Piroskablog [gender+kultúra]

Piroska csak egyszer tévedt el a Nagy Kerek Nemierdőben, és máris lecsapott rá a Farkas. Piroska most visszacsap! Írd meg, mit láttál a Nagy Kerek Nemierdőben.

címkék

12pont (5) akció (3) amerika (17) autó (4) bakos (7) beszámoló (7) beszédmód (48) biológia (4) botrány (4) buzizás (3) celeb (7) család (8) egyház (6) előítélet (7) erőszak (21) esélyegyenlőség (22) feminista (4) feminizmus (14) ffi (59) film (18) foci (7) gender (3) hír (67) interjú (4) irodalom (15) iszlám (3) japán (4) kép (5) kritika (26) külföld (9) kultúra (10) magyar (9) média (14) melegek (11) népszabadság (6) (98) oktatás (4) olvasónapló (5) plasztika (4) politika (17) prostituált (3) reklám (17) sport (7) szabály (7) szavazás (4) szex (14) szexista (29) sztereotípia (27) szülés (3) társadalom (62) test (6) tévé (13) transgender (5) tudomány (4) újság (9) vallás (7) videó (12) vita (4) Címkefelhő

Piroska kosarából

Utolsó kommentek

Van a filmnek neme?

2007.04.06. 15:27 vl

Sokszor hallani egy-egy filmről, hogy ez olyan csajos vagy fiús film. Ezen mindig jót lehet kacagni, mert ilyen tipizálás nincs.  Régóta foglalkoztat a kérdés, hogy van-e a filmnek neme, vagyis vannak-e férfias vagy nőies filmek. Lássuk.

Persze mindig azt mondom, hogy nincsen nemi tipizálás, de aztán az élet rám cáfol: igenis vannak olyan filmek, amik a nőknek/férfiaknak jobban bejön (A reklámosok és a kereskedelmi tévék erről külön beszélhetnének). A 300 miatt újra előkerült ez a kérdés: 2 órás mészárszék, ami mégis csak a férfiakat ünnepli. Vagy a nőknek elég az, ha szép, izmos férfiakat látnak? Nem hiszem.

Én kurva sok filmet fogyasztok, mindenfélét: akciót, drámát, vígjátékot vagy romantikust, meg persze a művésznek hívott fiktív kategóriát is. Most akkor ez hogy van?

A tipikusan nőiesnek mondott romkomokat annak ellenére szeretem, hogy a fordulatok és a narráció semmi bravúrt nem ígér, előre tudni, hogy össze fognak jönni, akiknek össze kell. A romantikus filmeket valószínűleg az érzelmek, a szerelem központba helyezése miatt tartják nőcisnek.

Vagy ott vannak a művészfilmek, amik elég érzelmesek ahhoz, hogy az előbbi logika alapján nőiesnek tekintsük, bármit is jelentsen ez. Ráadásul kifejezetten egy másik férfiasságot mutatnak be: törékeny férfiak néznek szembe kurva sok problémával, miközben nem az általánosságban ismert férfiképnek feleltetik meg őket. Nem erősek, különlegesek, viszont bizonytalanok, önmagukat is rendszeresen megkérdőjelezik.

Az akciófilmeket férfiasnak tartják a sok fegyver, a macsó dumák és a kemény tökű csávók miatt. De ismerek lányokat, akiknek ez bejön. Most akkor hogy van ez?

A pornó megint más kérdés. Többnyire férfiak nézik, bár ők sem vallják be, de vannak nők, akiknek nem kell. Érdekes, amikor szóba kerül a pornó, a nők azt állítják, az érzelmek hiánya miatt nem nézik. A szexfilmek férfiközpontúak, ezt nehéz lenne tagadni: az ő nézőpontjukból látjuk az eseményeket, így a széttárt lábú nőt, ráadásul az egész szexfilm a férfi ejakulációjára épít. A nő le van szarva. Akkor a pornó férfias?

És arról nem is beszélve, hogy egyesek szerint a rendező neme határozza meg a filmet, ami fura álláspont, ha belegondolunk Almodovar életművébe, illetve abba a ténybe, hogy milyen kevés női rendező van.

Konkrétumokról kellene beszélni, mert minden film más. Leültetni egy reprezentatív felméréshez elég nőt és férfit, levetíteni nekik 100 filmet, és lássuk, kinek tetszik.

