Piroskablog [gender+kultúra]

Piroska csak egyszer tévedt el a Nagy Kerek Nemierdőben, és máris lecsapott rá a Farkas. Piroska most visszacsap! Írd meg, mit láttál a Nagy Kerek Nemierdőben.

címkék

12pont (5) akció (3) amerika (17) autó (4) bakos (7) beszámoló (7) beszédmód (48) biológia (4) botrány (4) buzizás (3) celeb (7) család (8) egyház (6) előítélet (7) erőszak (21) esélyegyenlőség (22) feminista (4) feminizmus (14) ffi (59) film (18) foci (7) gender (3) hír (67) interjú (4) irodalom (15) iszlám (3) japán (4) kép (5) kritika (26) külföld (9) kultúra (10) magyar (9) média (14) melegek (11) népszabadság (6) (98) oktatás (4) olvasónapló (5) plasztika (4) politika (17) prostituált (3) reklám (17) sport (7) szabály (7) szavazás (4) szex (14) szexista (29) sztereotípia (27) szülés (3) társadalom (62) test (6) tévé (13) transgender (5) tudomány (4) újság (9) vallás (7) videó (12) vita (4) Címkefelhő

Piroska kosarából

Utolsó kommentek

Abortusz: emberarcú terrorizmus

2007.04.24. 10:28 vl

A Vatikánban mindig vannak olyan papok, akik nem bírják megállni, hogy faszságokat beszéljenek. Az egyházban miért ragaszkodnak olyan nézetekhez, amik mára már nem tarthatók?

"Emberarcú terrorizmusnak" minősítette az abortuszt és az eutanáziát a vatikáni hittani kongregáció vezetője, Angelo Amato érsek, írja a Reuters. A vatikáni hierarchia második helyén álló Amato - XVI. Benedek is a hittani kongregációt vezette még Joseph Ratzingerként - a melegházasságot a gonosz megtestesülésének nevezte.

Amato nem véletlenül szólalt meg most a kérdésben, hiszen az olasz kormány éppen a melegek jogainak bővítésén dolgozik. Az érsek szerint napjainkban a televíziós hírműsorok egyre inkább "az ördögről készült perverz filmnek" tünnek. Ráadásul a média a gonosz előretörését haladásként ünnepli, háborgott.

Amato az abortuszklinikákat az emberiség mészárszékainek nevezte, és bírálta "az úgynevezett civilizált népek" parlamentjeit, amiért azonos neműek házasságát támogatják, pedig ez "a természet törvényei ellen való". Bővebben>>

14 komment

Címkék: hír vallás egyház

A bejegyzés trackback címe:

https://piroska.blog.hu/api/trackback/id/tr1062773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.04.24. 10:40:37

Ugyan már??!!! Egy vallásnak álcázott bűnszövetkezet ne moralizáljon.

Üdv: az élő IGE

Deansdale 2007.04.24. 19:51:09

Na, most lehet csodálkozni: vl, egyetértek veled :) Ez hozzáállás szerintem is ostobaság.

Az egyház elégedjen meg azzal, hogy a saját tagjainak életét befolyásolja, a kívülállókat hagyja békén.

Kozonithy 2007.04.24. 20:56:11

Az abortuszt én is gyilkosságnak tartom, akárhogy is szólnak erről a paragrafusok, és akármit mond az Egyház. Ha mellette állna, akkor is emberölésnek tartom.

Néhány kép az abortusz után:
www.grain.hu/emlek.htm
(akárhogy is, ezek ízig-vérig emberek... voltak)

KozmetikaiSzigony 2007.04.24. 22:24:04

Na igen, ezt adtak nekunk a romaiak.

Krapulax 2007.04.25. 00:30:12

Ha gyilkosságnak tartod, minden jogod megvan rá, hogy ne tedd. Soha senki nem fog kényszeríteni rá.
Más viszont máshogy gondolkodik, és csak annyit kér, őt se kényszerítse senki szülésre.

