Piroskablog [gender+kultúra]

Piroska csak egyszer tévedt el a Nagy Kerek Nemierdőben, és máris lecsapott rá a Farkas. Piroska most visszacsap! Írd meg, mit láttál a Nagy Kerek Nemierdőben.

címkék

12pont (5) akció (3) amerika (17) autó (4) bakos (7) beszámoló (7) beszédmód (48) biológia (4) botrány (4) buzizás (3) celeb (7) család (8) egyház (6) előítélet (7) erőszak (21) esélyegyenlőség (22) feminista (4) feminizmus (14) ffi (59) film (18) foci (7) gender (3) hír (67) interjú (4) irodalom (15) iszlám (3) japán (4) kép (5) kritika (26) külföld (9) kultúra (10) magyar (9) média (14) melegek (11) népszabadság (6) (98) oktatás (4) olvasónapló (5) plasztika (4) politika (17) prostituált (3) reklám (17) sport (7) szabály (7) szavazás (4) szex (14) szexista (29) sztereotípia (27) szülés (3) társadalom (62) test (6) tévé (13) transgender (5) tudomány (4) újság (9) vallás (7) videó (12) vita (4) Címkefelhő

Piroska kosarából

Utolsó kommentek

Kikerülhetőek a sztereotípiák?

2007.04.13. 17:16 vl

Sixx kolléga kérésünkre hozzászólt a témához, amire egyik lelkes kommentezőnk, Hallohallo próbált válaszolni, de a rendszer nem engedte. Elküldte levélben, és valószínűleg túl hosszú volt a bloghunak. De akkor olvassátok.

szóval az, hogy a 'csajos filmek' a romantikus filmek, meg a "hogyan is pasizzunk be" filmek, valamint hogy a komolyabb illetve akciódúsabb filmek nem jönnek be a nőknek, hát... hogy is mondjam... maradjunk, legenyhébb esetben, a sztereotípia szónál.
szerintem eleve a felvetésre való reagálás elhibázott, ezt már az előző blogbejegyzésnél megírtam, miszerint attól van egy filmnek - teszem azt női - neme, hogy bizonyos csoportnak - ez esetben nőknek - tetszik. (én kértem meg Sixxet, hogy regáljon rá- vl)


úgy gondolom, egy film - könyv, egyéb műalkotás - nemét az adja, hogy milyen nézőpontból vesz szemügyre dolgokat, vagy hogy milyen csoport problémáit villantja fel, mekkora érzékenységgel (pl ki tudja-e kerülni a patriarchális és/ vagy berögződött előítéleteket: a szex és ny sokszor nem, ld mindig kell egy pasi, és mindig kell egy új cipő, e körül forog a nagy része, időnként szerencsére tényleg felbukkan valami üdítően őszinte jelenet, szerintem sajnos nem elégszer).


úgy gondolom, nagyon meghatározó a rendező neme is, de nem feltétlenül, vannak bőven kivételek. pl a kés a vízben annyira tisztán megmutat egy kapcsolatot belülről, hogy szerintem az egyszerre férfi és női film is, a csak szex és más semmi meg annyira klisés és gonosz a női szereplőkkel, főleg a szomszédasszonnyal, hogy inkább tartom férfifilmnek.
valami okból férfiak szeretnek nőt és "a nő" lelkivilágát (esetleg szexualitását) állítani a középpontba, pedig, eléggé nyilvánvaló okból, nem ismerhetik olyan mélységekben a női életet, annak részeit, problémákat és az ezekből adódó gondolkodásmódot, reakciókat, mint egy nő (tudom általánosítok meg leegyszerűsítek, nézzétek el nekem, ekkora terjedelemben nem igazán lehet kifejteni pontosan). amiket szívből gyűlölök: a női tusolós jelenetek (angi vera), az anya-lánya közti meghitt, szeretetteljes, felhőtlen viszony (basszus egy konkrét példa se jut most az eszembe), meg a különleges lelkivilágú finom prostituált (éli az életét, closer, de még a pretty woman is, ugyan nem finom a lelke, de hányok az egésztől).


