Piroskablog [gender+kultúra]

Piroska csak egyszer tévedt el a Nagy Kerek Nemierdőben, és máris lecsapott rá a Farkas. Piroska most visszacsap! Írd meg, mit láttál a Nagy Kerek Nemierdőben.

címkék

12pont (5) akció (3) amerika (17) autó (4) bakos (7) beszámoló (7) beszédmód (48) biológia (4) botrány (4) buzizás (3) celeb (7) család (8) egyház (6) előítélet (7) erőszak (21) esélyegyenlőség (22) feminista (4) feminizmus (14) ffi (59) film (18) foci (7) gender (3) hír (67) interjú (4) irodalom (15) iszlám (3) japán (4) kép (5) kritika (26) külföld (9) kultúra (10) magyar (9) média (14) melegek (11) népszabadság (6) (98) oktatás (4) olvasónapló (5) plasztika (4) politika (17) prostituált (3) reklám (17) sport (7) szabály (7) szavazás (4) szex (14) szexista (29) sztereotípia (27) szülés (3) társadalom (62) test (6) tévé (13) transgender (5) tudomány (4) újság (9) vallás (7) videó (12) vita (4) Címkefelhő

Piroska kosarából

Utolsó kommentek

371 év után nő a dékán a Harvardon

2007.02.16. 23:17 vl

A hét leghihetetlenebb híre: 371 év után nő lett a Harvard dékánja! Magyarországon ez nekünk le sem esik, mekkora dolog (pl: a PPKE-BTK-n Frölich Ida volt évekig). De ízlelgessük ezt a hihetetlen évszámot.

És csak 371 év kellett hozzá! Larry Summers, ez nélküled nem sikerült volna! - viccelődött keserűen Kim Gandy, az amerikai Nők Országos Szervezetének elnöke annak kapcsán, hogy fennállása óta először nő fogja vezetni a Harvard Egyetemet. Az Egyesült Államok legöregebb, 1636-ban alapított felsőoktatási intézményének élén eddig huszonhét fehér férfi váltotta egymást. Az utolsó, Lawrence Summers közgazdász, korábbi pénzügyminiszter azért bukott meg, mert egy tanácskozáson azt mondta, elképzelhető, hogy a férfiak és a nők közötti eredendő különbség miatt nincs elég nő a vezető egyetemi kutatók között. (Forrás: Népszabadság)

13 komment · 2 trackback

Címkék: oktatás hír társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://piroska.blog.hu/api/trackback/id/tr6037286

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Download site 2019.05.20. 13:43:15

Bwin poker bónusz kód - Aricept 32

Trackback: Download site 2019.05.20. 13:42:54

Bwin poker bónusz kód - Aricept 32

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deansdale 2007.02.17. 06:35:30

LOL
Ez aztán a political correctness :] Abba bukik bele szerencsétlen faszi, hogy kimond valamit, ami nyilvánvaló, csakhát nem szabad kimondani, mert tilos és kész, punktum, vazze. Mert minden ember egyenlő, meg egyforma, ember-ember, darab-darab. Semmilyen különbség nincs férfi és nő (fehér és fekete, fogyatékos és lángelme, ember és állat) között, ezt mától így kell tudni és hinni. A valóság senkit sem érdekel, vagy ha igen, az egy szemét rasszista, soviniszta állat.

Az, hogy a férfiaknak egy pontra fókuszált, analizáló gondolkodása van, a nőknek meg többfelé koncentráló intuitív, nyilván semmilyen szerepet nem játszik abban, hogy a Nobel-díjasok aránya 33:698, vagyis mindössze 4,5%-uk nő.
(orange.sims.berkeley.edu/cgi-bin/flamenco.cgi/nobel/Flamenco)
Most már a Harvard dékánjainak aránya is nagyjából itt van :)

Deansdale 2007.02.17. 06:39:02

Annyit kéne megérteni a nőknek, hogy ha valaki azt mondja, hogy a női és férfi gondolkodás között igenis van különbség, azzal nem jelenti ki egyúttal, hogy valamelyik rosszabb mint a másik. Nem rosszabb, csak más.