fullmoon 2007.04.25. 07:54:44

Mi a magyarázat arra,hogy egy nő az abortuszt választja,teljesen egyértelmű,hogy valami olyan probléma van a háttérbe,ami miatt "annak" a kis embriónak ami megfogant az anyaméhben,nembiztos,hogy ha megszületne,olyan környezetbe kerülne,ahol egy egészséges lelkileg is stabil fiatallá felnőtté válna...,az életszínvonalról már nem is beszélve...,CSAK GONDOLJATOK BELE! AZ ORSZÁGUNKAT "KORMÁNYZÓ" PARLAMENTI KÉPVISELŐK BURZSUÁ ÉLETSZÍNVONAL FELÉ ERŐSZAKOLJA AZ ORSZÁGOT ÉS A JÓNÉPET IS! EGY SZÜLÉS OTT KEZDŐDIK:135.000.--TŐL A CSILLAGOS ÉG...,SZÓVAL GONDOLOM NEM KELL TOVÁBB FEJTEGETNEM, a mi kishazánkra korlátozva az abortuszi helyzetet ,vajon miért nem szülnek,vagy éppen miért vetetik el a születendő kis embriót!...tragédia.A felnövekvő csperedő gyermekek sorsáról már nem is beszélve.Micsoda anyagi hárrér szükségeltetik.Bevallom őszintén,nekem két kis gyermekem van,de időnként mikor este már lefekszenek,a könnyeim a tenyerembe hullik,és arra gondolok,ha édesapám nem lenne aki segít a gyermekek felnevelésében,akkor nemtudom mihez kezdenék...:(

negatív macska 2007.04.25. 16:11:26

A magyarfogyás és az abortuszok magas (mellesleg még így is csökkenő) számának okai - szerintem:
(1) Egzisztenciális bizonytalanság. Manapság egy fiatal akkor indul a saját hajlék biztonságából az életbe, ha a szülei elég tehetősek ahhoz, hogy mondjuk a diplomaosztóján megajándékozzák egy lakással. Ellenkező esetben, havi százezres megtakarítással min. 8 évbe telik összegyűjteni egy tízmilliós lakásra valót. Vagy pedig marad a kölcsön, amelybe egyre kevesebben mernek belevágni. Ez nem indokolja a teljes gyermektelenséget, de a családalapítás kitolódását igen.

(2) (a) Családon belüli munkamegosztás egyenlőtlensége, a hagyományos családmodell válsága. Nem gondolom, hogy a magyar nők többsége karriervágytól fűtötten jár dolgozni napi 8 órában, és hogy mindenki a vezérigazgatói székért hajt. Ez a nálunk jobb gazdasági helyzetben lévő országok luxusa. Az átlagos magyar család nem él meg egy fizetésből, kivéve, ha az édesapa napi 10-12 órát gürcöl, aztán jól meghal infarktusban, 45 évesen. A kétkeresős családmodell elsősorban gazdasági jelenség, másodsorban pedig szellemi igény. Lehet rajta vitatkozni, hogy ez utóbbi jó dolog-e vagy sem (szerintem az), és hogy nem volna-e praktikusabb visszaküldeni az asszonyokat a fakanál mellé (nyilván az volna), de sok értelmét nem látom. Ebben a korban, ebben a társadalomban élünk, ehhez kell tehát alkalmazkodnunk. Márpedig abban a családban, melynek mindkét kereső tagja lehúzza a napi nyolcóráját (vagy többet), nem járja, hogy az otthoni teendők majd’ 100%-a (ha úgy tetszik, a „második műszak”) kizárólag egyikükre háruljon. Az átlagfelfogással ellentétben az új helyzethez igazított munkamegosztás nem kell, hogy a férfi-női szerepek felcserélődésével járjon. Minden (házas)pár, család ossza be a teendőket a saját szájíze szerint (ki mit utál kevésbé), és kész. A nagynéninek meg a szomszédnak semmi köze hozzá.

(2) (b) A főállású anyaság ill. háztartásbeliség alacsony anyagi és erkölcsi megbecsültsége. Itt még mindig tartja magát a nézet, hogy a házimunka „nem munka”, és a kisgyerekével otthon lévő anyuka csak „lábat lógáz” egész nap. Ez társadalmi hozzáállás kérdése, nem az állam dolga, hogy változtasson rajta, de ha az államkassza bírja, akkor a főállású anyaságot, mint munkavégzést – mert az – tisztességesen honorálni kellene.