Persze vannak felmérések, amik azt mutatják, vannak filmek, amiket inkább a férfiak kedvelnek és vannak, amiket a nők. De hogy annak a kijelentésnek lenne értelme, hogy ez olyan csajos/fiús film nem hiszem.

Pedig szívem szerint a 300-ra azt mondanám, hogy ez egy igazán férfias macsó film.

39 komment

Címkék: film vita beszédmód sztereotípia

A bejegyzés trackback címe:

https://piroska.blog.hu/api/trackback/id/tr452552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deansdale 2007.04.06. 19:12:35

Gondolhatsz a My Little Pony-ra és a G.I. Joe-ra. Ezt a vonulatot egy ideig vezetik, de aztán 18 éves kor táján már jobban kifizetődik "koedukált" filmeket csinálni.

"mindig azt mondom, nincsen nemi tipizálás, de aztán az élet rám cáfol" - ezzel mindent elmondtál :)
Még azt is, miért tévedés a feminizmus fele.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.04.06. 21:02:55

Van bizony, csakhogy ez sosem egyfajta szexuális töltés alapján dől el, mert az így vagy úgy mindkét nemet megérinti (pl. a 300: a férfiak a vérontást mennek nézni, a csajok meg a férfiakat).

Ha van egy filmnek neve, pl. a Dellamorte Dellamore-nak

www.sokkmagazin.hu/?p=400

az más faktorok mentén fogalmazódik meg.

Médiageci · http://twitter.com/mediageci 2007.04.06. 21:34:14

Jól körüljártad a témát pro és kontra, sokat nem lehet hozzáfűzni. Ahány ember, legyen alkotó vagy néző, annyi ízlés. Ettől függetlenül sok filmnél valóban statisztikailag lemérhető lenne, az eredmény pedig előre megsaccolható, sőt nyilván ilyen szempontok alapján is készül sok alkotás, hogy melyik nemet szólítja meg inkább. Azért egy Sleepless in Seattle esetében például nem kérdéses, hogy melyik irányba billen a célközönség, noha rengeteg férfi is megnézi a párjával, tehát ez sem fekete-fehér, de biztosan nők által jobban preferált a cuccos.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.04.06. 21:46:57

Elnézést, de ha belőhető egy film célközönsége, akkor mindjárt neme is van? Csak kérdezem... ;-)

negatív macska 2007.04.06. 22:44:34

Rohadjon meg a tartalomszűrés.

negatív macska 2007.04.06. 22:45:20

"Érdekes, amikor szóba kerül a p.rnó, a nők azt állítják, az érzelmek hiánya miatt nem nézik."

Habszöveg. Valójában a p.rnó irrealitása az, ami zavaró. Hogy csajok hatszoros orgazmust élnek át pusztán attól, hogy megsz.patják őket, na az.
Egyébként a szexualitásával békében lévő nő kedveli a jólmegb.szós k.félést, sőt, a nyers látványát is - bár kétségtelen, hogy néha fehér hollónak érzem magam a sok "ahh, nekem csak szerelemtől fűtötten, minimum hathónapos (idő)húzás után megy" között.

vl · http://www.szakitshabirsz.blog.hu 2007.04.06. 23:38:43

nekem is a problémám, mint Driller kollégának: vajon a 100nőből 62nek tetszik, akkor az csajos film? kijelenthetjük biztosan vmire, hogy ez a nőknek készül vagy a férfiaknak?
hiszen pusztán sztereotípiák hozzák létre, amik miből indulnak ki? a férfiak kemények, nem érdekli őket az érzelem, a szerelem, tehát a férfi nem néz romkomot, pedig igen. ugyanez van fordítva is.
kedves nő olvasókat kérdem: a 300-at megnéznétek azért, mert kockahasú csávók vannak benne? (én ebben ugyanis nem hiszek)
médiageci:ez a Sleepless is problémás sztem, mert megvan benne az a narratíva, ami nekem elég ahhoz, jól szórakozzam.
vallomás: nekem volt romkom hónapom, majd utána közvetlenül szigorú háborús időszakom. az egyik nagyon csajos, a másik nagyon fiús a közgondolkodás szerint. identitásomban nem remegtem meg ettől, hehe.

