Piroskablog [gender+kultúra]

Piroska csak egyszer tévedt el a Nagy Kerek Nemierdőben, és máris lecsapott rá a Farkas. Piroska most visszacsap! Írd meg, mit láttál a Nagy Kerek Nemierdőben.

címkék

12pont (5) akció (3) amerika (17) autó (4) bakos (7) beszámoló (7) beszédmód (48) biológia (4) botrány (4) buzizás (3) celeb (7) család (8) egyház (6) előítélet (7) erőszak (21) esélyegyenlőség (22) feminista (4) feminizmus (14) ffi (59) film (18) foci (7) gender (3) hír (67) interjú (4) irodalom (15) iszlám (3) japán (4) kép (5) kritika (26) külföld (9) kultúra (10) magyar (9) média (14) melegek (11) népszabadság (6) (98) oktatás (4) olvasónapló (5) plasztika (4) politika (17) prostituált (3) reklám (17) sport (7) szabály (7) szavazás (4) szex (14) szexista (29) sztereotípia (27) szülés (3) társadalom (62) test (6) tévé (13) transgender (5) tudomány (4) újság (9) vallás (7) videó (12) vita (4) Címkefelhő

Piroska kosarából

Utolsó kommentek

Olvasókönyv nőknek és férfiaknak (Bán: Esti iskola)

2007.05.07. 14:40 vl

Olvasmányélmény - mindig erről kellett beszámolni az iskolában, miközben szenvedett az ember a sok szar könyv felett. Az olvasókönyvekbe beválogattak rengeteg szöveget, amin úgy rohantunk át az évek során, hogy semmire nem emlékszünk belőlük.

Bán Zsófia olvasókönyvvé (novellafüzérré) szerkesztette első, novelláskötetét, és nemcsak címében, hanem egész felépítésében követi a címből adódó koncepcióját. A szövegek mellett futó képek vicces illusztrációkként teremtenek új kontextust a novelláknak, míg a novellákat lezáró kérdések újragondolásra ösztönöznek. Egy nagy játék ez a kedves, szerény és szórakoztató kötet, amivel már régen lehetett találkozni.

Először az Éjszakai állatkert című antológiában olvastam azonos címen futó egzotikus-erotikus novelláját, amihez kapcsolódik Berill felvetése, miszerint a leszbikusságot ne egzotikumában ragadják meg az irodalomban (filmben, pornóban etc.). Nem lehet, hogy olvasó fügő is? Mert egyetértek azzal, hogy egzotikus volt, de főleg a kontextus miatt, nem úgy, ahogy a romákat szokták a Fókuszban ábrázolni (mintha most találtak volna rájuk valami őserdőben). A novella nagyon erős, jól felépített, és nagyon kilógott ezek miatt az Éjszakai állatkertből, amibe sok gyengébb írás is bekerült.

A 21 novellából álló Esti iskola mérlege: néhány nagyon erős (Holvan Anya, Gustave és Maxime Egyiptomban, Éjszakai állatkert, A két Frida), sok jó (Egy doboz fénykép, Mrs. Longfellow leég, Self-help, Madame de Merteuil megrázza magát) és több közepes.

Bán Zsófia szövegeiben színes társadalom és kultúraleírások, intertextusok és átírások, valamint minden történet középpontjában a nőt helyezi, közülük sok leszbikus sztori van. A gendert fel-,ki-,át- és szétforgatja, végre valami izgalmasat olvashatunk a társadalmi nemek változásáról. E tekintetben Nádashoz szorosan kapcsolódik Bán, Minden Piroska-olvasónak kötelező megvenni, sajnálom, mindenki induljon el, egy  hét múlva kikérdezem.

Szerzőnk humoros, önreflexív és ironikus, frappáns és provokatív. Ez egy jó kötet, nem kell  lesütni a szemét senkinek, nem kell magyarázkodni, hogy első kötet. Büszkén vállalni.

Pluszpontok járnak a borítóért, ami poszterré teríthető ki.

Ezeket a nézőpontokat a tudományos munkáiból (az ÉS-vitából) ismerhetjük, a Mindentudás Egyetemén előadott a feminizmus és irodalom kapcsolatáról, most ezt a gyakorlatba is átültette. És ennek nem győzünk eléggé örülni!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://piroska.blog.hu/api/trackback/id/tr6272181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vl · http://www.szakitshabirsz.blog.hu 2007.05.07. 16:02:42

a bloghu beszart, eltüntette a bejegyzésem, amiben Bán Zsófiáért rajongok. türelem, türelem. Izgultok, igaz?
süti beállítások módosítása