(3) 4-6 órás bedolgozási és távmunka-lehetőségek hiánya, a kisgyermekes anyukák, ill. általában a nők hátrányos megkülönböztetése az álláspiacon. Ez a pont nem sok magyarázatra szorul. A munkáltatót kötelezni arra nem lehet, hogy egy 8 órában foglalkoztatott alkalmazott helyett két 4 órában dolgozót fizessen, kivéve, ha megéri neki anyagilag. Márpedig ez jelentős gazdasági, jogi, társadalmi átszervezéseket igényel. Ez tehát az állam dolga lenne. A nők diszkriminációja is az, legalább felerészben, de felerészben a társadalom hozzáállásán múlik, lásd az előző pontot. A munkáltatót kizárólag az érdekli, mennyi hasznot termel az alkalmazott. Ha adott két hasonló képességű ember, akik közül az egyik elmehet szülni, és várhatóan ő lesz az, aki folyton szabadságot vesz majd ki a gyerek körüli teendők (orvoshoz rohangálás, otthoni ápolás etc.) miatt, nyilván a másikat alkalmazza, azt, aki kisebb eséllyel esik ki a munkából. A munkáltatót tehát nem hímsovinizmus vezérli, hanem józan (nyereségorientált) belátás, az eredmény mégis az esélyek egyenlőtlensége.
(4) Örökbeadás és –fogadás nehézségei. Érdekes dolog, hogy míg saját gyermeket boldog-boldogtalan szülhet, az örökbefogadni szándékozók hosszú, testileg-lelkileg megerőltető tortúrán mennek keresztül, mire megállapításra kerül az alkalmasságuk (vagy alkalmatlanságuk), arányaiban mintha mégis kevés árva találna szerető befogadókra. A dolog másik oldala az, hogy a legtöbben kizárólag makkegészséges, csecsemőkorú, nem roma származású gyereket hajlandóak magukhoz venni, s ezért megint csak sokan maradnak állami gondozásban.

(5) A fogamzásgátlás terhének egyenlőtlen megosztása. Jellemző, hogy most is csak arról beszélünk, hogy a nők mit tesznek, tegyenek meg azért, hogy legyen/ne legyen gyerekük. Internetes fórumokon olvasok olyan véleményt, hogy „inkább én fekszem kés alá, nehogy szegény drágám tegye kockára az egészségét”. Ugyan miért? Szintén itt olvastam egy háromgyermekes apuka vallomását, aki a felesége egészségének megóvása érdekében vállalta a sterilizációt. Róla viszont sokan példát vehetnének. Mindig összevont szemöldökkel hallgatom az olyan véleményeket, hogy „ugyan, kérem, minek is gondolkodunk ezen, hiszen ott a mindenki számára elérhető tabletta!”. Könnyű dobálózni a szavakkal, - „Májkárosodás, elhízás, trombózis? Ugyan, majd pont te leszel egymillióból az az egy, akin kiütközik a káros mellékhatás!” - ha az ember nem a saját bőrét viszi a vásárra. Persze, ha arról van szó, hogy kellemetlen-e „zokniban lábat mosni”, meg potenciazavarokat okoz-e a férfiaknak kifejlesztett fogamzásgátló tabletta, akkor máris jön a húzódozás. Ld. A cikkrészletet a férfiakról, akiknél „a nemzésképtelenség tudata kifejezetten gátló lehet”. Arról nem is beszélve, hogy többen egészségügyi okok miatt nem szedhetnek fogamzásgátló tablettát, amely, valljuk be, amúgy a legbiztosabb védekezési módszer.
Elnézést kérek, ha a mondandóm esetleg „férfigyűlölőnek” és cinikusnak tűnik. Akinek úgy tűnik, az félreért (illetve, a cinizmus stimmel). Nem szándékozom a férfinemre testálni a fogamzásgátlás felelősségét. Szerintem az, hogy milyen módszert választanak, a partnerek közös döntése és felelőssége kell(ene), hogy legyen. A lényeg az, hogy ne várjuk automatikusan a másiktól, hogy „majd ő megoldja”.

(6) A hatékony felvilágosítás hiánya. Egy mai fiatal előbb tudja meg, milyen überf*szakirály dolog az anális szex, mint azt, hogy mi az a kölcsönösség és melyek a legveszélytelenebb fogamzásgátlási módszerek. Mi például megtanultunk óvszert húzni, de itt be is fejeződött a nagy felvilágosító munka, pedig még jócskán lett volna mit tanítani (na, nem azt, hogy mit, hova és hogyan, meg méhecskék és hasonlók – hanem a többit). Iskolai tananyagba épített felvilágosítás kellene, számonkéréssel. A témakör: a fogamzásgátlás módszerei, előnyei, veszélyei; az abortusz káros hatásai; szexuális úton terjedő betegségek; a szexualitás lelki oldala, párkapcsolati ismeretek, ésatöbbi. Persze, mindezt be kellene építeni a pedagógusképzésbe, ha már a szülők hozzáállása adott (sok helyütt nagy hallgatás, szemforgatás meg tiltás van, őszinte beszélgetés és segítség alig). Ti. azt gondolom, hogy ehhez a feladathoz nem is a diákoknak, hanem a szüleiknek kellene felnőniük...
A lényeg az, hogy a gyermekvállalás és családtervezés kérdésében pozitív példával, segítőkészséggel, támogatással kellene utat mutatni – lásd a fenti pontokat -, nem pedig karrieristázni és nemzetgyilkosozni, mert utóbbi csak arra jó, hogy bűntudatot, sőt, „csakazértse” ellenállást szüljön. (Itt jegyezném meg, hogy azt is nagyon érdekesnek tartom, hogy amikor egy fiatal, bajba jutott anyának vagy párnak valódi segítségre – álláskeresés, lakhatás, étel, ruha stb. – lenne szüksége, hirtelen minden, addig nagyhangú, melldöngető gyermekvédő elsunnyog. S többnyire a szerény, háttérben maradó átlagember az, aki ha kicsivel is, de segíteni próbál.)