Médiageci · http://twitter.com/mediageci 2007.04.07. 01:01:55

vl (és talán driller is nekem címezte az előzőt): Én is csak azt mondom, bár lehet, hogy az előző hozzászólásom nem volt ilyen kerek, hogy nincs direkt női és férfi film, én például totálisan mindenevő vagyok, megőrülök a filmekért. És rengeteg olyat ismerek, aki a skatulyával ellentétben keresztbe kedvel mozikat, ettől függetlenül biztos vagyok benne, hogy egyrészt a nagy filmmogulok nemekkel is kalkulálnak ("most felkérek egy new yorki leszbikus zsidó írónőt, a rendezésre megnyerem Amy Heckerlinget, és idén én leszek a nyári szinglicsajos romkom blockbuster producere, ha Jennifer Aniston rábólint a főszerepre"), másrészt, ha már fel lett dobva a labda, pont 50:50 százalékos férfi:nő kedvelői arány nem jönne össze egy igazán nagy felmérésnél a különféle filmekre. Nem mondom, hogy egy filmnek van neme, sőt ellenkezőleg, ez így tényleg túlzás, de a filmek jelentős hányadának valószínűleg vagy egy kis előnye vagy az egyik vagy a másik nemnél, szigorúan szerintem.

Természetesen a Sleepless is nézhető minden nem által, párok által meg különösen, inkább azért dobtam be, mert az már visszacsatolva (hány filmet láttunk, amiben szingli nők ezt a filmet nézték, és nagyokat bőgtek rajta, a férfiak meg nem értették az egészet - a szituáció már szinte archetipikus) is női filmnek lett nyilvánítva más filmek által.

Amúgy (ez még az eredeti postra megy) hasonlóan problémás példa érzésem szerint Almodóvar (bár lehet, hogy félreértettem, és nem női filmeket rendező férfiként céloztál rá), mivel valószínűleg inkább nőnek tartja magát, Ozonhoz hasonlóan, persze ennek a jelenségnek is megvan az ellenpéldája, Jodie Foster melegként is női filmeket rendez. Igaz, hogy én is magammal vitázzak, ez esetekben, ha nem a szexuális orientációjukat, hanem a valószínűsíthető szexuális identitásukat nézzük, akkor egyikük sem borítja fel "a férfiak férfi filmet, a nők női filmet forgatnak" szabályt.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.04.07. 04:06:11

vl: nem hiszed hogy a csajok bemennek a 300-ra a csávók miatt??? Nemá... maximum a bölcsészcsajok letagadják :) - de pl. a Gerald Butler ahányszor megjelenik valamelyik amerikai talkshowban, a közönség nőfelhozatalának egy része on screen elélvez (hallható :)

Miért, csak a férfiak lehetnek felszinesek?

Médiageci · http://twitter.com/mediageci 2007.04.07. 04:43:30

Bár utánagondolva, ha már itt vitába keveredtem magammal, az is lehet, hogy nagyon félretippelem, és pont eltűnnének a nagy statisztikánál a nemi preferenciák, végül is a férfiak és nők filmes ízlése a zeneihez hasonlóan olyan nagyon nem különbözik, legalábbis tapasztalataim szerint.

Persze azért vannak kirívó esetek, ha a Sleepless nem a legjobb (ahogy az autós filmek sem jó példák, a hölgyek lassan ugyanúgy csípik őket), akkor ott van a Honey, minden kiscsaj megveszik érte, más nem nagyon bírja végignézni, vagy az egyik kedvencem, az Adventures of Ford Fairlane, aminek említésére a kevesebb humorérzékkel megáldott hölgyek szinte egy emberként úgy reagálnak, hogy "azt a filmet de utálom". :)

Deansdale 2007.04.07. 10:37:00

VL, talán az a probléma, hogy te nem vagy "átlagos férfi" (gondolom nem is szeretnél :), de mégis magadból indulsz ki mikor az átlagról beszélsz.
"a Sleepless is problémás sztem, mert megvan benne az a narratíva, ami nekem elég ahhoz, jól szórakozzam" - igen, ez te vagy, de ettől még a többség véleménye lehet más.

Léteznek "csajos" filmek, egész egyszerűen annak a kérdése, hogy milyen célközönség részére készül. Pl. van vagy féltucat olyan film, aminek a lényege, hogy a csajról kiderül, valójában hercegnő - és hasonló tematikák -, na ez tipikusan olyan film, amit átlag csávó csak életveszélyes fenyegetésre néz meg.

