyben. De mindenki más férfi volt, tehát nem emlékszem pontosan a számokra, meg átfedések voltak nevekben a zsűrik között, tehát lehet, hogyha 20-30 embert mondok az sok, de az a lényeg, hogy egy nő volt a zsűriben és ő is azért mert FIUSÍTOTTÁK, tehát pont az volt benne a pláne, hogy egy női testben "férfiaggyal" vett részt a szűrizésben.

a HVG egy rettenető macsó lap (volt eddig, most nem tudom lesz e változás....)

B · http://vizsla.freeblog.hu 2007.06.30. 19:23:31

Szia, ezek csak magyarázatok voltak, nem kritikák!

"1, Piroskának is célja, h többen írjanak rá. első lépésként többször feltűnt legnagyobb örömömre vajszínűárnyalat. femináriumosokat is szívesen látom, halljátok?!"

Sztem a feminaristáknak a saját terepükön is időgondjaik vannak :) Én amúgy nagyon szeretem, ha többen írnak sokszínű blogokat, hajrá!

"2,ha vki feminista/genderológus íróskodásból él, akkor nem írhat blogot?"

Dehogynem, csak azt akartam mondani, hogy ha abból él, akkor nem csoda, hogy van ideje blogot írni, mert akkor a munkaidejében ír valamiket. Ha vki egész nap mást dolgozik, esetleg családról is gondoskodik, akkor sokkal kevesebb az ideje.

"3, ez az aránydolog lehet h így van, de kérlek soroljatok fel magyar feminista/genderes blogokat, gyűjtsük össze, én nagyon szeretném"

Én biztosan nem ismerek többet, mint te...

"4, rengeteg nő ír blogot,"

Persze, rengeteg mindenki ír blogot, de kevés ember feministásat.

Jurista 2007.07.01. 17:47:58

Szia Piroska blogger,
az a kérdésem, hogy hogyan csináltad a "Nagy Kerek Nemi Erdő" blogrollt?? Épp a blogom sablonját alakítom (lesz köze gender-témákhoz is), de nem találom, hogy az Oldaldobozok >> Keltető alatt hol van olyan item, amivel blogrollt lehet összeszerkeszteni. Bocs az offtopikolásért, de látom, neked ment! Köszi, J

vl · http://www.szakitshabirsz.blog.hu 2007.07.01. 18:17:57

jurista: emilben írd meg a kérdéseidet, meg a linket is küldd el.

DeluksZ 2007.07.01. 23:11:43

A jelöléshez gratulálok, a feministákat meg nem szeretem, de csak azért mert hím vagyok:) Összeveszni nem fogunk, majd sokat olvaslak, és vitázni talán vitázunk, viszont van egy kérdés, ami elég régóta foglalkoztat. A klasszikus, nagybetűs Anya szerepkör, pontosabban annak egyre gyakoribb hiánya. Elég sokat gondolkodtam a nők egyenjogúsági törekvésein, a materialista, karrierista nő, mint a modern nő szobrán, a születések csökkenésén, és a nevelő célzatú, nem rabszolga sorba tengődő, hanem klasszikusan nevelő, anya jellegű asszony, nő kultuszának kihalásán. Szerintem sok kapcsolat, pro és kontra hozható a témában, viszont nagyon erős a gyanúm, hogy az emancipációnak és folyományának elemi köze van a dologhoz.

pardon 2007.07.02. 18:31:01

A feministákat meg nem szeretem, de csak azért mert hím vagyok:)

Kedves Deluksz!

A himségből önmagában nem következik a feministák nemszeretése.

Ady, Móra ferenc, Karinthy mind-mind feminsitának vallotta magát, és nem csak ők.

Azt hiszem Ön/Maga/Te se vennéd jó néven, ha az Ön biológiai adottságai alapján én eldönteném, és előírnám, hogy Önre/Magára/Rád milyen feladatok várnak itt a földi életben, és milyen módon bontakoztassa ki magát a földi létben.

Stella 2007.07.04. 09:49:25

Kedves DeluksZ, talán annyi köze van az emancipációnak és a dolgozó nőknek a csökkenő születésszámhoz, hogy statisztikai felmérések szerint ahol magas a nők foglalkoztatottsága, ott több gyerek születik, ahol alacsonyabb, és ahol a konzervatív családmodell az irányadóbb, ott - láss csodát - alacsonyabb a születésszám. Vagyis a több gyerek születéséhez (és persze egészségben, anyagi, lelki stb. biztonságban való felneveléséhez) vezető út a nők foglalkoztatottságának növelése. Ez természetesen a fejlett országokra vonatkozik, amelyek közé Mo. is tartozik.

Stella 2007.07.04. 09:52:45

És kedves Piroska, én egyetértek B hozzászólásával, sztem is sokan, akik gender meg feminista témában aktívak, ennek következtében 3-szorosan leterheltek (kereső munka, otthoni munka, civil munka), ezért bizony kevés idejük jut blogolni, a kevés szabadidejüket igyekeznek családjukkal, barátaikkal sdtb stb tölteni. ÉN magam is már többször dilemmáztam a blogoláson, de még nem döntöttem, mert sajnos így is túl sokat ülök a sz.gép előtt,a helyett, hogy virágokat szednék egy szép tarka réten vagy végre révenném magam, h megint jógázni járjak vagy hasonlók... Viszont ha rászánom magam, lehet, h tanácsodat kérem, melyik "szolgáltatónál" érdemes szted blogot csinálni - a tiednek mik az előnyei-hátrányai.

vl · http://www.szakitshabirsz.blog.hu 2007.07.04. 10:01:41

stella: ha nem akarsz nagy blogolásba kezdeni, írjál a Piroskára, nyitottak vagyunk, sőt! írj emilben, beszéljünk róla. egyébként a bloghu legjobb

Stella 2007.07.04. 12:55:26

Kedves Piroska! És ezt ismered? Én most találtam.
interalia.blog.hu/

vl · http://www.szakitshabirsz.blog.hu 2007.07.04. 15:05:17

Ismerem-e? a blogrollt és a moretaget is én árultam el nekik. :)

Stella 2007.07.05. 10:43:45

Hát hiába, a férfiak számítógépes tudása... :)))

EL LOBO - A farkas · http://ellobo.freeblog.hu 2007.07.06. 12:22:17

Kedves Piroska!
Sok sikert neked, aztán remélem, TALÁLKOZUNK!
El Lobo - A FARKAS
süti beállítások módosítása