Ugyanis senki sem szereti, ha kényszerítik valamire, ám lehet, hogy gyengéd terelgetéssel és valódi segítséggel, de a döntés szabadságát meghagyva sokakat el lehetne indítani a gyermekvállalás irányába. Ha konkrétan Kiss Marit nem sikerül, hát nem sikerül – el kell fogadni, hogy vannak, akik nem vágynak utódokra, még akkor is, ha ez evolúciós szempontból (számukra) végzetes stratégia. Tudom, hogy erre most sokan felszisszennek, ha az eddigieken még nem is...

(Bocs, ha kifolyt a szemetek.)
Tömören és röviden: pofázni könnyű...

Lirael 2007.04.25. 16:12:12

Kozonithy: nagyon brutális és elrettentő képeket mutattál be, hogy mi célból, én azt nem egészen értem. Szerintem vagyunk annyira felnőtt emberek, hogy tudjuk, az abortusz nem éppen leányálom. És itt nem csak a magzatról van szó: mit érez eztán egy nő?
És itt teljesen egyet értek Krapulaxszal. Vannak olyan helyzetek, amikor nem csak az anyának, de talán a gyereknek is jobb így. Ez így elég kegyetlenül hangozhat, de milyen élete lenne egy nem várt gyereknek? Akit eltartani sem képesek? Nevelni se?
Deansdale utóbbi hozzászólása is közel áll a gondolataimhoz, bár én kicsit finomítanék. Az egyház rendet próbál tenni a világban, csak a világ már annyira kaotikus, hogy a rendcsinálás ilyentén módja meglehetősen hiábavaló és erőltetett próbálkozásnak tűnhet.
Krapulax és Deansdale: mennyire áll közel hozzátok az irodalom? Ha valamennyire igen, szívesen küldenék nektek valamit (én freemailes vagyok, és nem lesz nehéz dolgotok az e-mail címem kitalálásban). És most rémesen rejtélyes voltam, ugye?

Lirael 2007.04.25. 16:20:44

Macska: az utolsó kérdésem rád is vonatkozott. ;)

Deansdale 2007.04.25. 19:48:51

Macska, attól hogy egy férj sterilizáltatja magát, még nem biztos, hogy nem lesz a családban újabb gyerek :)
(Csak legfeljebb óriási botrány kíséretében :)

Az örökbefogadók hadd döntsék el, kit-mit szeretnének felnevelni, a szexuális felvilágosításra meg csak annyit, hogy szerintem ez pl sokkal fontosabb lenne, mint a nemrég emlegetett "meleg mesék"...

Egyébként minden tiszteletem a hozzászólásért :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2007.05.05. 23:09:04

fullmoon,

„EGY SZÜLÉS OTT KEZDŐDIK:135.000.--TŐL A CSILLAGOS ÉG...”

vagy hazudsz, vagy hülye vagy

negatív macska 2007.05.08. 11:16:17

Nem lett volna elég annyi, hogy "szerintem tévedsz, fullmoon"? Leszokhatnátok erről az énfingtamapasszátszelet-stílusról, ha értelmes társalgást szeretnétek folytatni a jövőben. Kinek nem inge stb.

karthagó 2007.05.08. 13:57:15

"Nem lett volna elég annyi, hogy "szerintem tévedsz, fullmoon"? "

és utána még érvekkel, tényeket felsorolva, indokolhatta volna azt, miből gondolja, hogy fullmoon téved.

szinszilla 2007.11.13. 22:19:14

Az abortusz gyilkoság
Ha nem hiszitek nézzétek meg.
Google-ban keresétek meg az abortusz utáni képeket
süti beállítások módosítása