Az első kommentemet nem kéne ennyire figyelmen kívül hagyni, mert komolyan gondoltam ám :)
Sok dologban a feministák máshogy gondolkodnak, mint a többség, és valami idealizmustól vezérelve azt hiszik, hogy igazuk van. De aztán az élet rácáfol a gondolataikra.
Persze általában inkább az eltérő tapasztalatok ignorálását választják, mintsem a nézeteik felülvizsgálatát.
Mivel létezik eltérés férfi és nő között (nehéz lenne tagadni), létezik eltérés az igényeik között, ezért léteznek olyan termékek (pl. film) amelyek valamelyik adott nem szükségleteinek kielégítésére készülnek. De nincs ebben semmi elítélendő. Ami elvezet a másik problémá(m)hoz a feminizmussal, hogy megpróbálnak mindent befeketíteni, amiben a nemek szerinti megkülönböztetést vélik felfedezni. Nincs a különböző igények különböző kielégítésével semmi gond. Vannak csajos filmek és vannak pasifilmek, és bár divatos "genderjófejség" lehet ezt tagadni, kissé elrugaszkodás a valóságtól. Fölösleges elrugaszkodás, mivel semmi baj a csajos és pasifilmek különbözőségével(!).

Ha következetesen végigviszik egyesek a gender mainstreaming hülyeségeiket, eljuthatunk a férfi intimbetétig is, csak minek :P Valahol azért már muszáj lesz elismerni, hogy férfi és nő lehet jogilag és társadalmilag egyenlő, de pszichikailag, fizikailag ugyanolyan sosem lesz.
(A GM-nek vannak értelmes oldalai is, ezért írtam egyesek hülyeségeiről, mert vannak olyanok akik túlzásba viszik.)

Deansdale 2007.04.07. 10:39:37

Már csak annyit felejtettem el hozzátenni, hogy pasinak csajos filmet megnézni nem "szégyen" - ámde attól hogy megnézi, a film még nem lesz kevésbé csajos :)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.04.07. 10:51:17

Én bizonyos fokig férfisovinisztának tartom magam (aki büszke rá ;-), de egy jól megcsinált romkom bármikor jöhet. :-)

vl · http://www.szakitshabirsz.blog.hu 2007.04.07. 11:02:00

drill: sztem nem felszínesség, ha csak egy szép test miatt mész el moziba, ha éppen az érdekel. de várjuk meg a nőket, akik most kiszorultak:)
médiageci: az első részével egyet értek, biztos van a filmnek célcsoportja, amit belőnek a gyártók, és ezzel semmi baj sincs, de az nem jelenti azt, h arra csak nők mennének be. elkezdtél konkrét filmeket mondani, és rájöttél, h problémásak, mert amiről eredtileg azt hinnéd, h fiús (pl autós filmek), arra azt mondod utána, h nem a legjobb példa. az élet más területén is hasonlóan működünk, csak mivel nem ennyire direkt, nem nézünk sezmbe ezekkel a sztereotípiáinkkal.

Mondom: van egy kulturálisan és társadalmilag létrehozott sztereotípia halmaz, ami alapján vmiről azt hisszük, férfias vagy nőies. Ez a bejegyzés erre akart rámutatni, h mennyire nehéz ez az ügy. Mert mint mindenben, itt is ledőlnek ezek a társadalmi elvárások, amik meghatározzák egy ember nemét.