Kicsit hülye példával élve: a jazz és a rock között nyilvánvalóan van különbség, oszt' mégsem rosszabb az egyik, mint a másik.

hallohallo 2007.02.17. 11:02:28

úristen, és én még rád pazaroltam az időmet.
soha többet.
logikátlanul gondolkodó, tudatlan, rasszista és hímsoviniszta vagy.
és igen, ez személyeskedés volt, vedd nyugodtan magadra.

Deansdale 2007.02.17. 13:20:41

Mester, mutass rá a logikátlanságra légy oly kedves...
Lássuk a gondolatmenetet:
Kutatták már az agyféltekék szerinti tevékenységet, különböző lokális agyi aktivitásokat, viselkedést, mindenféle hasonló okosságot. Eredmény: A férfi és a női agy (és gondolkodásmód) különbözik.
Ezzel azt mondja valaki, hogy az egyik "jobb" mint a másik? Nem.
Csak különböző.

Tovább:
Megállapították, hogy a férfiak kevesebb felé tudnak egyszerre koncentrálni, viszont arra a kevés dologra jobban. Ezért - például a tudományok terén - egy adott speciális területen jobb eredményeket képesek elérni, mint a nők. (Átlagról beszélünk, nem egyedekről.)
Jobbak ettől a férfiak, mint a nők?
Nem, csak mások. A női gondolkodásnak is megvannak az előnyei.
Viszont ha visszatekintesz a teljes emberi történelemre, láthatod, hogy a tudósok, feltalálók 90%-a férfi volt. Erre messze nem elégséges azt válaszolni, hogy "mert a szemét soviniszták elnyomták szegény nőket". Ennél többről, vagyis inkább másról van szó. Sok férfi feltette az életét egy-egy tudományos terület kutatására, művelésére. A férfiak alkatában van valami, ami hajlamosítja őket erre. A nőknél ez sokkal ritkább.
Ezzel azt mondom, hogy a férfiak "jobbak"?
Túrót.
Mások.
Mások az eredmények, mivel más a férfi és a női alaptermészet.

Ezek után valamilyen szinten érthető, ha a legtöbb tudományos "pozíciót" férfiak töltik be. Szellemi felépítésük, lelki alkatuk általában(!) alkalmasabbá teszik őket erre, mint a nőket.
Namármost, ha van egy ember, aki speciel a Harvard dékánja (aki nyilván k*rvára intelligens és művelt ember, különben hogyan kerülne oda?!), és kijelenti, hogy a férfiak és nők közötti különbségek miatt a férfiak "eredendően" alkalmasabbak egy ilyen feladat végzésére, akkor el kéne gondolkodni, hogy talán nem azért mondja, mert veszett soviniszta. Ha a Harvard dékánja kijelent valamit a nyilvánosság előtt, akkor hajlamos vagyok azt hinni, megfontolta amit mond és van mire alapoznia.

Ha ezek után jönnek a feministák és máglyán elégetik, az sajnos(?) nem változtatja meg a tényt, hogy a férfi és a női gondolkodás különbözik. Egymáshoz képest nem jobbak vagy rosszabbak, viszont az egyik erre alkalmasabb, a másik meg arra.

Na most jöhetsz megint a szöveggel, hogy soviniszta bunkó vagyok, csak előbb
1. mutass rá, hogy hol kezelem a nőket alsóbbrendűként
2. magyarázd meg hogy hol a logikai hiba abban amit mondtam

Egyébként nem hiszem, hogy bárki is hajlandó lenne egy makulányit is változtatni jól bejáratott nézetein, tőled sem várok hasonlót, ezért nem is nagyon igénylem az elnézéskérésedet. Gondolj csak azt nyugodtan, ami jólesik.
Mindazonáltal én nem szeretnélek lekezelni, nem mondok rád csúnya szavakat, nem kenyerem a személyeskedés. Ha meg te két kommentből teljes bizonyossággal megállapítottad, hogy én kiféle-miféle vagyok, hát lelked rajta.