a női rendezők viszont jellemzően szeretnek nőket, ráadásul valós nőket megjeleníteni, középpontba helyezni, legtöbbször ebből születnek a női filmek. pl a friss levegő. amit mondjuk nem néznék meg még egyszer, bár időnként még tetszett is, női film, de ez nem az a kategória, amit az imdb-n meg lehet találni a nők által 10 legpreferáltabb film között (és itt jön be az, amit az elején is említettem, hogy attól még, hogy női film, nem biztos hogy sok nőnek tetszik is).


egy dolog volt az írásodban sixx, ami szerintem szorosan kötődik a film neméhez, a kivillantott csöcs. ez a nézőpont miatt fontos. mert ki akarta megmutatni kinek azt a cicit? férfi a férfinak. tehát adva van, hogy férfiaknak készült a film (pont emiatt a nézőpont miatt - is - tartom alapvetően férfifilmeknek a pornót is).


ami viszont nagyon-nagyon zavaró volt, az olyan aprónak tűnő dolgok: "moziba viszek egy csajt" illetve "szerelmes kislány moziba csábítja a hímet". no comment.

2 komment · 1 trackback

Címkék: média kritika film vita beszédmód sztereotípia

A bejegyzés trackback címe:

https://piroska.blog.hu/api/trackback/id/tr2558250

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: en sonu 2018.05.25. 10:31:24

Monitor evolúció! - Mindennapi kockaságok

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hallohallo 2007.04.14. 12:43:50

hu, piroska, nagyon köszönöm.
még csak annyit, hogy lehet, hogy félreérthető voltam: tudom, hogy te kérted fel sixx-et, hogy írjon, nem azt tartottam elhibázott reagálásnak, hogy írt, sem pedig azt, hogy felkérted, hanem hogy:
női film = ami sok nőnek tetszik. ami tulajdonképpen az alapállítása.

Deansdale 2007.04.14. 15:05:59

"úgy gondolom, egy film (...) nemét az adja, hogy milyen nézőpontból vesz szemügyre dolgokat, vagy hogy milyen csoport problémáit villantja fel, mekkora érzékenységgel (pl ki tudja-e kerülni a patriarchális (...) előítéleteket"
Sajnálattal kell közölnöm, hogy belőled is kibukott a sztereotipizálás. Főleg mivel az "érzékenységet" itt érezhetően a nőkhöz kötöd. Továbbá "patriarchátusra" hivatkozni szintén sztereotipizálás, mivel egy kalap alá húzol vele minden férfit és egyben meg is ítéled.

"annyira klisés és gonosz a női szereplőkkel, főleg a szomszédasszonnyal, hogy inkább tartom férfifilmnek"
Mert klisés vagy gonosz = férfi, ugye? Ez sem sztereotíp, dehogy.

Az egyetlen dolog meg, amiért elnézést kérsz - hogy a férfiak nem ismerhetik annyira a női életet, mint a nők - az egyetlen tényszerűség a véleményedben, amiért pont nem kéne bocsánatot kérni.

Egyébként nem lehet moziba vinni egy csajt? Nem mindenki kap a szívéhez, ha "elviszik" moziba, tudod, hiszen nem mindenki feminista élharcos :P Ha meg a "csajjal" van bajod, semmivel sem rosszabb mint a "pasi".

Úgyhogy kislányom, egyes, ülj le.
Ja, és ezentúl kisebb vehemenciával támadd azokat akik szerinted sztereotipizálnak.
Meg esetleg gondold át még egyszer, hogy mit is jelent a sztereotípia és tényleg olyan sátáni dolog-e, mint amilyennek lefestetted.

Ezektől eltekintve az elképzelésedben van igazság, csak nem áll olyan messze attól, amit Sixx állít. A nézőpont általában determinálja azt is, hogy kinek szánja a filmet a rendező, tehát ha női nézőpontból tekint valamire, azt többségében női nézőknek szánja. (Mainstream médiáról beszélünk, nem évenkénti 1-2 művészfilmről.) S mivel nekik szánja, valszeg nekik fog jobban tetszeni. Bezárul a kör. Ugyanazt mondod, mint Sixx, csak te az elejét, ő a végét.
És ez az egész nem sztereotipizált, csak azt kéne belátnod, hogy attól, hogy te eltérsz egy "átlag női ízléstől", attól még létezhet. Ha a hollywoodi rendezők statisztikák alapján egy filmet női célközönségnek lőnek be, az nem sztereotíp, csak figyelembe veszi a valóságot, ami fölött sokan szeretnek elsiklani.
süti beállítások módosítása