vl · http://www.szakitshabirsz.blog.hu 2007.04.07. 11:14:25

dean: sajnos a szaros bloghu beszart amikor válaszoltam neked, és nem volt kedvem még egyszer beütni a választ, de most akkor.
mindig abból indulsz ki, h a feminizmus mérgező, h hatalomra vágyú nők faszsága (vagy pinasága? ha már gender) ez. PEdig nem.
nem tévút a feminizmus, csak nem látod még az apró részleteit, és ha látod, és nem fogadod el, azzal sincs gond.
mer mit csinál egy feminista? megvizsgálja, milyen technikák, beszédmódok által konstruálódik a nő. ennek mi köze van a férfihoz. Kettőjüknek egymáshoz. Ezek nagyon fontos kérdések, mert tudattalanul midnen nő és férfi ezt csinálja minden nap. gondold végig, mit és miért csinálsz egy nap, hányszor gondolsz arra, h ez nem neked való, mégis te vagy a férfi: sokszor. ahogy én is, meg mindenki, de ezzel semmi baj nincs. a feministák nem akarnak legyőzni senkit (persze rengeteg árnyalata és szárnya van a feminizmusnak, de általában erről van szó). a feministák nem akarnak férfivé válni. a feministák nem hiszik azt, h a leszbikusan kell élni. senki nem akar férfi intimbetétet, ezek töök felesleges faszságok, miért kellenek ezek a megjegyzések?
a feministák is azt mondják, h eltérés van a két nem között, csak ugyanazokat a jogokat szeretnék elérni mindkét nemnek. ez sem normális?
semmit nem akarnak befeketíteni? mit? filmeknél igenis releváns kérdés, mert kurva nagy agy hordozó felület, ami közvetíti a reprezentáviókat, ezért fontos elemezni.
senki nem mondta, h baj lenne azzal, ha lennének csajos vagy fiús filmek, csak itt eddig pont az ellenkezőjéről van szó a vitában.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.04.07. 11:15:52

Na jó, vl, de vallj színt: ledőljenek? :-)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.04.07. 11:17:02

Mármint a nemeket meghatározó falak/elvárások/faktorok.

vl · http://www.szakitshabirsz.blog.hu 2007.04.07. 11:21:12

Almodóvar, Ozon nőknek tartják magukat? mert? melegnek inkább, nem? bár ez biztos összefüggésben van azzal az érzékenységgel és nézőponttal, amivel a filmjeiket készítik. az érzékenység megint olyan sztereotípia, amit nőiesnek tart a társadalom.
Almodóvar és Ozon is nagyon jó, ez a lényeg

vl · http://www.szakitshabirsz.blog.hu 2007.04.07. 11:24:13

igen, bizonyos sztereotípiáknak le kell dőlniük, mert ez a kor már nem bírja el ezket a társadalmi feszütségeket. persze ez jelenti azt, hogy a nők férfiaknak fognak öltözni, a férfiak meg nőknek. ezeket nem érinti sztem.
OFF: te inkább reszkess, mert elolvaslak most a wc-n:)

Stella 2007.04.07. 11:54:01

Sztem is 1. a filmek nagy része nyilván nem 50-50%-ban fog bejönni nőknek és férfiaknak, mégse gondolnám én se, h ettől automatikusan vmi csajos vagy pasis film lenne. Szerintem ez annyira, de annyira személyiségfüggő és nem nemfüggő (igen, pont úgy, mint a zenei, irodalmi stb. ízlés). Én spec. (nő vagyok) nem mennék el a 300-ra, mert nem érdekel, és nem az a fajta vagyok, aki bár hetero, de nem gerjed a meztelen férfi felsőtestekre, viszont van barátnőm, aki abszolút, sőt, akinek bejönne egy meztelen férfiakból álló falinaptár is... És van barátnőm, aki a horrort szereti, van, aki a háborús filmeket, én pl szeretem a politikai krimit (na most az pasis vagy csajos film??). Almodovar: mindig őt hozzák elő, pedig sztem van egy csomó más férfi rendező, aki bár hetero, de attól még úgymond érzékeny, nők és férfiak lelki és egyéb problémáira egyaránt. Azonkivül Almodovar filmjei sem egyformák, nekem ne mondja senki, h pl Pepi, Lucy, Boom vagy a Kika tipikus női problémákat ábrázolt... :))

