Piroskablog [gender+kultúra]

Piroska csak egyszer tévedt el a Nagy Kerek Nemierdőben, és máris lecsapott rá a Farkas. Piroska most visszacsap! Írd meg, mit láttál a Nagy Kerek Nemierdőben.

címkék

12pont (5) akció (3) amerika (17) autó (4) bakos (7) beszámoló (7) beszédmód (48) biológia (4) botrány (4) buzizás (3) celeb (7) család (8) egyház (6) előítélet (7) erőszak (21) esélyegyenlőség (22) feminista (4) feminizmus (14) ffi (59) film (18) foci (7) gender (3) hír (67) interjú (4) irodalom (15) iszlám (3) japán (4) kép (5) kritika (26) külföld (9) kultúra (10) magyar (9) média (14) melegek (11) népszabadság (6) (98) oktatás (4) olvasónapló (5) plasztika (4) politika (17) prostituált (3) reklám (17) sport (7) szabály (7) szavazás (4) szex (14) szexista (29) sztereotípia (27) szülés (3) társadalom (62) test (6) tévé (13) transgender (5) tudomány (4) újság (9) vallás (7) videó (12) vita (4) Címkefelhő

Piroska kosarából

Utolsó kommentek

Kocsis Ági a férfidomináns filmgyártásról

2006.10.31. 11:45 vl

A Népszabadság hosszabb interjút közöl Kocsis Ágnes filmrendezővel, aki több fontos fesztiválsikert tudhat magáénak (a legfontosabb a cannes-i harmadik hely) a Friss levegő című filmjével. Az interjúban azért kínosan ügyel arra, hogy ne tűnjön "feminista agitátornak", pedig fontos problémákat fogalmaz meg.

A film férfidomináns szakma. Mit szól ehhez?

Azt, hogy igaz, bár ma már kezd változni a helyzet. A rendező szakra is egyre több lányt vesznek fel, mint mondjuk még pár évvel korábban. Ennek ellenére úgy érzem, hogy Magyarországon kicsit rosszabb a helyzet a nemzetközi trendnél - de nem szeretnék feminista agitátornak tűnni. Sehogy sem tudom igazán jól megfogalmazni, hogy miért, de úgy érzem, hogy nőként valamelyest nehezebb érvényesülni itthon. Egyébként soha nem jut eszembe ez a kérdés, csak külföldön, amikor hirtelen észreveszem, hogy egy kicsit másképp állnak hozzám és a filmhez. Érdekes különben, ezen csak nevetni szoktam, hogy ha férfiak férfiakról készítenek filmet, az rendben van, de ha nő nőről, akkor mindenki megjegyzi, hogy ez egy női film. A férfifilm kifejezést még nem hallottam soha.


2 komment

Címkék: film népszabadság társadalom feminizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://piroska.blog.hu/api/trackback/id/tr4816912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igen · http://igen.blogter.hu 2006.12.19. 18:15:06

A "női film" kifejezést mi olyan filmekre szoktuk használni, amire beülve azt látjuk, hogy a nézőtér négyötöde nő :)

frgcs zszs brr 2007.03.10. 09:16:37

"Érdekes különben, ezen csak nevetni szoktam, hogy ha férfiak férfiakról készítenek filmet, az rendben van, de ha nő nőről, akkor mindenki megjegyzi, hogy ez egy női film. A férfifilm kifejezést még nem hallottam soha."

Ez azért van így, mert a nő szerepe szerint a MÁSIK.

A modernitás megteremtette a férfit, mint szubjektumot és a nőt mint MÁSIKAT.

A férfi az élet főhőse, ő a szubjektum.

Érdemes megnézni a politikai pártok honlapjait. Nőnap alkalmából a nőkről, szisztematikusan mint MÁSIKOKRÓL írnak, akiket ők köszöntenek (mármint a férfiak, mert a Párt= férfi)

de egyik párt sem írja azt, hogy mi nők. egyik párt sem beszél a nők nevében... húú nagyon tudat hasadt dolog ez.

frgcs zszs brr
ps:
még mindig nem sikerült megnéznem a friss levegőt, pedig annyira szeretném, de valahogy még nem jött össze a mozi, az időpont és az életem...
az útvonalaknak, még nem sikerült keresztezniük egymást, de remélem nem maradok le róla végleg!
süti beállítások módosítása