Piroskablog [gender+kultúra]

Piroska csak egyszer tévedt el a Nagy Kerek Nemierdőben, és máris lecsapott rá a Farkas. Piroska most visszacsap! Írd meg, mit láttál a Nagy Kerek Nemierdőben.

címkék

12pont (5) akció (3) amerika (17) autó (4) bakos (7) beszámoló (7) beszédmód (48) biológia (4) botrány (4) buzizás (3) celeb (7) család (8) egyház (6) előítélet (7) erőszak (21) esélyegyenlőség (22) feminista (4) feminizmus (14) ffi (59) film (18) foci (7) gender (3) hír (67) interjú (4) irodalom (15) iszlám (3) japán (4) kép (5) kritika (26) külföld (9) kultúra (10) magyar (9) média (14) melegek (11) népszabadság (6) (98) oktatás (4) olvasónapló (5) plasztika (4) politika (17) prostituált (3) reklám (17) sport (7) szabály (7) szavazás (4) szex (14) szexista (29) sztereotípia (27) szülés (3) társadalom (62) test (6) tévé (13) transgender (5) tudomány (4) újság (9) vallás (7) videó (12) vita (4) Címkefelhő

Piroska kosarából

Utolsó kommentek

Kelendőbbek az okos nők

2007.03.19. 09:26 vl


Érdekes cikket küldött TM a Metazinról, ami rendszeresen foglalkozik szívünknek kedves témával. Valószínűleg azért, mert a nemzetközi sajtóban nem kínos vagy poénkodásra okot adó téma ez. A cikk az sikolázottság és a házasság kapcsolatát vizsgálja.

 

A nőnek ma már nem kell választania a diploma és a házasság, a szakmai karrier és a szülés között. Amerikában az egyetemet végzetteknek a többieknél nagyobb esélyük van arra, hogy férjhez menjenek, és hogy férjnél is maradjanak. (...)

Mindenek előtt bemutatja, hogy a mai tudományos szakirodalomban is fellelhetők a régi nézetek, miszerint a jó házasság titka a nő alárendelt szerepében keresendő. Márpedig a diplomás nők öntudatosabbak, és kevésbé fogadják el az igazságtalanságot. Ezek a nézetek furcsamód mély megvetésről tesznek tanúbizonyságot a férfiakkal kapcsolatban, mert túl gyöngének minősítik őket ahhoz, hogy az egyenjogú házastársi viszonyt el tudják viselni. Ugyanilyen előítélet az is, hogy a diplomás férfiak nem elég jók az ágyban. Ma is a filmsorozatok kedvenc kliséje, hogy asszonyaik cowboyokról és kertészekről álmodoznak. (...)

Azóta mindez megfordult. Ma az alapfokú egyetemi diplomával rendelkező, és magasabb jövedelmű nőknek jobbak a házassági esélyeik, és a doktorátus sem hátrány. Mára az intelligencia és a képzettség az egyetemet végzett férfiak házassági elvárásainak rangsorában az ötödik helyre került. A diplomás házaspárok házassága tartósabb is, mert az egyenjogú viszony nagyobb elégedettséget eredményez mindkét oldalon. (...) Bővebben>>


5 komment

Címkék: oktatás amerika társadalom sztereotípia

A bejegyzés trackback címe:

https://piroska.blog.hu/api/trackback/id/tr643779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deansdale 2007.03.19. 17:05:05

Én szeretem az okos nőket, ugyanis sokra tartom az értelmes beszélgetést és vitát :)

Deansdale 2007.03.19. 17:15:32

Egyébként nem lehet, hogy annak idején a nők maguk is úgy gondolták, hogy nem lehet (vagy nem szeretnék) a gyermeknevelést a karrierrel összeegyeztetni, és így ők maguk voltak az okai annak, hogy kisebb arányban házasodtak, mint a karrierre nem vágyók?

tistedur 2007.03.19. 17:18:59

Dean!
a házassághoz két ember kell..:)
és amíg a férfiak prioritásai között nagyon fontos volt a "nő mint háziangyal",addig nehéz lehetett ezt összeegyeztetni a karrierrel.

negatív macska 2007.03.20. 10:11:47

"annak idején a nők maguk is úgy gondolták, hogy nem lehet (vagy nem szeretnék) a gyermeknevelést a karrierrel összeegyeztetni"
És azt is gondolták/gondolják bizonyos helyeken, hogy az infibuláció normális dolog és természetes.
Ezzel nem arra utalok, hogy e kettőhöz hasonlóan állok hozzá, hanem arra, hogy a vágyainkat is nagyban meghatározza, hogy mire szocializálódtunk. Még a lelkiismereti törvényeinket is.

negatív macska 2007.03.20. 10:15:38

"Ezek a nézetek furcsamód mély megvetésről tesznek tanúbizonyságot a férfiakkal kapcsolatban, mert túl gyöngének minősítik őket ahhoz, hogy az egyenjogú házastársi viszonyt el tudják viselni."
Ez egyébként teljes mértékben igaz, csodálom, hogy az emberek nem veszik észre... Bár nem is. Nem csodálom.

Annak a férfinak van szüksége mindenáron nála gyengébb/butább partnerre, akinek ingatag az önértékelése. Az meg tipikus emberi játszma, hogy ha lúzernek érezzük magunkat, akkor nem dolgozunk azon, hogy kevésbé legyünk lúzerek, hanem keresünk magunk mellé valakit, aki még nálunk is nagyobb lúzer, és akihez képest jobbnak érezhetjük magunkat. Tudniillik ez a könnyebbik út, más kérdés, hogy csupán látszatmegoldás (na de ez hol érdekli a legtöbb embert?).
süti beállítások módosítása