Deansdale 2007.04.07. 12:13:43

Tévedsz, vl, nem hiszem hogy a feminizmus a sátán műve lenne :)
Csak tisztában vagyok azzal, hogy egyrészt sokféle irányzata van, amik esetenként egymásnak is ellentmondanak (does pro-life feminism ring a bell?), másrészt ahány feminista, annyiféle.
Feltétlen híve vagyok(!) a női egyenjogúságnak. Ha most az lenne a kérdés, amiért a feministák első hulláma harcolt, pl: szavazójog, minden egyes követelésüket támogatnám. Vagy amikor a feminista 12 pontban emberhez méltó szülésről és orvosi támogatásról, vagy megfelelő női képzésről van szó, buzgón bólogattam :) Mert szerintem ez a feminizmus.
Viszont amit a harmadik hullám egyes részei csinálnak, annak semmi köze az egyenjogúsághoz, csak színtiszta őrület. Amikor az USA-ban egy családon belüli erőszakkal megvádolt férfit akkor is lecsuknak, ha minden bizonyíték mellette szól, és az alkotmányos jogait is megtagadják tőle, akkor már fel kell emelni az embernek a hangját a túlkapások ellen. Nem szeretném, ha itt is lejátszódna az, ami az USA-ban.
Egyébként ne mondd nekem, hogy nem látom a részleteket, mert nem tudhatod, hogy kicsoda-micsoda vagyok és mennyit foglalkoztam a témával. Nem túl "elegáns" ha a másvéleményűekről azonnal tudatlanságot feltételezel, hogy enyhén fejezzem ki magam.
(Ahogy a gender mainstreaming is egy érdekes téma, ugyanis a feminizmuson belül is vannak ellenzői.)
Szóval attól hogy te az X feminista elgondolást követed, nehogy azt hidd, csak nálad lehet az igazság, és aki mást mondd az mind hülye meg tudatlan :)
Vitázzunk úgy, hogy egyenrangú félnek tekintjük egymást... (Nem ideértve a Kündü-féléket :)

"jó" példa: en.wikipedia.org/wiki/First-wave_feminism
"rossz" példa: en.wikipedia.org/wiki/Separatist_feminism

vl · http://www.szakitshabirsz.blog.hu 2007.04.07. 12:20:59

dean, nem mondtam, h hülye vagy, látod, vitázom is, csak én sem szeretem, h sokszor általáosítasz, pedig mint leírod, igenis feminizmuson belül is vannak ellentétek.
hajrá, hajrá, most dolgoznom kell, de Piroska nem ereszt.

Deansdale 2007.04.07. 12:47:47

Oké :)
Pont azért kényszerülök általánosításra, mert a feminizmus elég "széles" mozgalom. Egyszerre kell válaszolnom a traumatizált férfigyűlölőknek (sajnos ilyenek is vannak), meg a normális embereknek.
És amikor pl. azt írom, hogy a feminizmus fele tévedés, akkor arra gondolok, hogy a férfigyűlölő fele tévedés, a normális fele viszont "dícséretes". Nem kell neked minden kritikámat magadra venned, sőt, urambocsá' te is egyetérthetsz velem ha a szélsőségesek elítéléséről van szó :)
Sokkal szimpatikusabb lenne a feminizmus en bloc, ha tényleg elhatárolódnának a saját soraikon belül felbukkanó férfigyűlölettől.

Egyébként - csak úgy neked, magánemberként szól - ne mondd, hogy nem szorul ökölbe a kezed pl. a William J. Hetherington-ügy részleteit olvasván...
www.eagleforum.org/column/2006/feb06/06-02-08.html
www.ncfm.org/will.htm

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.04.07. 13:17:58

vl: engem ott kell olvasni... ;-)

igaz, bizonyosaknak le kell dőlniök, de azok a feszültségek, amik ezek mentén az új vonalak mentén jönnek létre, még talán rosszabbak: a nők puhánynak tartják a férfiakat, a férfiak gusztustalanul férfiasnak a nőket, és ha ez a (nem a természet, hanem a szociológia mentén) létrejött állapot betokosódik, annak hosszú távon lesznek áttételei.

Médiageci · http://twitter.com/mediageci 2007.04.07. 17:11:57

vl: A Sleepless és az autós filmek esetében nem keveredtem önellentmondásba, továbbra is állítom, hogy az első csajos, a második pedig genderfüggetlen (noha elsőre tényleg azt mondaná minden kissrác, hogy ami autós, az fiús, de ha megkérdezünk pár tinicsajt, majdnem mindegyik a The Fast and the Furious: Tokyo Driftet nevezi meg legnagyobb kedvenceként), abban viszont tényleg bizonytalan vagyok amiben itt mindnyájan, hogy hogyan festene egy igazán gigantikus statisztika, a vitathatatlanul férfi (The Adventures of Ford Fairlane) és női (Bridget Jones's Diary) filmek eltörpülnének-e a rengeteg crossgender film erdejében, és kiegyenlítenék-e egymást.