Deansdale 2007.02.17. 14:22:22

hallohallo, valószínűleg a fekete-fehéret értetted félre. Az csak egy példa volt arra, hogy bár a különböző csoportok, emberek jogi szempontból - nagyon helyesen - lehetnek egyenlőek, de sosem lehetnek *ugyanolyanok*. Az emberek képességei kortól, nemtől, fajtól függően különböznek, változnak. Aki ezt nem fogadja el, aki szerint ez nem így van, az kissé buta.
Sajnos a feminizmusnak is van egy ilyen irányzata, amelyik igyekszik azt sujkolni, hogy férfi és nő nem is létezik, csak "ember", és mindenki egyforma.
Pedig a fenéket.
Aszondani, hogy egy harmincas, kövér néger nő valószínűleg jobb gospel-énekes, mint egy tizenéves japán fiú, nem rasszizmus, hanem tapasztalat és józan ítélőképesség.

ui. Egyébként ha soviniszta bunkót akarsz látni, nemkell messzire menned, de nem én vagyok az :)))

negatív macska 2007.02.17. 16:11:21

"Sok férfi feltette az életét egy-egy tudományos terület kutatására, művelésére. A férfiak alkatában van valami, ami hajlamosítja őket erre. A nőknél ez sokkal ritkább."

Tudod, mi az, ami hajlamosít? Hogy nem a férfiak szülik és nevelik a gyerekeket.
Továbbá egy férfinak elnézi a társadalom, hogy nem alapít családot a tudományos munkáért cserébe, míg egy nőnek nem.
Persze azt is figyelembe kell venni, hogy a nők többségében ott az erős, ösztönös vágy a gyerekvállalásra, ami viszont - ha megvalósul - eleve ellehetetleníti a tudományos pályát. Két büfiztetés között nem lehet doktorálni.

"A női gondolkodásnak is megvannak az előnyei."

Például? Csak mert folyton azt hallom, hogy női gondolkodás=intuíció, intuíció=illogikus, illogikus=szar.

negatív macska 2007.02.17. 16:24:54

Ja, és még valami. A nők sokáig nem tanulhattak, nem érettségizhettek, nem járhattak egyetemre, legfeljebb a nagyon elszántak tanultak autodidakta módon, a környezetük rosszallásától kísérve. Másrészt ha valakit arra nevelnek, hogy az ő dolga szépnek, bájosnak és kedvesnek lenni, nem pedig okosnak, széleslátókörűnek és tudásra szomjazónak, akkor nagy valószínűséggel szép, bájos és kedves akar majd lenni.
Az átlagnál individualistább, kevésbé befolyásolható emberek valószínűleg mindig voltak, de hogy mekkora mozgásterük volt a kitöréshez, az már más kérdés.

Ettől függetlenül nyilván igaz, hogy a nők _többsége_ nem vágyik semmiféle tudományos eredményekre, no de ez elmondható a férfiakról is.

Deansdale 2007.02.17. 16:48:47

A női mentalitás, gondolkodás előnyeit ecsetelték itt a Lúzer férfiak cikkben. Egyébként mivel ma az egyetlen értékmérő a pénz; pénzt munkával lehet keresni; a munkahelyek elsősorban az analitikus logika alapelvei szerint működnek; a nőknek egy férfias környezetben kell versenyezniük - ezért általában a női gondolkodás előnyei a "külvilágban" nem sokszor mutatkoznak meg. Otthon annál inkább, dehát ha ilyet mondok, arra egyből ráfogják, hogy soviniszta vagyok :) Pedig ennek semmi köze ahhoz. Jó példa erre egy háztartás vezetése, ahol sok feladatot kell egyidejűleg végezni, amire a férfiagy kevésbé alkalmas mint a női.

Szerintem nem csak a "gyerekszülés hiánya" hajlamosít a tudományos pályára, ugyanis már általános iskolában is jól látszik, hogy a lányok sz*rnak a fizikára, kémiára, matekra; ellenben jobban mennek nekik a humán tárgyak.

