Piroskablog [gender+kultúra]

Piroska csak egyszer tévedt el a Nagy Kerek Nemierdőben, és máris lecsapott rá a Farkas. Piroska most visszacsap! Írd meg, mit láttál a Nagy Kerek Nemierdőben.

címkék

12pont (5) akció (3) amerika (17) autó (4) bakos (7) beszámoló (7) beszédmód (48) biológia (4) botrány (4) buzizás (3) celeb (7) család (8) egyház (6) előítélet (7) erőszak (21) esélyegyenlőség (22) feminista (4) feminizmus (14) ffi (59) film (18) foci (7) gender (3) hír (67) interjú (4) irodalom (15) iszlám (3) japán (4) kép (5) kritika (26) külföld (9) kultúra (10) magyar (9) média (14) melegek (11) népszabadság (6) (98) oktatás (4) olvasónapló (5) plasztika (4) politika (17) prostituált (3) reklám (17) sport (7) szabály (7) szavazás (4) szex (14) szexista (29) sztereotípia (27) szülés (3) társadalom (62) test (6) tévé (13) transgender (5) tudomány (4) újság (9) vallás (7) videó (12) vita (4) Címkefelhő

Piroska kosarából

Utolsó kommentek

Nők, erőszak, AIDS

2006.12.04. 10:27 vl

25 évvel ezelőtt, az AIDS megjelenésének idején a meleg férfiakat, a prostituáltakat és a kábítószerélvezőket nevezték meg a fertőzésnek leginkább kitett csoportokként. Ahogy az AIDS világméretű járvánnyá vált, áldozatainak köre egyre inkább kiterjedt a nőkre is, akik gyakran férjeiktől/partnereiktől kapták meg a betegséget. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) 2005-ös adatai szerint, bár az összes fertőzött között a nők aránya jelenleg még nem éri el az 50 százalékot, az új fertőzések jóval nagyobb arányban sújtják őket, mint korábban.

A most zajló 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen rendezvénysorozat keretében hívja fel a figyelmet a Habeas Corpus Munkacsoport a nők elleni erőszak és a HIV/AIDS fertőzés terjedése közti közvetlen kapcsolatra. Felmérések igazolják, hogy a megfertőződés veszélyének főleg heteroszexuális, monogám kapcsolatban élő nők vannak kitéve.

A különösen veszélyeztetett csoportok közül egyedül a nők, akik elsődlegesen nem saját magatartásukkal befolyásolják megfertőződésüket, hanem más személyeknek vannak kiszolgáltatva. A világon mindenhol minden pillanatban nőket ütnek meg az otthonaikban. A prostitúcióra kényszerítés, a katonáktól tömegesen elszenvedett nemi erőszak, családtagok általi szexuális molesztálás, a tulajdontól, vagyontárgyaktól való megfosztás és a zaklatás miatt a nők túlélésének gyakran egyetlen módja, ha testüket áruba bocsátják. Ezek a cselekmények súlyosan sértik az emberi jogokat és táptalajául szolgálnak a HIV-fertőzés terjedésének a nők körében. Az erőszakon túl a nők alacsonyabb társadalmi helyzete is fokozza a megbetegedés kockázatát. A legtöbb országban a nők és lányok alacsony iskolázottsága és az egészségügyi szolgáltatásokhoz való nehezebb hozzáférésük oda vezet, hogy a megfertőződés veszélye a nőknél minimum kétszer akkora, mint a férfiak esetében.

Ráadásul a nők, akik nagyon gyakran közvetlenül nemi erőszak következtében válnak HIV-fertőzöttekké, a megbélyegzéstől, társadalmi kirekesztődésüktől való félelmükben sokszor nem fordulnak orvosi segítségért. Az AIDS terjedésének hatékony megelőzéséhez a Habeas Corpus Munkacsoport elengedhetetlen tartja annak fel- és elismerését, hogy a nők emberi jogainak megsértése növeli a fertőződésük kockázatát, így a velük szembeni erőszak már nem pusztán társadalmi/jogi, hanem egészségügyi probléma is, melyet minden felelős kormánynak kezelnie kell.

Magyarországon a szexuális és egészségügyi jogok terén a nőket érő diszkrimináció miatt feltételezhető, hogy körükben nagyobb a látencia aránya. Ezért lenne döntő fontosságú annak számításba vétele egészségügyi gyakorlatunkban, hogy a Magyarországon is létező nemi alapú erőszak miatt a női nemhez való tartozás a HIV-fertőződés rizikófaktorát növeli. Szükséges továbbá a férfiak felelősségvállalása a nők megfertőződésének megelőzése terén. Ha ugyanis a HIV pozitív férfiak óvszert használva létesítenének nemi kapcsolatot nőkkel, az újonnan megfertőződő nők száma radikálisan lecsökkenne.

4 komment

Címkék: hír erőszak aids akció

A bejegyzés trackback címe:

https://piroska.blog.hu/api/trackback/id/tr6420899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

i 2006.12.04. 14:53:07

...és ezen felül azok a nők vannak kiszolgáltatva a hiv és egyéb fertőzéseknek, akik amúgy teljesen "normális", különösebb fizikai erőszaktól és lelki terrortól mentes, részükről monogám házasságban/párkapcsolatban élnek, emiatt eszükbe sem jut, hogy félniük kellene, és ha mégis...hát micsoda felháborodás lenne a családban, ha férjüktől megkövetelnék, hogy gumit húzzon...
Ahogyan a 19. sz-ban a szüzen férjhezment középosztálybeli lányok, akik nászéjszakájukon kapták el a szifiliszt szerető férjüktől.

gromit 2006.12.10. 19:28:39

"áldozatainak köre egyre inkább kiterjedt a nőkre is, akik gyakran férjeiktől/partnereiktől kapták meg a betegséget"

a partneretol kapott egy STD-t... nahat, az esz megall...!

biztos sokat gondolkodtal, mielott ezt leirtad.

vl · http://www.szakitshabirsz.blog.hu 2006.12.10. 22:09:23

egy: hibáztam, mert nem jelöltem, h ez mti
kettő: mi a gond?

Férfivagyoküssetek 2006.12.14. 03:58:20

"a megfertőződés veszélyének főleg heteroszexuális, monogám kapcsolatban élő nők vannak kitéve"
"A különösen veszélyeztetett csoportok közül egyedül a nők, akik elsődlegesen nem saját magatartásukkal befolyásolják megfertőződésüket, hanem más személyeknek vannak kiszolgáltatva. A világon mindenhol minden pillanatban nőket ütnek meg az otthonaikban. (stb)"
Ennek a kettőnek mi köze van egymáshoz?
Másrészt a felső idézet óriási baromságnak tűnik. Szóval egy hűséges feleségnek több esélye van fertőződni, mint egy drogos utcanőnek aki némi felárért még a gumitól is eltekint? Hát hogyne.
süti beállítások módosítása