Akartam írni, hogy az állatira érdekes lenne, ha az IMDb logolná a különféle neműek szavazatait, de most látom, hogy logolja is, tehát ajánlom mindenki számára a "User Rating" alatti "more" gombot - bár nézőszámot sajnos nem logol, csak értékelést. A tendenciák az általam durván kiragadott példáknál sem annyira szélsőségesek, tehát ami "női film", az is csak kicsit "nőibb film" és vice-versa.

Az Almodóvar és Ozon témában, nos szerintem azon túl, hogy melegek (bár Ozon talán még a szekrényben van), szerintem a munkáikból is süt, hogy inkább női szemmel nézik a világot, azaz olyan melegek, akik nőnek érzik magukat (szemben Van Santtel). Bár nem vágom túlságosan a szubkultúrát (a téma nagy részét meg Almodóvar filmekből ismerem), és tudom, hogy vannak olyan melegek is, akiknek az identitásuk nem fordított (Jodie Fostert is azért dobtam be, mert szerintem ő "nőt játszik" a leszbikus kapcsolatában), ahogy olyanok is, akik a párkapcsolatukban egyáltalán nem játszanak hagyományos szerepeket, de ezt a hármast kábé így tippelném meg a munkáik alapján, és mivel erősen szerzői filmesek, a filmjeik elkerülhetetlenül önvallomások is. De ez persze teljesen off, vagy legalábbis egy külön kérdéskör a feldobott kérdéskörön belül.

Médiageci · http://twitter.com/mediageci 2007.04.07. 17:17:55

Ehh, crossgender helyett genderfüggetlenre gondoltam, bocs.

fullmoon 2007.04.07. 22:23:25

ha film akkor KERESZTAPA

vl · http://www.szakitshabirsz.blog.hu 2007.04.08. 01:38:22

az IMDb jó ötlet volt Médiageci:
Nőknél a top5: 3db Gyűrűk ura+Remény rabjai+Schindler listája
Férfiaknál: Keresztapa 1, 2+ Jó, a rossz és a csúf+Remény rabjai+Ponvyaregény

mondjuk a Gyűrűk ura ilyen jó szereplését a nőknél melepőnek tartom. de érdekes, h a Remény rabjai mindkét nemnél szerepel.

Médiageci · http://twitter.com/mediageci 2007.04.08. 02:23:50

vl: Vagy benéztem feljebb, vagy új feature: már írják a szavazók számát is ugyanott, ami a vizsgálat szempontjából duplapluszjó. Az viszont negatívum, hogy úgy tűnik sokkal több férfi szavaz még a "női filmekre" is (Bridget Jones-nál kétszeres a szorzó, sok helyen tízszeres), tehát a nők vagy kevésbé látogatják az IMDb-t, vagy nem akarnak annyira részt venni ebben a közös értékelősdiben, mindenesetre azért az arányok akkor is beszédesek.

Azt hol találtad, hogyan tudtad megszúrni (ha jól értem ezt írod), hogy külön a nőknél és férfiaknál mi a toplista? Tényleg nagyon érdekes ez a Top 5, azt hittem olyan szinten nincsenek ekkora különbségek.

Médiageci · http://twitter.com/mediageci 2007.04.08. 02:26:27

Ja, meg is van, fent Top Movies, bal oldalon Votes By Gender, pöpec.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.04.08. 08:23:28

mivel vasárnap van:

How many men does it take to open a beer? None. It should be opened when she brings it.

Why is a Laundromat a really bad place to pick up a woman? Because a woman who can't even afford a washing machine will probably never be able to support you.

Why do women have smaller feet than men? It's one of those "evolutionary things" that allows them to stand closer to the kitchen sink.

How do you know when a woman is about to say something smart? When she starts a sentence with "A man once told me..."

How do you fix a woman's watch? You don't. There is a clock on the oven.

Why do men fart more than women? Because women can't shut up long enough to build up the required pressure.

If your dog is barking at the back door and your wife is yelling at the front door, who do you let in first? The dog, of course. He'll shut up once you let him in.

What's worse than a Male Chauvinist Pig? A woman who won't do what she's told.

I married a Miss Right. I just didn't know her first name was Always.

Scientists have discovered a food that diminishes a woman's sex drive by 90%. It's called a Wedding Cake.

Why do men die before their wives? They want to.

Women will never be equal to men until they can walk down the street with a bald head and a beer gut, and still think they are sexy.

