Piroskablog [gender+kultúra]

Piroska csak egyszer tévedt el a Nagy Kerek Nemierdőben, és máris lecsapott rá a Farkas. Piroska most visszacsap! Írd meg, mit láttál a Nagy Kerek Nemierdőben.

címkék

12pont (5) akció (3) amerika (17) autó (4) bakos (7) beszámoló (7) beszédmód (48) biológia (4) botrány (4) buzizás (3) celeb (7) család (8) egyház (6) előítélet (7) erőszak (21) esélyegyenlőség (22) feminista (4) feminizmus (14) ffi (59) film (18) foci (7) gender (3) hír (67) interjú (4) irodalom (15) iszlám (3) japán (4) kép (5) kritika (26) külföld (9) kultúra (10) magyar (9) média (14) melegek (11) népszabadság (6) (98) oktatás (4) olvasónapló (5) plasztika (4) politika (17) prostituált (3) reklám (17) sport (7) szabály (7) szavazás (4) szex (14) szexista (29) sztereotípia (27) szülés (3) társadalom (62) test (6) tévé (13) transgender (5) tudomány (4) újság (9) vallás (7) videó (12) vita (4) Címkefelhő

Piroska kosarából

Utolsó kommentek

Polyamory: sok ember szereti egymást, dugnak is

2007.01.29. 23:46 vl

Start of polyamory contingent at San Francisco Pride 2004.TM küldte be a Kultúrház adását, amiben egy alternatív együttélési formát mutatnak be. Első pillantásra talán nem túl izgalmas téma, de ahogy elmélyedünk az internetes szöveghalomban, úgy tűnik egyre izgalmasabbnak.

Milyen lehetséges változatai lehetnek az évezredek óta hagyományozódott férfi-nő együttélésnek egy olyan kultúrában, ami arra az ősi mítoszra épül, hogy a fiatalon összeházasodott pár élete végéig kitart egymás mellett.

A polyamory a görög poly=sok, és a latin amor szavakból jön létre, ami saját meglátásuk szerint annyit jelent, hogy egynél több embert szeretni. Ez annyit tesz, hogy egyszerre több ember szereti egymást, és osztja meg mindenét a másikkal. Vajon elképzelhető ilyen közösség? Örömmel nézni, ahogy más szerelmét élvezi a szerelmem?

A heart interlaced with an infinity sign is one symbol of polyamoryAz egyházak ezt szakrális szövegekkel alá is támasztják, rengeteg probléma, fájdalom adódik ebből. Biztos képesek vagyunk életünk végéig monogám kapcsolatban boldogan élni?

Mondjuk megkérdezném azt a szerkesztőt, aki le merte írni, hogy nálunk ennek a mozgalomnak az elterjedése várható.  Egy olyan társadalomban, ami az ásó, kapa, nagyharang elvében hisz. Poshadjunk meg egymás mellett, az a biztos, hiszen a párok egymás tulajdonaiként jelennek csak meg.

Az új fajta kapcsolatrendszerek közül talán a polyamory mozgalom terjedése várható nálunk leginkább. A Webster szótár meghatározása szerint a polyamory többoldalú és egyidejű szexuális és érzelmi kapcsolatban való létet jelent, hívei hadat üzennek az egyhangúságnak és az individualista vagyongyűjtésnek.

Bővebben>>

1 komment

Címkék: társadalom szabály

A bejegyzés trackback címe:

https://piroska.blog.hu/api/trackback/id/tr1432070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szathmáry Ildikó 2008.04.18. 17:25:33

Barátommal poly életre vágyunk. Szervezzük. Tudunk hol élni, igy a hely adott. Hasonlóan gondolkodókat keresünk. Kellően emelkedett, derűt és befogadó-, elfogadó szeretetet keresők társaságát.
süti beállítások módosítása