Végre egy ember, akivel lehet érdemben vitázni :)

negatív macska 2007.02.17. 18:15:58

"már általános iskolában is jól látszik, hogy a lányok sz*rnak a fizikára, kémiára, matekra; ellenben jobban mennek nekik a humán tárgyak."

Hm, nem tudom... Nálunk a matematika szakosoknak kb. a fele lány. Igaz, progmaton jóval kevesebb van belőlük, de az biztos, hogy ugyanolyan arányban teljesítenek jól vagy rosszul, mint a fiúk.
Van egy olyan sejtésem, hogy e területen is érvényesül a (sokat emlegetett) szocializáció hatása, vagyis a belénknevelt "igazság", miszerint egy nő csakis hülye lehet a reáltudományokhoz, és ha mégis mutatna valamiféle érdeklődést, azt rögtön igyekszünk letörni, de legalábbis figyelmen kívül hagyni. Aztán így lesz belőle önbeteljesítő jóslat.

"a munkahelyek elsősorban az analitikus logika alapelvei szerint működnek; a nőknek egy férfias környezetben kell versenyezniük"

Na, ez viszont erős általánosítás és leegyszerűsítés. Nem egy hivatás igényel éppenséggel empátiát, jó szociális és kommunikációs képességeket, melyeket rendszerint a nő agyműködéssel rokonítanak. A legtöbb szakma, amelynek része az emberekkel való foglalkozás, ilyen. És nem kizárólag a telefonos ügyfélszolgálatról van szó...
Ezzel az erővel kizárólag nőket kellene efféle munkakörökben alkalmazni, csakhogy ebből az következne, amit én is sérelmezek: az általánosítás, és az _egyéni_ képességek, kvalitások figyelembe nem vétele.
Valóban léteznek férfias és nőies képességek, jellemző férfias és nőies gondolkodásmód, ezek (f)elismerése még nem diszkrimináció. Diszkrimináció viszont az a kijelentés, hogy te ehhez meg ehhez nem érthetsz abból kifolyólag, ami a lábad közt lengedez (vagy épp nem lengedez). Ugyanis az általánosságok azért általánosságok, mert bár többségében igazak, _mindig_ vannak egyén-egyedi eltérések, akár meglehetősen erősek is. Továbbá vannak az átlagnál férfiasabban gondolkodó nők és az átlagnál nőiesebben gondolkodó férfiak, anélkül, hogy egyébként bármiféle "nemi diszfunkcióban" szenvednének, magyarán: _nem_ automatice buzik vagy leszbikusok. Teljesen egyedi a Jin és a Jang aránya az egyes emberekben.

Nem mernék kategorikus kijelentéseket tenni e témában, mert szerintem nem áll rendelkezésemre (rendelkezésünkre) megfelelő tapasztalati tudás ahhoz, hogy modellezhető legyen a valóság. Nem lehet ugyanis kiiktatni a vizsgálódásból a szocializációt és a társadalmi ideákat, ideálokat, márpedig ha nem lehet, akkor nagyon nehezen megkülönböztethető a genetikai-biológiai jellegzetesség a "vélekedés" ereje által támogatottól, vagyis a belénknevelt "így illik"-, "így kell lennie"-től.

Deansdale 2007.02.17. 19:08:11

Nagyjából egyetértek :]
Az igazság valahol az én durva, és a te lágy megfogalmazásod között van.
Látszik, hogy nő és férfi vagyunk :))))

negatív macska 2007.02.17. 21:10:16

Hm, pedig nem egyszer néztek már férfinak virtualice... :)
(Itt persze elég valószínűtlen, de egyébként furcsa, hogy ezt mondod.)

vl · http://www.szakitshabirsz.blog.hu 2007.02.18. 22:03:00

prokator, nem tudom, mi van nálad, eddig egyetlen egy kommented törtöltem. soha nem szoktam törölni, de te már másodszor írod, h kiszerkesztetettelek. nyugodj meg, írd le még egyszer.
süti beállítások módosítása