In the beginning, God created the earth and rested. Then God created Man and rested. Then God created Woman. Since then, neither God nor Man has rested.

fullmoon 2007.04.09. 22:17:58

vl,...a helyzet a következő én mint NŐ szertem a Keresztapát,ezen kívül a régen leadott Polip című film összes epizódja is megvan,ill Donnie Brasco.
Ezeken kívül szeretem még az Utolsó muhikánt és, A vadnyugat-ot,de a Hét mesterlövészt is szívesen megnézem.Egyes filmekhez tartozó zeneszerzés is kiválló!

A mostani filmek közül pedig a Gladiátor,a Trója,és a Hazafi amit még egyszer egyszer megnézek.

hallohallo 2007.04.10. 08:46:35

szerintem meg két külön dolog, hogy egy film női film-e, és hogy mekkora a népszerűsége nők között.
mert bejön (többek között) az a kategória is, hogy jó-e a film.
és ha már női film, miért pont almodóvar és ozon jött elő? női rendezők is vannak.

Fasiszta 2007.04.10. 11:14:59

nemtom mi a baj a sztereotípiákkal, sztereotípiák nélkül még a sarki közértbe se mernék lemenni, ebbe a zűrzavaros világba éppen ők visznek némi rendet, az kéne még, hogy ezeket is betiltsátok, ti hülyék.

Deansdale 2007.04.11. 01:36:16

Hm. Gondolom mivel a mondandóm nem igazán a te álláspontod támasztja alá, hát nyugodtan lesz*rod. Végülis elkötelezett híve vagy valaminek, aminek a "sötét oldalát" nem akarod látni. Amivel nem értesz egyet, azzal nem is kell foglalkozni, megy a szőnyeg alá. Pedig szerintem sokkal hitelesebbé tenné ezt a "kampányt", ha leírnád azt is, amit esetleg a (gender) feminizmusban negatívumnak látsz.
Az ember lassan megszédül a sok cikktől, hogy a férfiak már megint milyen szemétládák, vagy jobb esetben "csak" sztereotípiákkal teli agyú köcsögök. Annyira egyoldalú ez a kép, hogy nem lehet nem ráérezni egy idő után, ez a fajta megközelítés is sztereotíp - csak talán még rosszabb, mert míg a nők "elleni" sztereotípiák nagy része nem negatív, addig itt minden férfiakról szóló cikk az.
...
Én meg ahogy egyre többet olvasgatok, egyre érdekesebb dolgokat találok. Az USA-ban ugye a legnagyobb feminista szervezet a NOW, aminek a netes fórumát egyszer már megszüntették, miután komoly rágalmazási és zaklatásra való felbujtási ügyek miatt vádemelést fontolgattak ellenük.
Hogy mik vannak... Szentéletű feministáéknál is van szennyes?
Tudod nem kell nekem nőgyűlölőnek lennem ahhoz, hogy harcoljak a hülyeség és gyűlölet ellen akkor is, ha a feminizmus soraiból támad. És ezzel azt is próbálom megértetni, hogy én nem a feminizmus ellen hadakozom, hanem a gyűlöletkeltés és az ostobaság ellen, ami többek között a feministák megnyilvánulásaiban is felbukkan időnként.

ui: Bocs hogy ebbe a topikba írom, tudom hogy itt OFF, de nincs jobb helye.
Hiányolom a helyet, ahol rendes párbeszédet lehetne folytatni, nem pedig csak (képzelt erkölcsi magas lóról történő) kioktatásban részesülni...

negatív macska 2007.04.12. 16:22:37

"És ezzel azt is próbálom megértetni, hogy én nem a feminizmus ellen hadakozom, hanem a gyűlöletkeltés és az ostobaság ellen, ami többek között a feministák megnyilvánulásaiban is felbukkan időnként."
Érhető, csak néha mintha összemosódnának a határok, és jönnek az olyan szösszenetek, hogy "a feministák véresszájú leszbikusok, akik le akarják igázni a férfiakat" (nem rád gondoltam).

Deansdale 2007.04.14. 15:11:07

Igen, Macska, köszönöm :)
Én a nő- vagy feministaellenes megnyilvánulásokat is ugyanannyira szoktam kritizálni, mint a férfielleneseket.
(Felszólaltam pl. Kündü cenzúrázása mellett ha jól emléxem.)
süti beállítások módosítása